İşte İçişleri'nden Gezi raporu
Tarih: 10 Nisan 2014 - 06:40
"Gezi Parkı işgal edilerek devlete karşı suç işlendi. Vali, Emniyet Müdürü ve emniyet görevlileri için önincelemeye gerek görülmedi"
İçişleri Bakanlığı, bütün Türkiye’ye yayılan ve haziran boyunca süren, yüzlerce kişinin yaralanmasına, 6 gencin yaşamını yitirmesine yol açan olayların odak noktası olan Taksim gezi parkı ve Taksim Meydanı’nda yaşananlara ilişkin şikâyetlerle ilgili raporunu tamamladı.
Gökçer Tahincioğlu'nun Milliyet'teki haberde İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın “olur” verdiği karara göre, rapor doğrultusunda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü hüseyin çapkın ile emniyet görevlileri hakkında ön inceleme yapılmayacak. Raporda, özetle şunlar anlatıldı.
* AVM ÖNYARGISI: Olayların oluşumuna ve tedricen artarak toplumsal kalkışma derecesine ulaşmasında, aslında amacın Taksim yayalaştırma projesi kapsamında yaya yolu açılmak üzere Gezi Parkı’nın kenarından 3-4 metrelik bir alanın tıraşlanması iken keyfiyetin Büyükşehir Belediyesi’nce kamuoyuna açık ve net şekilde anlatılamamasından dolayı kamuoyunca Gezi Parkı’nın tümünün tıraşlanarak AVM yapılacağı ön yargısının oluştuğu.
* 30 MAYIS’TA EMNİYET PLANI: Çevreci şahıslarca ağaçların kesilmesine engel olmak için kamp çadırı kurularak işgal eyleminde bulunulduğu, iş makinalarının çalışmasına engel olunduğu, çalışma ekibinin işgalcilerin taşlı ve şişeli saldırısına uğradığı, bunun üzerine polisin Gezi parkı’nın boşaltılması için müdahaleye başladığı.
* MÜNFERİDEN YOĞUN GAZ: Zaman zaman aşırı reaksiyon gösteren grupların bastırılabilmesi için münferiden de olsa yoğun gaz ve su kullanıldığı, olayın sosyal medya ve görsel basında yer alması üzerine bölgeye yoğun şekilde çevre hassasiyeti yüksek insanların akın etmeye başladığı, mukavemetin daha önce tahmin edilmesi güç bir nitelik kazandığı.
* VANDALİZME DÖNÜŞTÜ: Elverişli durumu değerlendiren her türlü ideolojik ve marjinal grupların da gecikmeden sahne almasıyla olayların polise ve siyasi otoriteye karşı gösteri ve eyleme akabinde de vandalizme dönüştüğü, polisin bu aşamadan sonra kanunsuz toplantı ve yürüyüşlere karşı kendisine verilen yetkileri kullanmaya başladığı.
* GÜÇ KULLANIMI VE GÖZALTILAR İSABETLİ OLMADI: Ancak kitlenin büyüklüğü, değişkenliği ve homojen olmaması nedeniyle müdahale taktik ve tekniklerinde zorlandığı, zira çevre saikiyle hareket eden kitleyle, ideolojik ve marjinal grupların iç içe geçtiği, polisin zorunlu olarak su ve gaz kullanımına tevessül ettiği, bu iç içe geçmişlik nedeniyle güç kullanımı ve gözaltı işlemlerinin isabetli olarak yapılamadığı.
* SU VE GAZ DA YETMEDİ: Kitlenin büyüklüğü ve giderek artan sayısı nedeniyle su ve gaz kullanımının da yeterli olmadığı. Polisin çekilmesinden sonra Gezi Parkı’nın çevrecilerce, Taksim Meydanı’nın ideolojik ve marjinal gruplarca gösteri ve eylem alanı haline getirildiği, devlete karşı adeta güç gösterisinde bulunulduğu.
* MÜZAKERELER SONUÇ VERMEYİNCE: Bu süreçte Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun şahsi Twitter hesabından verdiği olumlu mesajların ve yaptığı toplantıların tatminkar bir karşılık bulmadığı, bunun üzerine Taksim’e operasyon yapılması kararı alınarak uygulandığı ve durumun normale dönüştürüldüğü.
* BENZERİ GÖRÜLMEDİ: Meydana gelişi, kompozisyonu, nitelikleri farklı ve daha önce benzeri görülmemiş ve tecrübe edilmemiş mezkur olaylarda raporun, ‘kapsam dışı bırakılan konular” başlığı altında haklarında cezai ve disiplin soruşturması yapılacağı belirtilen bazı münferit olaylar dışında süreç içerisinde genel olarak polisin sevk ve idaresinde, müdahalelerin tarz ve uygulamasında kanuna ve uygulamaya aykırı herhangi bir işlem ve eylem tesis edilmediği anlaşılmakla, İstanbul Valisi Mutlu ve eski İl Emniyet Müdürü Çapkın ile diğer emniyet görevlileri hakkında ön inceleme ve disiplin soruşturması yapılması ile herhangi bir idari tasarrufta bulunulmasına gerek olmadığı kanaat ve sonucuna ulaşıldığı bildirilmiştir.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/iste-icislerinden-gezi-raporu/411650