Rhea Portföy, Arma Portföy'ü satıyor
Tarih: 25 Şubat 2014 - 15:04
Alternatif yatırım ürünlerine odaklanmaya karar veren Rhea Portföy, faaliyet alanını konsolide etmek amacıyla Arma Portföy’ü satıyor
Bağımsız portföy yönetimi şirketlerinden Rhea Portföy ile Ahmet Dedehayır’ın yüzde 50’şer paya sahip oldukları Arma Portföy’ün finans dünyasının önde gelen isimlerinden Nafiz Kerim Kotan ve Murat Zorlu’ya satışı konusunda anlaşmaya varıldı. Anlaşmayla Arma Portföy el değiştirir, Onur Takmak ile Ahmet Dedehayır’ın ortaklığı da sona ererken Rhea ile Arma arasında yatırım ürünleri odaklanması kapsamında stratejik bir çalışma ortaklığı yürütülecek. Taraflar arasında imzalanan anlaşma, SPK’nın onayını takiben geçerlilik kazanacak.
Anlaşmanın imzalanması sonrası bir açıklama yapan Rhea Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Onur Takmak, aldıkları stratejik kararla Rhea Portföy’ün yakın dönemde tüm enerjisini girişim sermayesi ve alternatif yatırım ürünlerine yoğunlaştıracaklarını belirterek, “Rhea Portföy’ü bu alandaki en güçlü portföy yönetim şirketlerinden birisi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu odaklanma stratejimiz doğrultusunda, faaliyet alanlarımızı konsolide etmeye karar verdik ve Arma Portföy’deki hisselerimizi satma kararı aldık. Bu işlem, girişim sermayesi ve Türkiye’deki inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkıda bulunma konusundaki odaklanma kararlılığımızın da bir ifadesidir. Bununla birlikte, ilerleyen dönemlerde, yatırım enstrümanlarının dağıtım piyasası ve genel anlamda tasarruf piyasasının gelişimi için makul rekabet şartları oluştukça diğer yatırım enstrümanlarına yönelik çalışmalarımız da devam edecek” dedi.
Rhea Portföy’ün farklı alanlarda ve farklı ürün gamlarında vizyoner uyum içerisinde olduğu paydaşlarla stratejik işbirliklerine ve ortak çalışmaya kültürel olarak açık bir şirket olduğunu vurgulayan Takmak, bu satış sonrasında da Rhea Portföy ile Arma Portföy’ün stratejik bir işbirliği içerisine gireceğine dikkat çekti.
Stratejik çalışma ortaklıklarına son dönemde önemli bir örnek oluşturan Rhea Portföy-ODTÜ Teknokent’in birlikte oluşturdukları TeknoFund I’in de yılın üçüncü çeyreğinde hayata geçirileceğine dikkat çeken Takmak, bu yaklaşım doğrultusunda yeni yerli ve yabancı kurumlar, üniversiteler ve belli uzmanlıklara sahip yatırım yöneticileri ile işbirliği görüşmeleri yürüttüklerini açıkladı. Takmak, önümüzdeki dönemde bu yönde yeni girişimlerin açıklanacağına işaret etti.
3 yılda 2-5 milyar dolarlık GSYF hacmi
SPK’nın 2 Ocak 2014 tarihli tebliğiyle hukuki zemini oluşturulan, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren kuruluş başvurularına başlanabilecek olan Girişim Sermayesi Fonlarının (GSYF) Türkiye’de özel sektör yatırımları ve girişimcilik ekosistemi açısından yeni bir dönemi başlatacağına işaret eden Takmak, “Kurumsal ve nitelikli bireysel yatırımcılara yeni yatırım imkanları sunacak olan GSYF’ler, ülkemizde ilk kez hayata geçecek yeni bir yatırım modeli olacak. GSYF modeliyle ülkemizde hızla büyüyecek yeni bir sistem kurulacak. Biz de 2009 yılından bu yana oluşmasını beklediğimiz bu sistemde güçlü bir şekilde yerimizi almaya hazırlanıyoruz” şeklinde konuştu.
Özel sektör yatırımlarına yeni bir pencere açan, yatırımcı ile girişimci arasında karşılıklı kazanım sağlayacak sağlam bir köprü kurma imkanı veren, devletin kayda değer vergi avantajlarının da desteğiyle girişim ekosisteminin büyümesine önemli katkı sunması beklenen bu yeni yatırım modelinin çok büyük bir gelişme potansiyeli taşıdığına dikkat çeken Takmak, “Önümüzdeki üç yılda bu alanda toplam 2-5 milyar dolarlık bir fon büyüklüğüne ulaşılacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle Rhea Portföy’ün enerjisini ve insan kaynağını büyük ölçüde bu işe yönlendiriyoruz” dedi. GSYF’ler konusunda Rhea Portföy’ün uzun zamandır hazırlık yaptığını vurgulayan Takmak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz bu işin Türkiye açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz. GSYF’ler ve diğer alternatif yatırım ürünleri, yatırımcı ve girişimcilere sunduğu fırsatların yanı sıra ülke ekonomisinin gelişimi açısından da önemli katkılar sağlayacak. Dolayısıyla biz hazırlıklarımıza çok önceden başladık. Daha şimdiden, 100 milyon liralık büyüklüğe sahip olması öngörülen bir fon kurmak üzere ODTÜ Teknokent ile protokol imzalamış durumdayız. ODTÜ Teknokent işbirliğiyle belki de Türkiye’nin ilk GSYF’sini hayata geçirecek, çekirdek ve başlangıç aşamasındaki girişim şirketlerine finansal destek sağlayacağız.”
Kotan: Fon yönetimi büyüyecek
Halen Pragma’nın da Yönetici Direktörlerinden olan Nafiz Kerim Kotan, kendi uzmanlık alanı olan Şirket Satışları, Birleşmeleri ve Alımları (M&A) konusunun ana faaliyet alanı olarak tüm gücü ve enerjisiyle devam ettiğini belirterek, “Bununla beraber, önümüzdeki 10 senede Türkiye’de evrim geçirerek artan bir ivmeyle büyüyeceğini düşündüğümüz fon yönetim işinde de finansal yatırımcı ve ortak olarak yer almaya, doğru bir platform üzerinde en iyi ekibi kurarak hareket etmeye karar verdim. Sektörde önemli yeri olan Arma Portföy, güçlü altyapısı ve deneyimi ile bu imkanı sağlayacak. Rhea ile birçok alanda stratejik bir paydaş olarak yer almaktan ve odaklanacağımız alanlarda güç birliği yapmaktan ayrıca heyecan duyuyoruz” dedi.
Arma Portföy’de Yönetici Ortak olarak yer alacak Murat Zorlu ise 1998-2003 arası yıllarda araştırma, ICM ve portföy yönetimi departmanlarında, o tarihten sonra da finansal piyasalarda elde ettiği danışmanlık deneyimlerini yeni dönemde Arma Portföy’de hayata geçireceğini belirtti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/rhea-portfoy-arma-portfoyu-satiyor/408557