Yazdır

Şimdi seçmen konuşacak

Tarih: 30 Mart 2014 - 08:04

Türkiye bugün yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gidiyor. 52 milyon 695 bin seçmen 1394 belediye başkanını seçecek

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verilerine göre, yerel seçimlerde Türkiye genelinde 26 milyonu kadın, 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak. Seçmen, 81’i il olmak üzere 1394 belediye başkanı, 1257 il genel meclisi üyesi, 38 bin muhtar, 20 bin belediye meclis üyesi seçecek.

Seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilerek T.C. kimlik numarası bulunan bir belgeyle oy kullanma zorunluluğu getirildi. Seçmenin kimlik tespitinde, T.C. kimlik numarasını taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi, sarı basın kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birinin bulunması yeterli olacak. Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekecek.

HANGİ RENK PUSULA?

Turuncu zarf: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa;
Mavi zarf: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa;
Mor zarf: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası mor renkli zarfa konulacak.

KİM, KİMİ SEÇECEK?

Köyde yaşayanlar: İl genel meclisi üyeliği seçimi, köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi. 

Büyükşehir olmayan illerde yaşayanlar: İl genel meclisi üyeliği seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi. 
Büyükşehirlerde yaşayanlar: Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi.

OY KULLANMA SAATLERİ

Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00 saatleri arasında, diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında kullanılacak. 

Sıradakiler oy atacak

Oy verme günü ve saati, YSK’ca belirlenen oy vermenin bitiş saati dolduğu halde sandık başında oylarını vermek üzere sırada bekleyen seçmenler var ise sandık kurulu başkanı ve üyeleri bunları saydıktan ve kimliklerini tespit ettikten sonra sırasıyla oylarını kullanmalarına sağlayacak. Eğer seçim bitiş saatinden sonra gelen seçmen var ise ona kesinlikle oy kullandırılmayacak.  Sandık kurulu üyeleri göreve gelmez ya da sandık başında, oy verme başlamadan önce veya oy verme sırasında, sandık kuruluna dahil siyasi parti üyelerinden biri veya birkaçı görevini yapmazsa, ceza hükümleri saklı kalmak üzere, yerine siyasi parti yedek üyelerinden birini getirecek. 
Sandık kurulu başkanının görevi başına gelmemesi veya bırakıp gitmesi halinde yerine, kurulun partili olmayan ve kurs gören üyesi, bu da yoksa üyelerden en yaşlısı başkanlık edecek.

ENGELLİYE KOLAYLIK

Engelli seçmenlerin kayıtlı olduğu sandık seçmen listelerine ait sandıklar, bunların rahatlıkla oy kullanmalarını sağlamak amacıyla binaların uygun yerlerine konulacak. Okuma-yazma bilmeyen seçmen, sorduğu ve istediği takdirde kurul başkanı, birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini anlatacak. askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi, sarı basın kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birinin bulunması yeterli olacak. Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekecek.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/simdi-secmen-konusacak/410899