Yazdır

Güney Kore MB'ye "faiz" baskısı

Tarih: 28 Şubat 2014 - 08:07

Güney Kore Devlet Başkanı'nın danışmanı, ülkenin merkez bankasının faizlerde ani bir faiz hareketi yapmaktan kaçınması gerektiğini söyledi

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun Hye'nin ekonomi danışmanlarından biri, Güney Kore Merkez Bankası'nın ani faiz hareketlerinden kaçınması gerektiğini ve Fed'in 2015'e kadar faiz tarafında bir değişiklik yapmasının beklenmemesinden ötürü yeterince alanı olduğunu söyledi.

Park'ın başkanlık ettiği Ulusal Ekonomi Danışmanları Konseyi'nin başkan yardımcısı Hyun Jung Taik, "Borçlanmayı caydırmak için faizi artırırsak, bu hâlihazırda zayıf olan tüketimi daha da aşağı çekecek ve daha fazla temerrüte neden olarak sistemik riski artırabilir" dedi.

Hyun'un açıklamaları hükümetin, ekonomik toparlanmanın desteklenmesi konusunda merkez bankası üzerindeki baskınının boyutunu ortaya koyuyor. Kore Merkez Bankası, şu anki başkanı Kim Choong Soo'nun döneminin sonlanmasının ardından Nisan'da başkanını değiştirmeye hazırlanıyor. Kim ve ekibi politika faizi olan 7 günlük repo oranını bu ay yüzde 2.5'te bıraktı.

Emlak piyasası ve tüketimin uzun süredir sıkıntılı olmasından ötürü ekonominin desteklenmesine ihtiyaç olduğunu söyleyen Hyun, "Büyüme daha fazla istihdam ve daha yüksek gelir sağlayarak, insanların borçlarını ödeme yeteneğini geliştirecek" dedi.

Hyun ayrıca faizlerde ani bir indirim yapılmasından da, sermaye çıkışı ve hanehalkı borçları ile ilişkilendirilen risklerden ötürü kaçınılması gerektiğini savundu.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/guney-kore-mbye-faiz-baskisi/408747