Aydın banka bilançolarını değerlendirdi
Tarih: 13 Mart 2014 - 11:20
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Arap Bankalar Birliği ve Türkiye Bankalar Birliği iş birliği toplantısında konuştu
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye'de finansal sektörün bir geçiş döneminde olduğunu belirterek, "Büyüme süreci devam etmektedir. Bankaların bilançolarında ve ortaklık yapılarında önemli dönüşümler yaşanmaktadır" dedi.
Arap Bankalar Birliği ve Türkiye Bankalar Birliği iş birliğinde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın himayelerinde düzenlenen "3. Arap-Türk Bankacılık Forumu", "Ortak Ekonomik Fayda Çerçevesinde Arap-Türk İşbirliğinin Önemi" ana başlığıyla gerçekleştirildi.
Hüseyin Aydın, forumun açılışında yaptığı konuşmada, uzunca bir aradan sonra, küresel ekonomide daha hissedilir bir toparlanmanın gözlendiğini ve büyüme hızının bu yıl yüzde 4'e yakın olmasının tahmin edildiğini söyledi.
Gelişmiş ülkelerin büyümeye yeniden pozitif katkı vermesi sayesinde dünyada ticaret hacminde beklenen artışın olumlu bir gelişme olduğunu aktaran Aydın, "Ancak, genelde yüksek güven ve huzurdan bahsetmek için henüz erkendir. Kalıcı bir istikrardan ve sürekli bir büyümeden bahsetmek için ise üretim ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla yapısal reformların sürdürülmesine daha fazla çaba sarf etmek zorundayız" diye konuştu.
Çok sayıda ülkenin büyümesinin önündeki önemli engellerden birinin büyümenin finansmanı için gerekli kaynakların sağlanmasındaki güçlükler olduğuna dikkati çeken Aydın, bu ülkelerin çoğunun, büyüme arzusu ile geleneksel üretim ve finansman yapısının korunmasına yönelik politikalar arasında kısır bir döngüde yer aldığını kaydetti.
Aydın, oysa finansal sektörünü büyütebilen, pazar ve ürün çeşitliliğini sağlayabilen, kurumsal yatırımcılar üretebilen ve uzun vadeli dış kaynaklara ulaşabilen ülkelerin çok daha hızlı büyüdüklerini ve refah artışını yakalayabildiklerini ifade etti.
SON DÖNEMDE BİR DÜŞÜŞ YAŞANMAKTA
Türkiye'de finansal sektörün geçiş döneminde olduğunu ve büyüme sürecinin devam etmekte olduğunu kaydeden Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
"Bankaların bilançolarında ve ortaklık yapılarında önemli dönüşümler yaşanmaktadır. Müşteri bazı, ürün yelpazesi çeşitlenmektedir, hizmet sunumu, çağımızın sağladığı teknoloji ile desteklenerek zenginleştirilmektedir. Bankacılık sektörünün toplam aktifleri 813 milyar dolar ile milli gelirin yüzde 110'u düzeyindedir. Bu oran son beş yılda 25 puan artmıştır. Büyüme güçlü bir özkaynak tabanı ile desteklenmiştir. Özkaynakların büyüklüğü 91 milyar dolar düzeyindedir ve sermaye yeterliliğinin yüzde 15 gibi yüksek bir düzeyde tutulmasını sağlamıştır.
Bilanço büyümesinin yüzde 50'den fazlası yurt içindeki mevduat ile finanse edilmiştir. Bu kaynaklar, çok geniş bir risk yelpazesinde Türkiye'de yerleşik ticari ve bireysel müşterilere kullandırılmıştır. Risklerin tamamına yakını, üretim, yatırım ve iç talep ile ilgilidir. Müşteri bilgisine dayalı bir veri tabanı ile sürekli izlenmekte, modern yönetişim ve ihtiyatlı bankacılık ilkeleri yaklaşımı ile değerlendirilmektedir. Bu nedenle, kredi riski yüzde 3 ile makul sayılabilecek düzeydedir. Son dönemde bir düşüş yaşanmakla birlikte özkaynak karlılığı reel olarak pozitiftir."
Arap Bankalar Birliği üyesi ülkelerde yerleşik yatırımcıların nitelikli payına sahip olduğu 9 bankanın Türkiye'de faaliyet gösterdiği bilgisini veren Aydın, bu bankaların sektör payının yüzde 6 civarında olduğunu söyledi.
Aynı zamanda, Türkiye'de yerleşik 11 bankanın Arap Bankalar Birliği üyesi ülkelerde şube veya temsilcilik şeklinde faaliyetlerinin olduğunu ifade eden Aydın, bankacılık sektöründe artan ilişkilerin ticari hayattaki hareketliliğin bir yansıması olduğunu düşündüğünü aktardı.
Türkiye'nin Arap Bankalar Birliği üyesi ülkeler ile yaptığı dış ticaret hacminin 2013 yılında 45 milyar dolar olduğunu belirten Aydın, "Toplam dış ticaret hacminin yüzde 12'sini oluşturan bu miktarın hala düşük düzeyde olduğunu düşünüyoruz. Ülkelerimizin oluşturduğu coğrafyada bölgesel ve ikili ilişkilerin daha yüksek olduğunu düşündüğümüz ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesinde iş birliğine daha çok ihtiyaç vardır" ifadelerini kullandı.
ARAP ÜLKELERİ VE TÜRKİYE ARASINDA ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ
Arap Bankalar Birliği Genel Sekreteri Wissam H. Fattouh, Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin arttığını belirterek, "Türkiye ile Arap ülkeleri arasında bir yakınlaşma yaşanmaktadır ve 2013 yılında Arap ülkeleriyle Türkiye arasında 27 milyar dolar ticaret gerçekleşmiştir. Arap ülkeleri ve Türkiye'nin iş birliği devam etmektedir" dedi.
Fattouh, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Arap ülkelerindeki bankacılık sektörü ve Türkiye-Arap ülkeleri arasındaki ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Arap ülkelerinde yaşanan siyasi gerginliklere rağmen bankacılık sektörünün gelişimini sürdürdüğünü aktaran Fattouh, "Arap ülkelerinde 430 bankada 2012 yılı sonu itibarıyla 1,6 trilyon dolar vardı. 2013 sonu itibarıyla 1,7 trilyon dolar mevduat var. Bu gergin ortama rağmen artışın görülmesini önemli buluyoruz. Petrol ve doğal kaynak gelirleri bu rakamın içinde değil. O nedenle bölgemizde finans sektörü ve bankacılığın gelişimi sürüyor" diye konuştu.
Arap ülkelerindeki kredilerin sadece yüzde 10'unun KOBİ'lerin finansmanında kullanıldığını da belirten Fattouh, bunu giderilmesi gereken bir eksiklik olarak gördüklerini söyledi.
Fattouh, Arap ülkelerindeki bankacılığın henüz istenilen seviyeye ulaşmadığını, buna karşın gergin atmosferle birlikte düşünüldüğünde hayli iyi durumda olduğunu vurguladı.
ARAP ÜLKELERİ VE TÜRKİYE ARASINDA 27 MİLYAR DOLAR TİCARET OLDU
Türkiye'nin Arap coğrafyasıyla son yıllarda geliştirdiği iş birliği sürecinin başarılı olduğunu dile getiren Fattouh, "Türkiye'de son yıllarda büyük bir ekonomik ve sosyal gelişmeler yaşanmıştır. IMF'nin verilerinde yer aldığı gibi 820 milyar dolar seviyesine ulaşan bir başarıdan söz ediyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye ile Arap ülkeleri arasında bir yakınlaşma yaşanmaktadır ve 2013 yılında Arap ülkeleriyle Türkiye arasında 27 milyar dolar ticaret gerçekleşmiştir. Bunun yanında Türkiye'deki İslami bankaların çoğunun hissedarları da Körfez ülkeleridir. Arap ülkeleri ve Türkiye'nin iş birliği devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de ve bölge coğrafyasında yaşanan siyasi gerilimin ilişkileri etkileyip etkilemeyeceğinin kafalarda soru işaretleri oluşturduğunu belirten Fattouh, "Ortak çalışmaların devamı ve iş birliğinin sürdürülmesi için projelerin gözden geçirilmesi gerekli, bu konuda sürdürülebilir stratejilere ihtiyacımız var. Bunu geleceğe yönelik bir ortaklık oluşturma şeklinde görmeliyiz. Çünkü herkes biliyor ki gerek Arap dünyasında gerekse Türkiye'deki olanaklar çok geniştir."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/aydin-banka-bilancolarini-degerlendirdi/409696