Yazdır

Aracı kurumlar yatırım bankası olmalı

Tarih: 25 Mart 2014 - 14:50

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, tüm aracı kurumların birer yatırım bankasına dönüşmeleri gerektiğini belirtti

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, tüm aracı kurumların birer yatırım bankasına dönüşmeleri gerektiğini belirterek, "Nasıl dünyada bu aracı kurumlar, büyüyerek, dönüşerek, kurumsallaşarak yatırım bankalarına dönüştüyse Türkiye'de de aracı kurumların yatırım bankasına dönüşmesi, sermaye piyasalarımızı çok güçlendirecektir" dedi.

Turhan, yaptığı açıklamada, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 30 Aralık 2012'de yürürlüğe girdiğini, buna ilişkin ikincil düzenlemelerin de Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlandığını, bunların arasında aracı kurumların sermaye yeterliliklerine ilişkin hükümler olduğunu söyledi.

Tüm aracı kurumların birer yatırım bankasına dönüşmeleri gerektiğini anlatan Turhan, "Aynı çerçevede Takasbank'ın düzenlemeleri de yine aracı kurumların ve sermaye piyasası yatırım kuruluşlarının takas üyesi olabilmeleri için taşımaları gereken şartlardan bahsediyor" diye konuştu.

Turhan, aracı kurumların yatırım bankasına dönüşmesinin güçlü bir öz kaynak, kurumsallaşmış bir yapı ve etkin bir risk yönetimi modelinden ibaret olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bunlar, hayata geçirildiğinde aslında aracı kurumlarımız, kredi verme dışında yatırım bankacılığının bütün alanlarında faaliyet gösterebilecek noktaya gelecekler. Dolayısıyla benim hayal ettiğim aracı kurumların yatırım bankasına dönüşmesi noktasına bir hayli yaklaşmış olacağız. Bundan sonrası da tabii yatırım kuruluşlarımıza düşüyor. Nasıl dünyada bu aracı kurumlar, büyüyerek, dönüşerek, kurumsallaşarak yatırım bankalarına dönüştüyse Türkiye'de de aracı kurumların yatırım bankasına dönüşmesi, sermaye piyasalarımızı çok güçlendirecektir."

'YATIRIM ORTAMIMIZ İYİLEŞİNCE ÜLKEMİZ DAHA YÜKSEK MİKTARDA FON ALABİLECEK'

Finansal piyasalarda doğası gereği dalgalanmalar yaşandığını söyleyen Turhan, "Burada küçük, büyük, gelişmiş, gelişmekte olan ekonomi arasında aslında çok büyük fark yok. ABD ve avro bölgesi, dünyanın en büyük iki ekonomi bölgesi. Bu dolar, avro piyasası dünyanın en likit finansal piyasalarından. Burada herhangi bir yatırımcı ya da yatırımcı grubunun fiyatları yönlendirmesinden bahsedilemez. Buna rağmen bu kadar etkin olan bir piyasada bile zaman zaman yatırımcıların bekleyişlerinin değişmesine paralel çok ciddi dalgalanmalar yaşandığını gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kısa vadeye çok fazla odaklanmak, 'ağaca bakıp ormanı gözden kaçırmak' gibi bir durum ortaya çıkarıyor" diyen Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sermaye piyasalarının asıl fonksiyonu, orta ve uzun vadeli finansman sağlama kapasitesidir. Dolayısıyla sermaye piyasalarına hep orta ve uzun vadeli bir bakış açısıyla yaklaşmakta yarar var. Kısa vadede dünyanın en likit piyasalarında bile dalgalanmalar olabiliyor ama orta ve uzun vadede belirleyici olan, yatırım ortamıdır. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, kurumsal ve yapısal reformlarının hız kesmeden, ivme kaybetmeden devam ettirilmesine bağlı. Bu çerçevede, bizim yatırım ortamımızı iyileştirecek, hukuk sistemimizi güçlendirecek, ihtisas mahkemeleri, uluslararası tahkim gibi ve sektörel kuruluşlara bu süreçte anlaşmazlıkların çözümünde daha fazla görev ve rol yüklenmesi, kurumlarımızın iyileştirilmesi, piyasa şartlarının daha iyi bir noktaya getirilmesi, finansal ürün çeşitliliğinin artırılması, altyapının iyileştirilmesi, iş gücü piyasasının daha esnek ve şoklara karşı daha dayanıklı hale getirilmesi, eğitim, kadınların iş gücüne katılım oranını artıracak düzenlemeler, daha yüksek katma değer üretmeyi mümkün kılacak Ar-Ge faaliyetleri gibi alanlarda aşama kaydetmemiz gerekli."

Turhan, İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında, sermaye piyasalarında derinliğin artırılmasını mümkün kılacak, sermaye piyasalarının küresel finans merkezleriyle daha güçlü bir işbirliği oluşturması, yatırımcılar arasında tam bir tarafsızlık ve eşitliğin sağlanması, şeffaflık, hesap verme sorumluluğu, yatırımcı haklarının korunması, sosyal sorumluluğun geliştirilmesi, çevreye duyarlı politikaların izlenmesi gibi alanlarda Türkiye'nin son 10 yılda çok önemli aşamalar kaydettiğini vurguladı.

İvme kaybetmeden, hiç duraksamadan aynı istikamette bu yola devam etmenin çok önemli olduğunu belirten Turhan, "Bunları biz gerçekleştirdiğimiz oranda, yatırım ortamımız iyileşeceği için orta vadeli büyüme görünümümüz güçleneceği için, giderek rekabetin kızıştığı küresel finans piyasalarında ülkemiz hem çok daha kaliteli hem de çok daha yüksek miktarda fon alabilecek" dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/araci-kurumlar-yatirim-bankasi-olmali/410535