Rus sermayesinin adresi Türkiye olur mu?
Tarih: 19 Mart 2014 - 08:07
Avrupa'nın Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları sonrasında, Rus sermayesi için önemli adreslerden biri de Türkiye olarak gösteriliyor
ABD ve Avrupa'nın, Rus finansal varlıklarını geniş çaplı dondurabileceği kaygısıyla Rus sermayesi Batı'dan kaçmaya başladı. Alternatif ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin ne kadar Rus sermayesi çekebileceği merak ediliyor…
Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Standard Bank Gelişmekte olan Ekonomiler Başekonomisti Timothy Ash, henüz Avrupa'dan ne kadarlık bir Rus sermayesinin çıkış yaptığına dair kesin veri olmadığını, ancak Türkiye'nin Rus sermayesinin Avrupa'daki çıkışından yararlanabileceğini kaydetti.
Geçen hafta ABD ziyaretinde bulunan Ash, Avrupalı liderlerin Rusya'ya uygulayabileceği ekonomik ve finansal yaptırımlar konusunda başta ayak diremesine karşın, ABD yönetiminin Rusya'nın Kırım'a müdahalesi ve bağımsızlık referandumunu takiben gereken yaptırımlar konusunda "son derece ciddi" olduğunu vurguladı.
Batı, Rusya’dan 50 milyar dolarlık yatırımını çıkardı
Londra merkezli Capital Economics Gelişmekte olan Ekonomiler Ekonomisti Liza Ermolenko da son 2 ay içinde Rus yatırımcıların ABD ve Avrupa'daki bankalardan paralarını Rusya'ya transfer etmeye başladıklarını belirterek, "Fakat Batılı yatırımcıların Rusya'dan çıkardığı yatırım, Rusya'nın Batı'dan çıkardığından çok daha yüksek. Tahminlerimize göre son dönemde yaşananlardan dolayı Batı Rusya'dan yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırımını çıkardı" dedi.
Ermolenko, Rus yatırımcıların Avrupa'daki bankalardan mevduatlarını çekmelerinin bütün Avrupa bankacılık sistemi için kayda değer bir risk oluşturmayacağını belirterek, Batı'nın Rusya'ya uygulayacağı yaptırımların boyutunun sadece belirli sayıda Rus bürokrat ve siyasetçiyle sınırlı kalabileceğini belirtti.
Sberbank, VTB, Lukoil parasını çeken şirketler arasında gösteriliyor
Öte yandan ABD Merkez Bankası Fed'in 12 Mart 2014 itibariyle açıklanan verilerine göre, yabancı merkez bankalarının ABD hazinesindeki varlıklarının 104 milyar dolar azalmasının ardından gözler Rusya Merkez Bankası'na çevrildi. Özellikle Londra merkezli finans kuruluşlarının önde gelen ekonomistleri, Avrupa ve ABD'de yaptırım taleplerinin dile getirilmesinin ardından "riskli yatırımların" zaten çoktan çekilmiş olabileceğini düşünüyor.
İngiliz Financial Times Gazetesi de Moskova'da bankacılık sektöründe çalışan kaynaklara dayandırdığı haberinde çok sayıda Rus şirketin ABD'nin ve Avrupa'nın uygulayabileceği sert yaptırımlardan çekinerek Batı bankalarındaki milyarlarca dolarlık yatırımını son günlerde çektiğini, Sberbank, VTB ve Lukoil'in de parasını çeken şirketler içerisinde yer aldığını öne sürdü.
ABD Başkanı Barack Obama ise dün Kırım'daki gelişmelere yönelik, başkent Washington'da bir basın toplantısı düzenleyerek, görevinden azledilen Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç ile Rus yetkililerin de bulunduğu 11 kişiye yaptırım uygulama kararı alındığını açıklayarak, Avrupa Birliği'nin de Rusya'ya karşı yaptırımları artırmasını beklediğini ifade etmişti.
Resmi verilere göre (Bank for International Settlements) İngiltere bankaları Rus kamu ve özel kuruluşlarına yaklaşık 19 milyar sterlin değerinde kredi kullandırmış durumda. İngiliz bankalarında bunun dışında yaklaşık 42 milyar sterlin değerinde koşullu borcun bulunduğu ifade ediliyor.
Rusya'ya sadece İngiliz bankaları değil, aynı zamanda Avrupalı bankalar da kredi açmış durumda... Ağırlıklı olarak Fransız, İtalyan ve Alman bankalarının Rusya'ya hali hazırda verdiği kredinin toplamının 184 milyar sterlin değerinde olduğu belirtiliyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/rus-sermayesinin-adresi-turkiye-olur-mu/410090