MB'nin gündeminde faiz artışı var mı
Tarih: 19 Şubat 2014 - 04:39
PPK metnindeki, "Kurul son dönemde enflasyon görünümü ve beklentilerde gerçekleşen bozulmayı dikkatle takip ediyor" cümlesi ne anlama geliyor?
Merkez Bankası'nın dünkü Para Politikası Kurulu toplantısında beklendiği şekilde yeni faiz artırımı kararı gelmedi. Ancak kurul ilerleyen dönemde yeni bir faiz artırımı kararı alabilir mi? Ekonomist Uğur Gürses, Radikal'deki yazısında PPK'nın karar metnindeki cümleyi yorumlayarak bu soruya cevap aradı. İşte o yazı:
Merkez Bankası dün, ‘ne yapacak?’ diye çok da merak edilmeyen ve belki de en sakin olduğu bir atmosferde toplanarak karar aldı; 28 Ocak tarihinde yükselttiği faizleri değiştirmedi. Toplantı öncesinde, Merkez Bankası’nın çoktan kaybettiği itibarı toparlamak için küçük de olsa yeni bir faiz artırım yapması gerektiği görüşünü vurgulayan raporlar vardı. Merkez Bankası’nın dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) metninde yer alan şu satırlar, aslında bunun ‘rafta’ olduğunu düşündürüyor; “Kurul son dönemde enflasyon görünümü ve beklentilerde gerçekleşen bozulmayı dikkatle takip etmektedir.”
YÜZDE 5 BEKLEYEN YOK
Söylenen şu; kur artışı, gıda fiyatlarındaki artış eğilimi ve vergi ayarlamaları, beklenenin ötesinde bir fiyatlama davranışı getirecek mi, bu görülecek mi, buna bakacağız. Merkez Bankası ön yüklemeli bir faiz artışı yaptığını söyleyerek, bunun da sonuçlarını, etkisini beklediğini vurguluyor. Sorun şurada; Merkez Bankası Beklenti Anketi’ne göre bu yıl sonu için enflasyon beklentisi yüzde 7.92 yani yüzde 8’e yakın. Bir yıl sonrası için yüzde 7.21, iki yıl sonrası için 6.63 Yani, ne bu yılsonu için, ne de 2015 sonu için yüzde 5’lik bir enflasyon bekleyen yok. Peki, Merkez Bankası bugün ne yapıyor? Şunu piyasanın ihtiyacı olan parayı eskisi gibi karmaşık, etraftan dolanan ve ‘her nabza şerbet’ bir yolla değil, yüzde 10’luk tek bir faizle haftalık olarak veriyor. Gerektiğinde de, likiditesini ayarlayamayanlar için de yüzde 11.5 ve yüzde 12 ile gecelik vadede para veriyor.Gayet net ve açık. Kimse “faiz oranı nedir?” diye sormuyor artık. BİST’teki Bankalararası para piyasasında gerçekleşen işlemlerde ortalama gecelik faiz ise yüzde 11.5 seviyesi civarında oluşuyor. Bu da, Merkez Bankası’nın piyasaya verdiği likiditeyi ayarlaması ile oluşan bir durum. Şubat başında haftalık yüzde 10’la piyasaya verdiği paranın miktarını 52 milyar TL’den, önce 49 milyar TL’ye, son olarak da geçen hafta 45 milyar TL’ye düşüren Merkez Bankası, gecelik vadedeki faizlerin yüzde 11.5 seviyesinde oluşmasını sağladı. Bu ters verim eğrisi oluşturma ve beklentileri daha olumlu bir hale getirmenin de önemli bir ‘taktik’ parçası olarak görülüyor. Eğer Mart başında açıklanacak Şubat enflasyonu hesaplananın da üzerinde gelirse, enflasyon beklentisi yüzde 8-9’a doğru ilerlerse mevcut sıkılaştırmanın üzerine yeni bir faiz artışı yapılması gerekecek.
Bu soruları cevaplamalı
MERKEZ Bankası faiz politikasını basitleştirdi ancak, hala tepki fonksiyonunu açık biçimde ortaya koymuyor. Merkez diyor ki; “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.” Şu soruların yanıtını açık bir biçimde ortaya koymalı; ‘belirgin iyileşme’ hangi seviyeye gelince olacak, bunun için ne zamana kadar beklenecek? Olmazsa banka ne yapacak? İşte bu noktada hala eksik var; Merkez Bankası hala ‘tepki fonksiyonu’ için ‘yol haritası’ koymuyor. Merkez Bankası ‘tamam mı, devam mı?’ molasında; eğer yeniden geride kalırsa yine yüksek bedeller ödemeye devam edeceğiz.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/mbnin-gundeminde-faiz-artisi-var-mi/408147