Yazdır

Yatırımcı ve girişimciler BUBA'da buluşacak

Tarih: 28 Şubat 2014 - 14:44

Melek yatırımcıları bir araya getiren BUBA (BUMED Business Angels) faaliyete başladı

Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayarak Türk ekonomisine yeni iş ve işletmeler kazandırmak amacıyla, BÜMED (Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği) tarafından kurulan BUBA (BUMED Business Angels), çalışmalarına başladığını duyurdu. BUBA lansmanına Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, BÜMED Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Zihnioğlu ve BUBA Başkanı Timuçin Bilgör katıldı.

Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayarak Türk ekonomisine yeni iş ve işletmeler kazandırmak amacıyla, BÜMED tarafından kurulan BUBA'nın lansman toplantısında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, girişimciliğin, inovasyonun ve araştırmaların özel ve kamu sektörü tarafından uygulanarak, ticari sonuçlar oluşturması amacıyla kurduğumuz 'Teknoloji Transfer Ofisi'nin, akademi ve sanayi arasındaki ilişkileri yürüterek, birçok yeni projenin ortaya çıkmasını sağlamaya başladığını belirtti.

Innovita ve Hayalet adlı iki kuluçka merkezlerinin ve 'İşteBU' proje yarışmalarının yenilikçi fikirlerin dolaşıma girmesine ve destek almasına vesile olarak, başarılı işlere imza attığını anlatan Barbarosoğlu, "Şimdi BUBA ile kuluçka merkezlerimizde geliştirilen projeler yeni bir ivme kazanacak. Sağlanacak mali destekler, genç girişimcilere verilecek mentorluk hizmetleri, Teknoloji Transfer Ofisimiz ve BÜMED'in 'network' potansiyeli Boğaziçi Üniversitesi'nin girişimcilik birikiminin toplumla paylaşılmasına zemin oluşturacak" dedi.
 
"TÜRKİYE'DE MELEK YATIRIMCILARIN 2012 YATIRIM HACMİ 10 MİLYON DOLAR CİVARINDA"
 
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, toplantıda yaptığı konuşmada, üniversiteler ile reel ekonomideki aktörlerin işbirliğinin, İngiltere, ABD gibi gelişmiş ülkelerde uzun yıllara dayanan bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, "Artık Türkiye’de de uygulamalarını görmeye başladığımız bu yapılanmalar kapsamında girişimcilerle yatırımcılar bir araya geliyor" dedi.

Teoriyle pratiğin harmanlanarak sunulduğu işbirlikleri sayesinde, girişimcinin farklı finans kaynaklarına ulaşmasının kolaylaştığına işaret eden Karadere, genç ve yenilikçi şirketlerin, ekonomik kalkınmada birincil koşul kabul edilen istihdam yaratmak, tüketiciye ve iş dünyasına inovasyon sunmak konularında önemli rol üstlendiğine işaret etti.
Melek yatırımcıların da bu şirketlere finansal destek sağlayarak, ekosistemdeki varlığını geliştirmek ve sağlamlaştırmak için uygun ortam yarattığını aktaran Karadere, BUBA'nın da Türkiye ekonomisinin gelişmesi, güçlenmesi, yeni girişimcilerin cesaretlendirilmesi konusunda önemli roller üstleneceğine olan inancını dile getirdi.
Karadere bu kapsamda dünya ve Türkiye rakamlarını katılımcılarla paylaşarak, şunları anlattı:

"Girişimcilikte öne çıkan ve model kabul edilen ABD’ye baktığımızda, 2012 itibarıyla 269 bin melek yatırımcının, 23 milyar dolarlık yatırım yaptığını görüyoruz. Avrupa’da ise 2012 verilerine göre, 70 bin melek yatırımcının 5 milyar avroluk yatırımı göze çarpıyor. Türkiye’ye baktığımızda, Aralık 2013 verilerine göre Hazine’den melek yatırımcı lisansına sahip girişimci sayısının 154’e ulaştığı, 101 kişinin de sırada beklediği bilgisi mevcut. Melek yatırımcıların 2012 yatırım hacmi ise 10 milyon dolar civarında seyrediyor. 2014 yılında 250’yi bulması beklenen melek yatırımcıların, birkaç yıl içinde bine ulaşması hedefleniyor. Rakamlardan da göreceğiniz gibi, iş hayatına yeni atılacak girişimciler için finansmana erişim, ülkemizde de diğer tüm konulardan daha fazla önem taşıyor. Melek yatırımcılar, ekonomik kalkınmada önemli bir unsur olarak dikkat çekiyor."
Yeni fikirlerin gelişmesine katkıda bulunmayı ve girişimcileri her alanda desteklemeyi temel sorumluluklarımızın arasında gördüklerinin altını çizen Karadere, "İşbirliği dahilinde, eğitim olanakları, finansman modelleri ve özel bankacılık hizmetleriyle, melek yatırımcıları ekosistemin içine dahil etmeyi amaçlıyoruz. Bunların yanı sıra, girişimcilerin ihtiyacına göre şekillendirdiğimiz, lansmanını geçen yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz, avantajlı ürün ve hizmetleri kapsayan'İşimi Kuruyorum Destek Paketi’ni de sunacağız" diye konuştu.

Paket kapsamında Avrupa Yatırım Fonu’yla işbirliği yaparak, girişimcilerin maddi teminat göstermeksizin, sadece şahsi kefaletle kredi kullanabilmesini sağladıklarını hatırlatan Karadere konuşmasını şöyle bitirdi:

"Bu yöntemle, teminat sıkıntısı çeken girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırdık, borç alarak şirket kurmalarının önüne geçip uzun vadede işletmelerin hayatta kalma şansını artırdık. Paket kapsamında, bugüne kadar 4 bin 250 girişimcimize, 130 milyon liralık finansman desteği sağladık. BUBA'nın temel kuruluş amaçları arasında yer alan, 'doğru projeyle doğru yatırımcının buluşturulması' misyonuna aracı olacağız. Risk algısı uygun müşterilerimizle melek yatırımcıları buluşturacağız. Fon, Girişim Sermayesi Ortaklığı kurulumu ve yönetimi çalışmalarında, BUBA üyelerine destek sağlayacağız. BUBA’ya olan inanç ve heyecanımızla, işbirliğimizin uzun yıllar çeşitlenerek süreceğini umuyoruz. Garanti Bankası olarak, tüm bilgi ve finans gücümüzle, girişimcilerin yanında ve arkasında olmayı sürdüreceğiz."
 
"GİRİŞİMCİLERİ ARTIRMAK VE GİRİŞİMCİLİĞİ ÖZENDİRMEK İÇİN YOL HARİTASINA İHTİYACIMIZ VAR"
 

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de dünyanın ekonomik ekseninin batıdan doğuya doğru kaydığına dikkati çekerek, "Sıçrama yapan ekonomiler ve kalkınmak isteyen ülkeler birbirinden farklı çıkış yolları arıyor. Gelişmekte olan ülkeler dijital bağlantılı yeni dünyanın merkezi. Türkiye, bu merkezin en önemli aktörlerinden biri" dedi.
ICT ve mobil teknolojilerin dijitalleşmenin lokomotifi olduğunu belirten Süel, Türkiye’nin dijital dönüşümünün, ekonomik büyümesinin katalizörünün de girişimciler olduğunu söyledi.

Konuşmasında Türkiye ve dünyada girişimcilik konusunda rakamlar veren Süel, kısaca şunları anlattı:

"Yeni kurulan işyerlerinin tüm işletmeler içindeki oranı OECD ülkelerinde yüzde 11-17, Türkiye'de ise yüzde 3,5 seviyesinde. Girişimciliğe olumlu bakma konusunda en cesaretli ülkeler arasında yüzde 50 ile Türkiye ilk sırada. Yenilikçiliğe dayalı ekonomik kalkınma evresine geçiş aşamasındaki ülkeler kategorisinde, 5 büyük ekonomiden biriyiz. Girişimcileri artırmak ve girişimciliği özendirmek için bir yol haritasına ihtiyacımız olduğu kesin."
Süel konuşmasında Vodafone olarak girişimcilere verdikleri destekten ve önemden de bahsetti.

Vodafone'un bu önemli dönüşüm sürecinde tüm girişimcilere destek olmak için kolları sıvadığını ifade eden Süel, şunları kaydetti:

"Yeni dönemde ekonominin en dinamik katmanı ve değişimin katalizörü girişimciler olacak. Çünkü girişimcilik, fırsatları toplumun avantajına dönüştürüyor. Kalkınmanın ve refahın önünü açacak itici güç. Vodafone olarak biz girişimciliği sahipleniyoruz. Dijital dönüşüm hareketi çerçevesinde sektörlere liderlik ediyoruz. Ülkemizdeki girişimcilik ekosisteminin gelişimi ve küresel ölçekte rekabet edebilirliğine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Misyonumuz, daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileri ile Türkiye'de herkese ilham vermek. Vizyonumuz, Türkiye’nin dijital dönüşüm lideri olmak. Bu vizyonla yaptığımız teknolojik yatırımlar, ve sunduğumuz yenilikçi ürün ve servisler ile girişimcilerin fikirlerini girişime dönüştürmelerine ve kendi mucizelerini yaratmalarına destek oluyoruz."
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yatirimci-ve-girisimciler-bubada-bulusacak/408778