Yazdır

Hakem heyetleri tüketiciden ücret alacak mı ?

Tarih: 08 Mart 2014 - 21:01

Binlerce kişi bu sorunun cevabını merak ediyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketici sorunlarında hakem heyetlerince verilecek kararlarda vekâlet ücretine hükmedilmemesi gerektiği hususunda kurumların bilgilendirildiğini açıkladı.

ÜCRET AYARI GELİYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, hakem heyetine yapılan başvurularda vekalet ücretine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Tüketicilerin hakem heyetlerine yaptığı başvuruya ilişkin avukatlık vekalet ücretlerine ayarlama yapılıyor. Hakem heyetlerine yapılan başvurularda vekâlet ücretine hükmedilmesinin talep edilmesi halinde, tüketici sorunları hakem heyetlerince verilecek kararlarda vekâlet ücretine hükmedilmemesi gerektiği hususunda tüm hakem heyetlerimiz bilgilendirilmiştir. Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan ’Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ başlıklı Tebliğ 28/12/2014 tarihli ve 28865 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğ uyarınca il ve ilçe tüketici sorunları hakem heyetleri nezdinde sunulacak hizmetlerde, hizmete konu olan işin değerinin yüzde 12’sinden aşağı olmamak üzere 250 TL’ye kadar; ancak hizmete konu işin değeri 250 TL’nin altında ise hizmete konu işin değeri kadar avukatlık ücretine hükmedilmesi gündeme gelmiştir” ifadelerini kullandı. Bakan Yazıcı açıklamasında şunları kaydetti:

''AVUKATLARIN ASGARİ ÜCRET TARİFESİNDE DE AÇIKCA DÜZENLENMİŞTİR"

“Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin yürürlüğe girmesinin ardından bu düzenlemenin kaldırılması amacıyla Türkiye Barolar Birliği ile görüşmeler yapılmış olmasına rağmen ancak bu konuda bir çözüm bulunamaması nedeniyle düzenlemenin yürütülmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay nezdinde dava açılmıştır. Barolar Birliğinin yapmış olduğu düzenlemenin yargı sisteminde hukukunu düzenleyen kanunlara aykırı olacağı bilinmesi gerekir. Yargı sisteminde usul hukukunu düzenleyen 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde de açıkça düzenlenmiştir.

TÜKETİCİNİN HAKKINI ARAMASINA ENGEL

Buna göre karşı tarafa vekâlet ücretine sadece yargı mercilerce hükmedilebilmesi ve bu yetkinin de kanunla düzenlenmesi gerekmektedir. Tüketici hakem heyetlerinin yargı mensubu olmayan 5 kişiden oluşması nedeniyle mahkeme dışı bir çözüm organıdır. Bundan hareketle avukatlık ücretinin sadece yargı mercilerce hükmedebileceğinden tüketici hakem heyetinin açılan dava sonuçlanana kadar hakem heyetlerinin avukatlık ücretine hükmetmesinin tüketicinin hakkını aramasına engel teşkil edecektir. Hakem heyetlerine yapılan başvurularda vekâlet ücretine hükmedilmesinin talep edilmesi halinde, tüketici sorunları hakem heyetlerince verilecek kararlarda vekâlet ücretine hükmedilmemesi gerektiği hususunda tüm hakem heyetlerimiz bilgilendirilmiştir. Tüketiciler tarafından hakem heyetlerine yapılan başvuruların düşük meblağlarda yoğunlaştığı göz önüne alındığında, bir tüketicinin hakem heyetine başvurması ve heyetin aleyhine karar vermesi halinde karşı tarafın avukatına vekâlet ücreti ödemek zorunda kalacağını bilmesi tüketicilerin hak arama yollarına başvurmaktan imtina etmelerine neden olacaktır.Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hazırlanırken, tüketici sorunları hakem heyetlerinin bir yargı merci olmayıp, tüketicilerin, daha hızlı, daha masrafsız ve daha kısa sürede çözüme ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla kurulan mahkeme dışı çözüm organları olduğu, göz ardı edilmiştir.”

YENİ KANUNU HATIRLATTI

Anayasanın 172’inci maddesi ile verilen görev çerçevesinde 1995 yılında 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yazıcı, ”1995 yılından bu yana geçen zaman içinde hakem heyetleri tüketicilerin haklarını arayabilecekleri önemli bir merci olmuştur. 4077 sayılı Kanun uyarınca, sözleşmenin zayıf tarafını oluşturan tüketicilerin, daha hızlı, daha masrafsız ve daha kısa sürede çözüme ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla mahkeme dışı çözüm organı olan tüketici sorunları hakem heyetleri kurulmuştur. Tüketici sorunları hakem heyetleri belli bir parasal tutara kadar (2014 yılı için 1.272,19-TL) bağlayıcı nitelikte karar alabilmekte ve bu kararlar 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilmektedir. Bugün için 81 il ve 892 ilçede olmak üzere toplam 976 adet tüketici sorunları hakem heyeti bir nevi mahkeme öncesi nihai karar organı gibi görev yaparak, tüketicinin hak arama yollarını kolaylaştırmakta ve yargının yükünü azaltmaktadır” ifadelerini kullandı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/hakem-heyetleri-tuketiciden-ucret-alacak-mi/409343