Dünya Bankası'nda Başçı'ya destek
Tarih: 08 Nisan 2014 - 14:25
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martın Raıser, politika değişiminde doğru zamana Merkez Bankası'nın karar vermesi gerektiğini belirtti
AB-Türkiye Gümrük Birliği Değerlendirme Raporu'nun açıklandığı toplantının ardından CNBC-e'ye konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martın Raıser, faiz indirimi tartışmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Raiser, "Merkez Bankası ile ilgili politikacılar yorum yapabilir ama Merkez Bankası uyguladığı faiz politikalarını kendileri belirlemeli ve Kayseri'de başkanı dinlediğimiz zaman enflasyonda hala yüksek seyir olduğunu anladık. Merkez Bankası karar vermeli politika değişimindeki doğru zaman için. Başkan (Erdem Başçı) doğru zaman budur derse ben de onlara güvenirim" diye konuştu.
'YAPISAL REFORMLAR KRİZ ÖNCESİNE DÖNDÜRÜR'
Türkiye ekonomisinin hala dışarıdan gelen sermayeye çok bağlı olduğuna dikkat çeken Raiser, bunun etkisinin büyüme üzerinde hissedileceğini söyledi. Raiser, "Ancak bu riskler yönetilebilirdir. Daha fazla dengelenme göreceğiz. Türkiye'nin kendine has tamponları var ama ikinci bir pencere açılmalı yapısal reformlarda. Bu ülkede çok ciddi reformlar yapıldı ve bunlar küresel krizin başlangıcına kadar sürdü. Şimdi yapısal reformlar tekrar gündeme gelmeli. Yapısal reformlar ne kadar hızlı uygulanırsa Türkiye o kadar hızlı bir şekilde yine kriz öncesi, yüzde 5'in üzeri büyüme oranlarını görebilir" dedi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser, Türkiye'nin ılımlı büyüme döneminden geçtiğini belirterek, dış dengelenmenin önemli olduğunu söyledi. Raiser, tekrar yüzde 4-5 büyüme oranlarına çıkabilmek için makroekonomik politikaların yeterli olmadığını, yapısal reformlara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
'BÜYÜME ÖNGÖRÜSÜNÜ İÇ TALEP DÜŞÜRDÜ'
Dünya Bankası'nın Türkiye'nin büyüme öngörüsünü yüzde 3,6'dan 2,4'e düşürdüğünün hatırlatılması üzerine Raiser, "Beklentimizi düşürdük, çünkü baktığınız zaman iç talepte düşüş vardı, tüketici güveninde düşüş var, yatırımcı güveni artmakta ama PMI'a yani satın alma endeksine baktığınız zaman burada da düşüş vardı Mart ayında. Dolayısıyla ivmenin kaybolduğunu görüyoruz iç talep tarafında. Ama ihracat tarafı daha olumlu. 2014 iyi görünüyor. Avrupa ekonomisi de biraz daha iyi durumda. Dolayısıyla bu da Avrupalı üreticilere fayda sağlayacaktır. Ancak geneline baktığımız zaman yerel talepteki düşüş 2014 için kendini büyüme beklentileri üzerinde hissettirecek. Bu da o kadar kötü değil aslında, dış dengesizliklerin bir raya oturması adına iyi olabilir" dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dunya-bankasinda-basciya-destek/411542