Yazdır

Osmanoğulları mülkleri değil parasını istiyor

Tarih: 07 Mart 2014 - 09:35

Abdulhamithan'ın torunu Osman Osmanoğlu, devlete açtıkları mülk davasının ayrıntılarını açıkladı...

Veraset davası açarak 2. Abdülhamit’in mirasını isteyen Osmanoğlu ailesi Milliyet’e konuştu. 2. Abdülhamid’in 4. kuşaktan torunu Orhan Osmanoğlu, dedesinin mallarının tümünün iade edilmesi halinde Türkiye bütçesinin bunu ödemeye yetmeyebileceğini savunarak, “Şişli Etfal gibi kamuya aktarılan yerleri geri istemiyoruz. Biz mülklerden çok bunların nakdi değerini istiyoruz. Devletle anlaşabiliriz” dedi.
2. Abdülhamit’in İstanbul’da yaşayan 4. ve 5. kuşak torunları önceki gün Üsküdar Üniversitesi’ndeydi. “Torunlarının Gözüyle 2. Abdülhamid” konulu söyleşiye katılan Osmanoğlu ailesinin 6 ferdinden Orhan Osmanoğlu sorularımızı yanıtladı. Orhan Osmanoğlu, ailece 2010 yılında açtıkları veraset davasının sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.  

‘Devletin bütçesi yetmez’

Veraset davasının sonucuna göre miras davası açabileceklerini belirten Osmanoğlu, “2. Abdülhamit’in şahsi mülkü olup, size miras kaldığını söylediğiniz yerler nereler?” sorumuza şu yanıtı verdi:
“Listeyi döksem İstanbul’un yarısı gibi bir şey çıkıyor. Ama biz çıkıp İstanbul’un yarısı bizim, istiyoruz asla demeyiz. İstanbul’da dedemizin olan bir yer kamuya aktarılmışsa, misal Şişli Etfal gibi; biz burayı talep eder miyiz? Asla. Ama başka yerler özel şirketlere verilmiş. Edirne ve İpsala’da sahip olduğumuz 4 bin 500 civarında bir dönüm var. 45 seneden beri bir dava sürüyor. Beklediğimiz aslında devletin gelip bizimle barışması. Milli Emlak bunlara el koymuştur. Bunların rayici şu kadardır’ demeyi. Biz uzlaşmadan yanayız.”
Mülkleri değil nakdi değerlerini istediklerinin altını çizen Osmanoğlu, dedelerinden kendilerine miras kaldığını söylediği mülklerin değeri hakkında, “Şu andaki bütçeyi sarsabilecek bir miktar. Bunu ödeyemezler” dedi. Toplantının kapalı bölümünde Üsküdar Üniversitesi rektörü Nevzat Tarhan’ın yönelttiği “Siyaset yapmayı düşünür müsünüz” sorusuna Orhan Osmanoğlu’nun 24 yaşındaki oğlu Yavuz Selim Osmanoğlu cevapladı:  “Olur mu olmaz mı bilmem ama bu aile reisine bir Cumhurbaşkanlığı yakışır” dedi.
 
Davalık mülkler

II. Abdülhamit’in torunlarının istediği iddia edilen mülklerden bazıları şöyle:
* Galatasaray Adası
* Sultanhamam’daki İzmirli Hanı
* İstanbul Gedikpaşa’daki tiyatro arsası
* Eyüp Kopçageçidi’ndeki 21 dönüm tarla
* Eyüp’te 18 dönümlük Bahariye Kışlası
* Kağıthane’de 20 dönüm arazi
* Bakırköy’de 70 dönüm arazi
* Bakırköy Veliefendi çayırı
* Dolmabahçe’de 30 dönüm bostan
* Beşiktaş Serencebey’de 2 dönüm bağ, Ihlamur’da 3 dönüm arsa
* İstanbul Horhor’da konak ve 5 dönüm arsası
* Arnavutköy Akıntı Burnu’nda gazino ve müştemilatı
* Ortaköy’de Dalyan mahallesi ve Ali Saip Paşa Yalısı ile müştemilatı
* Paşabahçe İrcirli köyünde 40 dönüm arazi ve şişe fabrikası
* Beykoz’da 40 dönüm bostan, üç bahçe, 6 tarla, 2 çayır, 3 arsa, 1 bağ, 1 dükkân ve yalısıyla Tokat çiftliği, Yalnız Servi çiftliği.
* Beykoz’da Abraham Paşa’dan alınan 38 dönüm arazi ve üzerindeki müştemilat
* Şişli’de İzzet Paşa çiftliği
* Çatalca ve Çekmece’de; Filifos çiftliği, Kaparya çiftliği, Safra çiftliği, Kılıçali Sağır çiftliği, Silivri çiftliği, Bosna çiftliği, Sazlı Bosna çiftliği, Haraççı çiftliği, Papas Bergos çiftliği, İzzettin çiftliği, Tozalak çiftliği ve Yahya Bey Kışlası.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/osmanogullari-mulkleri-degil-parasini/409253