MÜSİAD'dan Hükümete çağrı
Tarih: 19 Mart 2014 - 16:14
MÜSİAD yurt dışı inşaatta TOKİ'nin devreye girmesi halinde 100 milyar dolarlık ihracata ulaşabileceğini savunuyor
FINANSGUNDEM.COM
Türkiye'deki inşaat sektörü ne durumda, sorunları neler, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde neredeyiz, dünya ile rekabet gücümüz ne? Sadece sektörün değil tüm vatandaşların da izlediği ve ilgilendiği bu konularda MÜSİAD çok konuşulacak görüşler ortaya koydu. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir'in basınla özel sohbet yemeğinde tüm bunlar konuşuldu. Ama geceye damga vuran sorunlardan çok çözüm önerileriydi. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde Ankara'ya, 'devletlerarası anlaşmalar yapılmalı' mesajı veren Burhan Özdemir, bu noktada TOKİ'ye de büyük görev düştüğünü söyledi. Devlet katkısıyla inşaatta 100 milyar dolarlık ihracat rakamının yakalanacağını ifade eden Özdemir, Başbakan Erdoğan'ın 500 milyar dolarlık ihracat hedefine böylelikle en büyük katkının bu sektörden geleceğinin altını çizdi. KDV konusunda da duyulan sıkıntıyı anlatan MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, konut fiyatlarını da tetikleyecek olan KDV artışına yönelik kendi hazırladıkları KDV oranlarını da açıkladı. Finansgundem.com'un sorularını da yanıtlayan Özdemir, bir Türk firmasının Venezuela'da konut yapımına başladığını anlattı.
İşte Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ( MÜSİAD ) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir'in konuşmasından satır başları:
İSPANYOLLARIN PAYI %15, BİZİM PAYIMIZ %5
*Son 10 yılda yurt dışında gerçekleşen yurt dışı müteahhitlik iş hacmi ortalama 14-15 milyar dolardan 20 milyar dolara çıktı. Yurt dışı müteahitlik hizmetleri yaklaşık 200 milyar dolara ulaştı. Dünyada yıllık yurtdışı inşaat hacmi 500 milyar dolarında. Türkiye ise bundan yılda yaklaşık 20-25 milyar dolar pay alıyor. Bu da dünyadaki pazarın yaklaşık yüzde 5-6’sına denk geliyor. İspanyolların, Fransızların payı yüzde 15-16 civarında.
*Türk firmaları çok dinamik ve esnek. Her türlü işe adapte olabiliyor. Bizdeki firma sayısı onlarda yok. Yıllık 25 milyar dolarlık bu iş hacmi dış ihracatta önemli bir pay. Aynı zamanda inşaata bağlı sektörlerdeki ihracatı da artırıyor. Yapı malzemelerindeki ihracat yaklaşık 20 milyar doları buluyor. Bu ihracatın önemli bir kısmı yurtdışında iş yapan müteahhitler sayesinde oluyor. Dolayısıyla inşaat sektörünün ihracata yaklaşık 45 milyar dolarlık bir katkısı oluyor. Türkiye’deki ihracatın yüzde 30’u inşaat sektörüyle alakalı. Bu muazzam bir rakam.
TOKİ'YE 'ANLAŞMA YAP' ÇAĞRISI
*Türkiye’nin 2020’li yılar için hedefleri var. Başbakan 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu. Bu hedefin tutması için inşaatın 100 milyar doları geçmesi lazım. Peki, geçmesi mümkün mü? TOKİ’nin sosyal konut, hasılat paylaşımı yerine yurt dışında girebileceği devletlerarası işbirliğini çok önemsiyoruz. Yani Türkiye devlet, hükümet olarak başka ülkelerle inşaat anlaşmaları yapabilir. Bunu da TOKİ aracılığyla yapabilir. Mesela Ruslar nükleer santral için bizimle anlaşma imzaladı devlet olarak. Japonlar da öyle, nükleer santral için bizimle anlaşma imzaladı. Onların nükleerde yaptığı şeyi biz inşaat sektöründe yapabiliriz. Devlet olarak örneğin Afrika ülkeleriyle anlaşma yapar, konut, yol vs. Sonra TOKİ bunları Türk inşaat firmalarına ihale edebilir. İçeride yaptığı gibi…Özetle, TOKİ’nin diğer devletlerle stratejik anlaşmalar yapmasını istiyoruz.
EXIMBANK KREDİLERİ
*Ben Cezayir’de iş yapıyorum. Afrika’da 2 tip ülke var. Birincisi devlet ağırlıklı, devlet devlete iş yapan ülkeler. Bunların muazam projeleri var. Bunlar Cezayir, Libya gibi Kuzey Afrika ülkeleri. Bir de sahra altı ülkeler var, Yeni Gine, Mali gibi, onlarda da doğal kaynak var ama para yok. Ayrıca Suudi Arabistan, İran, Katar, Dubai gibi ülkelerde ciddi potansiyeller var.
*Hükümetin Eximbank kredileri var. Bunlar kullanılabilirse inşaatta 100 milyar dolara ulaşmak kolay, bunun için devlet katkısı şart.
*Etrafımızda savaşta olan ülkeler var. Bu savaşlar bir gün bitecek. Bunların inşası gündeme gelecek. Ama bunun için devletin devreye girmesi lazım, bir inşaat şirketinin gidip tek başına orada iş alması zor olabilir. Onun için devletlerarası anlaşmaların olması gerekli.
ARSA RAYİÇ BEDELLERİ
2014 yılında arsa rayiç bedelleri arttı. Kayabaşı’nda bile arttı. Rayiç bedelleri artınca KDV dezavantajı da devreye girdi. KDV de 500 bin lira limiti var. 500 liraya kadar inşaatlarda KDV yüzde 1… 500-1000 lira arası yüzde 8, 1000 liranın üzeri yüzde 18. Bu konut satış fiyatlarına yansıyacak, fiyatlar artacak. Buna bir çözüm getirilmesi lazım. Belki KDV oranları yeniden düzenlenebilir. Bu konuda bir teklif hazırladık.
1000 liraya kadar yüzde 1
1000-2000 arası yüzde 8
2000 üzeri yüzde 18 olsun
FİNANSGUNDEM.COM'UN SORULARINI YANITLADI
- Devlet destek olursa ne kadarlık bir iş hacmi oluşur? Bu konuda bir fizibilite yaptınız mı?
Burhan Özdemir: Mesala Cezayir de inşaatların çoğunun sahibi devlet. Turistik projelerin, otellerin sahibi devlet. Keza Libya da aynı… Buralara gittiğimizde muhatap olma konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Devlet bu konuya ciddi şekilde el atarsa 7-8 yıl içinde yaklaşık 80-90 milyar dolarlık iş hacmine çıkması mümkün.
-Başbakan’ın bir seyahatinde Venezuela’dan “Gelin konut yapın” çağrısı yapıldığı yolunda haberler çıktı. Bu konuda bir gelişme oldu mu?
Burhan Özdemir: Evet, oldu... Summa İnşaat adlı firma iş yapmaya başladı. Devletin yaptığı petrol anlaşmasına karşılık orada inşaat yapıyor… Bu firma şu anda dünyada ilk 240 inşaat firması arasına girdi. Daha önce bu firmanın adını duymuş muydunuz? Ben duymamıştım...
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/musiaddan-hukumete-cagri/410134