Yazdır

Altın 3 ayın zirvesine yaklaştı

Tarih: 13 Şubat 2014 - 09:15

Altın, Fed beklentileri ve azalan fiziki talep işaretleri ile birlikte üç ayın en yüksek seviyesi yakınında tutunmaya çalışıyor

Altın, yatırımcıların ağırlıklarını Fed'in teşvikleri daha da azaltacağı beklentilerine ve fiziki talebin azalmakta olduğuna ilişkin işaretlere çevirmeleri ile birlikte, son üç ayın en yüksek seviyesi yakınında tutundu. Gümüş 2008'den bu yana en uzun ralli dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Spot altın, dünkü seviyesi olan ons başına 1,291.18 dolardan, Singapur saati ile 10:23'te 1,291.55 dolara geldi. Fiyatlar dün 1,296.32 dolar ile 8 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Altın, 2013 yılında yüzde 28 ile 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını gerçekleştirmesinin ardından bu yıl yüzde 7.1 değer kazandı.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın 11 Şubat'taki açıklamasında teşviklerin ölçülü adımlarla azaltılacağını, ancak tahvil alımları için önceden belirlenmiş bir takvim olmadığını kaydetmesinin ardından, ABD'de bugün açıklanacak olan perakende satışlar verisinin durgun çıkması bekleniyor. Goldman Sachs Group Inc., ABD'deki toparlanma ve Fed'in varlık alımlarını azaltması ile birlikte, düşük altın fiyat tahminini yineledi. Şanghay'da gösterge spot altın kontratının işlem hacmi dün düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Hangzhou'da Nanhua Futures Co. analisti Xue Na, "Bazı yatırımcılar altın tahsislerini artırmayı düşünüyor olabilir, ancak fiziki alıcılar yükselen fiyatlarla birlikte geri çekiliyor," dedi ve 1,300 doların aşılması zor bir seviye olabileceğine dikkat çekti.

Yellen'ın kanun koyuculara yapması planlanan ikinci konuşması, ABD'nin doğu yakasındaki kar fırtınasından dolayı iptal edildi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, dün yaptığı açıklamada, yetkililerin, piyasalar üzerindeki potansiyel ciddi etkilerinden dolayı, varlık alımlarının azaltılmasının hızını değiştirme konusunda muhtemelen dikkatli olacağını söyledi.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/altin-3-ayin-zirvesine-yaklasti/407749