Faiz indirimi için ne gerekiyorsa yapılsın
Tarih: 15 Nisan 2014 - 06:20
Hisarcıklıoğlu Kartepe Ekonomi Zirvesi'nde konuştu: İş dünyası önümüzdeki yıldan umutlu. Faizlerin düşmesi için ekonomik olarak gereken neyse yapılsın
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği 10. Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Siyasette bir yumuşama ortamı istiyoruz. Gündem ekonomi olsun istiyoruz. Birbirimizin üzerindeki negatifliği alalım” dedi.
The Green Park Otel Kartepe’de gerçekleşen zirvede konuşan Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak 2 bin 570 işadamını kapsayan bir anket yaptıklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Onlara ‘Önümüzdeki 1 yılda Türkiye ekonomisi nasıl olacak’ diye sorduk. Yüzde 41.8’i ‘daha iyi olacak’, yüzde 30.8’i ‘aynı kalacak’ ve yüzde 27.5’i ‘daha kötü olacak’ dedi. Yani Türk özel sektörü Türkiye’nin geleceğine ümitle bakıyor. Anket sonuçlarını 5 STK’yla gerçekleştirdiğimiz ziyaret sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da paylaştık” dedi. Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının taleplerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla da paylaşacaklarını, diğer muhalefet partilerinden de randevu talep edeceklerini dile getirdi.
ÖZEL SEKTÖR YATIRIMA BAŞLADI
Türkiye ekonomisinin 2013 yılında yüzde 4 büyüdüğünü hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, özel yatırımların ekonomik büyümeye katkısının geçen yılın 3. çeyreğinde yüzde 0.7’ye, 4. çeyrekte ise yüzde 0.9’a yükseldiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Beni sevindiren, 1 milyon 500 bin tüccar-sanayicinin başkanı olarak benim için güzel olan 2013’ün 2. yarısından itibaren özel sektörün yatırımlarının artma trendine girmesi. Bu, Türk özel sektörünün yurt içi ve yurt dışındaki çalkantıların geçici olduğuna inanıp, geleceğe umutla baktığının en somut göstergesi” diye devam etti.
KARŞILIKSIZ ÇEK AZALDI
Geçen yıl karşılıksız çek adedi ve tutarında yüzde 13 düşüş görüldüğünü aktaran Hisarcıklıoğlu, çeklerin karşılıksız çıkma oranının ise 2012’de yüzde 4,6 iken geçen yıl yüzde 3,7’ye indiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri aktardı: “2013’te yeni şirket kuruluşunda bir önceki yıla göre yüzde 26 artış var. Özel sektörde bir önceki yıla göre iş yeri sayısında 77 bin artış var, 1 milyon 576 bine gelmişiz. Sigortalı kayıtlı çalışan sayısında 620 bin yeni kardeşimiz işe başlamış, 11.7 milyona gelmişiz. Özel sektör yatırımları 3 milyar dolar artarak 86 milyar dolara gelmiş. Sanayi üretimimiz de geçen yıl itibarıyla en yüksek rakama ulaştı. 4 milyar dolar artışla 126 milyar dolara geldi. Türk özel sektörü bunları dünyada dengelerin değiştiği, müthiş karışık bir ortama rağmen başardı.”
REFORM ATEŞİNİ YAKALIM 25 BİN DOLARA ÇIKARIZ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Milli gelir 4 bin dolarda giderken reformları yaptık 10 bin dolara geldik. Şimdi tekrar reform ateşini hep beraber yakmamız lazım. Her yıl 1 milyon nüfus artıyor bu ülkede. Her yıl 1 milyon kişiye iş bulmamız lazım. Reform ateşini yakıp Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelirini 25 bin dolara yani gelişmiş ülkeler sınıfına doğru yükseltiyor olmamız lazım. Bu noktaya nasıl gelebildiysek bundan sonrasını da öyle başarabileceğimize inanıyorum” dedi.
DÜNYANIN GÜNDEMİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
Türkiye’deki, yoğun siyasi gündem nedeniyle ülkenin dünyanın tartıştığı konuları es geçtiğini ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisine ilişkin, “Dünyanın finans haritası değişiyor. 2002’den başlayıp artarak devam eden likidite bolluğu, kazanmadan, olmadan harcama dönemi yaşandı. Ama artık paranın eskisi kadar olmayacağı bir dönemi yaşayacağız. Para eskisi gibi bol değil, az ve kıymetli bir hale geliyor” değerlendirmesini yaptı. Dünya genelinde her yıl 150 milyon insanın orta gelir sınıfına yükseldiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, tüketim ihtiyacının da buna bağlı olarak gün geçtikçe artacağını söyledi.
2015TE G20 ZİRVESİ TÜRKİYE'DE YAPILACAK
G20 zirvesinin 2015 yılında Türkiye’de yapılacağını da hatırlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bugüne dek yaptığı en büyük organizasyonun NATO zirvesi olduğunu, G20 zirvesinin ise Türkiye için daha çok büyük potansiyelleri barındıran bir adım olacağını dile getirdi. Bu organizasyonun Türkiye’nin dünyaya kendini göstermesi için çok kritik olacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Zirve bütün bir yıla yayılacak. Hepimizin buna odaklanması lazım” diye konuştu.
FAİZİ DÜŞÜRMEK İÇİN EKONOMİNİN GEREĞİ NEYSE O YAPILSIN
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz politikası konusundaki görüşleri sorulan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
“Ben de iş adamı olarak faizlerin düşük olmasını tercih ederim. Son Merkez Bankası açıklamalarından gördüğümüz, şartlar uygun oldukça faizlerin düşeceğinin sinyalini de kamuoyuna, hepimize vermiş oldu. Muhakkak bu verileri sayın Başbakanımızla, kamuoyuyla ihtiyaçları kadar paylaşıyorlardır onu bilmem. Çünkü onların gördüğü birçok tabloyu benim görme şansım yok. ‘Rifat faizler düşük olsun mu?’ Olsun. İş adamı olarak ‘şu olsun’ derim. Ama ekonomide ‘olsun’ demekle, emir komuta zinciriyle işler gitmiyor. Emir komutaya döktüğümüz zaman, geçmişte bunları yaşadık haberiniz olsun... Ekonominin gerekleri neyse o yapılsın. Ne bir eksik ne bir fazla.”
BANKALARDAN ŞİKAYET
Hisarcıklıoğlu, iş dünyası adına bankalardan şikayetçi olduğunu söyledi ve “Bankaların Türkiye’nin toplamındaki mevduat sahiplerine ödediği faiz 100 lirayken toplam hizmet ve komisyon gideri olarak hepimizden topladığı para 2013’te 53 lira olmuş. Eğer, kimse buna ‘dur’ demezse, 5 sene sonra bankalar verdikleri faizin karşılığını buradan alacak. ‘Hizmet’ ve ‘komisyon’ deyip alacak. Bu müthiş bir vicdansızlık” dedi.
KÜRESEL EKONOMİNİN DÜZENİ DEĞİŞİYOR
ABD ve AB arasında öngörülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına Türkiye’nin dahil olması için daha fazla çaba sarfedilmesi gerektiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, karar alma mekanizmalarının bu konuya odaklanmaları gerektiğini belirtti. Türkiye’nin TTIP gibi önemli konuları göz ardı edip iç tartışmalarla çok fazla zaman kaybettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Dünya ekonomisinin 4’te 3’ünü etkileyecek şekilde ticaretin kuralları değişiyor. Türkiye olarak kendi içimize çok kapandığımız için dünya ticaretinin nasıl değiştiğini es geçiyoruz. Transatlantik - Transpasifik anlaşmalarıyla ABD’nin liderlik yaptığı, dünya ekonomisinin 3’te 2’si tek bir çatı altında buluşuyor. Dünyada bugüne kadar var olmamış yeni bir dönem. Bunun müzakereleri sürüyor, biz bunu tartışmıyoruz, tam tersine bu halkın zenginliğini fakirliğini etkileyecek en önemli unsurlardan bir tanesi bu… Maalesef biz içerde kendi önümüze bakmaktan dünyada ne olduğuna bakmıyoruz. Bu anlaşmalar sadece gümrük birliğini kapsamıyor, yatırımları, dünya ekonomisinin 3’te 2’sinin standartlarını hep beraber koyacaklar. Eğer biz bu pazarın içinde olamazsak bize dünyada sadece Rusya, Hindistan, satabilirseniz Çin ve Afrika pazarları kalıyor.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/faiz-indirimi-icin-ne-gerekiyorsa-yapilsin/411982