Yazdır

Altın güvenli liman talebiyle yükseldi

Tarih: 14 Şubat 2014 - 08:58

Altın, ABD verilerinin beklentilerin altında kalması sonrası artan güvenli liman talebi ile 1,300 doları aştı

Altın, beklentilerin gerisinde kalan ABD verilerinin güvenli liman talebini artırması ve dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonundaki (ETF) varlıkların iki ayın zirvesine çıkması ile birlikte, Ekim ayından bu yana en hızlı haftalık kazancına yöneldi. Gümüş Mart 2008'den bu yana en uzun rallisine hazırlanıyor.

Spot altın yüzde 0.3 yükselişle ons başına 1,307.16 dolara çıkarak 8 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:42'de 1,305.38 dolara geldi. Altın 10 Şubat'tan bu yana 100 günlük hareketli ortalamasının üzerinde seyrediyor ve Şubat 2013'ten bu yana ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kapatmaya yönlendi. Metal bu hafta yüzde 3 yükseldi.

Fed'in varlık alımlarını azaltacağına yönelik beklentiler altının 2013 yılında yüzde 28 düşmesine yardımcı oldu, ancak Ocak ayında varlık alımlarının azaltılmaya başlanması, gelişen piyasa hisse senetlerine ve para birimlerine sert satışlar gelmesine neden oldu ve buna bağlı olarak, altına yönelik güvenli liman alımları arttı. Metal bu yıl, ABD'de ekonomik büyümenin tekleyebileceği endişesinin etkisi ile, küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya endeksi'ndeki yüzde 1.5'lik düşüşle birlikte, yüzde 8.3 değer kazandı.

Şanghay'da Gemsha Metals Co. traderı Wallace Ng, "Altın geçen yıl ciddi bir darbe aldı ve hisse senedi piyasalarının beklendiği gibi performans göstermemesi ile birlikte, bazı yatırımcılar tahsislerini altına yöneltmeyi tekrar düşünüyor," dedi  ve "Fiziki talep bu hafta iyiydi, ancak fiyatların yükselişini sürdürmesine yetecek denli güçlü değildi. Bu durum bana, altının temel olarak bekleyişlerden ve teknik göstergelerden yön bulduğunu söylüyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de dün açıklanan Ocak ayı perakende satışlar verisi Haziran 2012'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve işsizlik başvuruları geçen hafta beklenmedik bir şekilde yükseldi. Fed Başkanı Janet Yellen, 11 Şubat'ta yaptığı konuşmada, teşviklerin ölçülü adımlarla azaltılacağını söyledi ve varlık alımlarının önceden belirlenmiş bir takvimi olmadığını tekrarladı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/altin-guvenli-liman-talebiyle-yukseldi/407854