Birleşme ve satın almada sert düşüş
Tarih: 20 Şubat 2014 - 07:15
PwC Türkiye’nin raporuna göre birleşme ve satın almalar bir önceki yıla göre yüzde 63 düşüşle 1,3 milyar euro olarak gerçekleşti
Türkiye finans sektöründe 2013 yılında yapılan birleşme ve satın alma (M&A) işlemlerinin toplam büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 63 düşüşle 1.3 milyar euro olurken; sözkonusu işlemlerin büyük bir bölümü sigortacılık alanında gerçekleştirildi.
Danışmanlık, vergi ve denetim firması PwC Türkiye tarafından açıklanan "Birleşme ve satın almaların görünümü - Türkiye finans sektöründeki birleşme ve satın almalar 2013" raporuna göre, toplam işlem değerinde gözlenen yüzde 63´lük azalma, bankacılıkta bir önceki yıla kıyasla büyük ya da orta ölçekli bir işlem olmamasından kaynaklandı.
Denizbank hisseleri Rusya merkezli Sberbank tarafından 2012 yılında 6.9 milyar lira bedelle satın alınmış; söz konusu işlem 2012 için 3.4 milyar euro olarak açıklanan finans sektörü toplam işlem değerinin yaklaşık yüzde 88´ini oluşturmuştu.
Finans sektöründe 2013 yılında gerçekleştirilen birleşme satın alma işlemlerinde ise, sigortacılık alanı işlem değeri açısından ilk sırada yer alırken; finansal hizmetler sektöründeki 12 işlemden dördü sigortacılık alanında gerçekleşti ve M&A aktivitelerinin değerinin yaklaşık yüzde 70´ini oluşturdu.
2013 yılının en büyük işlemi, Allianz SE´nin Yapı Kredi Emeklilik ve Yapı Kredi Sigorta hisselerinin yüzde 94´ünü 684 milyon euroya satın alması oldu. Bu işlemi, Alternatifbank´ın yüzde 70.84 hissesinin Commercial Bank of Qatar tarafından 360 milyon euroya satın alınması izledi.
Yapı Kredi Sigorta ve Alternatifbank´ın ardından sektördeki en büyük 3. işlem ise, Acıbadem Sigorta´nın yüzde 90 hissesinin Malezya merkezli Avicennia Capital tarafından 189.5 milyon euroya satın alınması oldu.
Kiralama sektöründeki tek birleşme ve satın alma aktivitesi ise Commercial Bank of Qatar´ın, bağlı şirketi Alternatifbank yoluyla Alternatif Finansal Kiralama´yı (ALease) 53 milyon euroya satın alması oldu.
Yabancı yatırımcıların sektöre olan ilgilerinin yanı sıra Türk yatırımcılar da ülke içindeki yabancı bankaları satın alma konusunda istekliydiler. Fibabanka, Societe Generale´in KrediVer markası ile faaliyet gösteren tüketici finansmanı iş kolunu satın alırken; Aksoy Holding ise merkezi Bahreyn´de olan TAIB Investment Bank´in hisselerinin yüzde 100´ünü satın almaya karar verdi.
Rapora göre, BDDK´nın minimum 300 milyon dolarlık sermaye kriterine göre finansal açıdan güçlü yatırımcılara yeni bankacılık lisansları vermeye başlaması, 2013 yılında pazara yeni girişlerin devam etmesini sağladı.
BBDK 2013 yılında Bank Intesa ve Rabobank´a Türkiye´de banka kurma onayı verdi. Bu bankalar bankacılık faaliyetlerine başlayabilmeleri için bir ön koşul olan operasyonel lisanslarını alma aşamasında bulunuyorlar.
2012 yılının sonunda banka kurma izni alan Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ ise, bankacılık lisansına BDDK´nın onay vermesini takiben sektörde faaliyet göstermeye başladı.
Raporda, finansal hizmetler sektörünün, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiği ve yeni girişlerin önümüzdeki dönemde de devam etmesinin beklendiği ifade edildi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/birlesme-ve-satin-almada-sert-dusus/408229