Yazdır

Yunan girişimciler Türk yatırımcılarla

Tarih: 18 Şubat 2014 - 12:57

Girişim Fabrikası, Yunan ve Türk girişimcilerin projelerini, Türkiye’nin önde gelen yatırımcılarıyla buluşturdu

Özyeğin Üniversitesi, Turkcell, Türk Ekonomi Bankası Girişim Bankacılığı ana iş ortaklığı ile Pegasus Hava Yolları’nın desteğinde, Girişim Fabrikası’nın öncülüğünde gerçekleştirilen ve iki ülke arasındaki ilk girişimcilik iş birliği olma özelliği taşıyan projenin detayları, Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin ev sahipliğinde düzenlenen “Demo Günü”nde  paylaşıldı.


Girişim Fabrikası, Türk girişimcilerle birlikte, iki ülke arasındaki girişimci ekosistemini geliştirmek ve iş birliğini artırmak amacıyla Yunanistan’dan gelen girişim projelerinin yatırım fırsatı yakalamasına da önemli destek sağladı.

Üç Yunan ve beş Türk girişimcinin turizm, denizcilik, etkinlik, emlak, sağlık, web servisleri ve akıllı ev sistemleri alanlarında yazılım ve donanım içerikli projeleri yatırımcılardan büyük ilgi gördü.
Açılışta konuşan Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü Elgin, Türk insanının girişimcilik yeteneğini, akademik platforma taşıyarak, bugün uluslararası bir başarı örneğini ortaya koymaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.


Girişim Fabrikası’nın kar amacı gütmeyen bir hızlandırma programı olduğunu anlatan Elgin, içinde bulunulan bölge için örnek uygulama olmak ve girişimcilerin hızla gelişmesi için gerekli ekosistemin oluşmasına destek vermek amacını taşıdıklarını söyledi. Elgin, şöyle devam etti:
“Bu amaç doğrultusunda geçtiğimiz üç yıl içinde 5 binden fazla girişimciye dokunurken, 150’den fazla girişimci ile de birebir çalışma fırsatı yakaladık. Bugüne kadar binden fazla kaliteli başvurudan seçtiğimiz yirmi dört girişim, toplamda 3 milyon liradan fazla yatırım ve hibe desteği alırken, bu yapısıyla Girişim Fabrikası, Türkiye’nin ilk hızlandırma programı niteliğindedir. Mayıs 2011’de, hayata geçirdiğimiz Girişim Fabrikası, bugün geldiği nokta itibarıyla artık sınırları aşan bir yapıya ulaştı ve çalışmalarımız yurt dışında da büyük ilgi görmeye başladı.”
Girişim Fabrikası’nın Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Kasım 2013 itibarıyla Yunanistan’ın benzer kuruluşu Industry Disruptors-Game Changers (ID-GC) ile birlikte bir hızlandırma programı olan “Disrupt Startup Scale Up Founder Bootcamp”i başlattığını belirten Elgin, iş birliğine yönelik şunları paylaştı:

“Disrupt Startup Scale Up Founder Bootcamp, iki ülke arasındaki girişimci değişimini de hedeflerken, online başvuru sonrasında seçilerek yarı finale kalan ekiplere eğitimler verdik. Sonrasında finale kalan üç proje Türkiye’de Girişim Fabrikası’ndan inkübasyon, mentor desteği alma ve networküne erişim hakkının yanı sıra yatırım arama fırsatını yakaladılar. Öncelikli amacımız Atinalı girişimcilere Türkiye pazarına girişlerinde ve Türk yatırımcılar ile bir araya getirip ihtiyaç duydukları finansmanı bulmalarına destek olmak.”

Konuşmasında iki ülke arasındaki girişim fırsatlarına değinen İhsan Elgin, Türkiye’de yatırım yapma  imkanı ve pazarın olduğunu, Yunanistan’da ise ekonomik krizle birlikte yeni girişim fikirlerine olan yatırım ilgisinin azaldığına dikkati çekerek, “Komşu ülke Yunanistan’da yetenekli girişimcilerin sayısı çok yüksek ama pazar yok. Bu sebeple, biz de Yunanistan’ın şu anda ekonomisini tekrar daha canlı bir hale getirebilmesi için girişimcilik ve inovasyon faaliyetlerinin artması gerektiğine inanıyoruz. Bu süreçte de Yunan girişimcilere ve girişimlere sürdürülebilir, ölçeklenebilir ve kar edebilen şirketler kurup yeni iş alanları ve istihdam kaynakları yaratmalarında destek olabilmek için birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.


Elgin, “Demo Günü” etkinliğine katılarak fikirlerini yatırımcılara sunma şansını yakalayan 3 Atinalı girişim fikrinden 1 finalist girişimin ise 20-22 Şubat 2014 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşecek olan Startup Turkey etkinliğinde daha büyük ve uluslararası bir kitleye girişimlerini sunma fırsatını elde edeceği bilgisini verdi.

Girişim Fabrikası olarak, şu ana kadar 16 eğitim düzenlediklerini, etkinlikler kapsamında 2 bin 920 girişimciye dokunduklarını, 30 mentor ile çalışıp, 1333 saat mentorluk sunduklarını aktaran Elgin, programa kabul edilen 24 projeden 16 mezunun şu an başarıyla iş hayatında yer almaya devam ettiğini söyledi.




Projelerin demolarının gösterimlerinin de yapıldığı toplantıya ayrıca TEB Kobi Bankacılığı Segment Yönetimi ve İş Geliştirme Direktörü Devrim Ziya Tavil, Turkcell Yeni Teknoloji İşleri Girişimcilik Direktörü Berna Şamiloğlu Acar da katıldı.


 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yunan-girisimciler-turk-yatirimcilarla/408104