Yabancı sermaye bankacılığa ilgili
Tarih: 15 Nisan 2014 - 14:20
BDDK'nın 2013 faaliyet raporu yayımlandı. Rapora göre, yabancı sermayenin bankacılık sektörüne olan ilgisinin artacağı öngörülüyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK), şahsen ve e-posta aracılığıyla ulaşan ihbar ve şikayet sayısı, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 23,8 artarak 16 bin 870'e ulaştı.
BDDK'nın 2013 yılı Faaliyet Raporu yayımlandı.
Rapora göre, Türk finansal sektörünün büyüklüğü, 2013 yılında BİST dahil, 2,4 trilyon lira (yaklaşık 1,1 milyar dolar) düzeyine ulaştı. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yaklaşık 1,5 katına ulaşan finansal sektör incelendiğinde, toplam büyüklüğün yaklaşık yüzde 21'inin BİST ve doğrudan finansman, kalan yüzde 79'unun ise finansal aracılık ve dolaylı finansman olduğu belirtilen raporda, Türk bankacılık sektörünün, finansal sistem içerisindeki payının yüzde 71'e, GSYH'ye oranının da yüzde 111 düzeyine eriştiği ifade edildi.
İhbar ve şikayetler için iletişim merkezi
Finansal tüketicilerin Kurumu telefonla arayarak ulaştırdıkları şikayet ve bilgi edinme başvurularının etkin ve verimli bir şekilde sonuçlandırılmasını teminen bir iletişim merkezinin kurulmasının planlandığı belirtilen raporda, hizmet alımı için BDDK ile Türksat AŞ arasında işbirliği protokolü imzalandığı ve teknik şartnamenin tamamlanma aşamasına getirildiği kaydedildi. Raporda, bu yıl içinde bütün süreç tamamlanarak sistemin vatandaşın kullanımına açılmasının öngörüldüğü bildirildi.
Raporda, Kuruma 2013'te ulaşan ihbar ve şikayet sayılarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:
"Bu çerçevede, Kuruma şahsen ve e-posta aracılığıyla ulaşan ihbar ve şikayet sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 23,8 artışla 16 bin 870 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bireysel krediler konusundaki başvurular bir önceki yıla göre yüzde 1,9 artış göstermiştir. Başvurular yeniden yapılandırma ile masraf ve komisyon konularında yoğunlaşırken, masraf ve komisyonlar ile sigorta sorunlarının toplam başvurular içindeki payı artış göstermiştir.
Kredi kartları konusundaki başvurular, yüzde 12,0 ile borç/alacak miktarı üzerindeki uyuşmazlık (mutabakatsızlık) konusunda yoğunlaşmıştır. Bir önceki yıla göre yüzde 3,5 artış gösteren kredi kartları konulu başvuruların dağılımında belirgin bir değişiklik gözlenmemektedir."
Raporda, geçen yıl kredi kartları ile bireysel krediler ile ilişkili ücret, masraf ve komisyon başvurularının payının azaldığı, mevduat ve katılım fonları ile ilişkili ücret, masraf ve komisyon başvurularının payının ise bir önceki yıla göre yüzde 6,8'den yüzde 30,7'ye yükseldiği bildirildi.
"Yabancı yatırımcının sektöre ilgisi sürüyor"
Sektörün 2013 yılında da yurt dışı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiği kaydedilen raporda, bu çerçevede, geçen yıl, 2012 yılında kuruluş izni verilen Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Turkey AŞ'ye faaliyet izni verildiği hatırlatıldı. İtalya'da mukim Intesa Sanpaolo S.p.A'ya da Türkiye'de ilk şubesini açabilmesi için kuruluş izni verildiği ifade edilen raporda, Hollanda menşeli Rabobank International Holding B.V'nin ana sermayedar ve kurucu ortak olduğu ve sermayesi 300 milyon dolar olan bir mevduat bankası kurulmasının da onaylandığı belirtildi.
İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin, yakın gelecekte uluslararası ilginin katılım bankacılığı alanında da Türkiye'ye yönelmesinde önemli bir rol oynaması beklendiği bildirilen raporda, "Banka ve banka dışı kuruluşlardan finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerine ilişkin olarak sektöre yeni giriş taleplerinin devam edeceği ve buna paralel olarak yabancı sermayenin de sektöre olan ilgisinin artacağı öngörülmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.
Raporda, 2013'te yerinde denetim ve gözetim sonuçları ile ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi sonucunda muhtelif bankalarla ilgili sorumlulukları tespit edilen kişiler hakkında 19, izinsiz ödünç para verme faaliyetleri ile ilgili olarak ise 1 suç duyurusunda bulunulduğu ifade edilerek, 14 kişinin bankalarda imza yetkisinin geçici olarak kaldırıldığı, daha önce imza yetkisi kaldırılan 5 kişinin imza yetkilerinin ise iade edildiği kaydedildi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yabanci-sermaye-bankaciliga-ilgili/412029