Avrupa Parlementosu'nda Gülen kavgası
Tarih: 12 Şubat 2014 - 15:57
Avrupa Parlementosu'nda Türkiye raporunun görüşmeleri sırasında Fethullah Gülen ve cemaati konusu tartışma çıkarttı
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu’nda Hollandalı raportör Ria Oomen-Ruijten’in yazdığı Türkiye raporunun taslağı görüşülürken Gülen Cemaati tartışması yaşandı.
Tartışmaya Oomen-Ruijten, "Muhatabımız Türkiye devleti ve hükümetidir, nokta" diye son verdi
Taslakla ilgili görüşünü belirten AP’nin Liberal Grup Üyesi Alexander Graf Lambsdorff, Türkiye’de hükümet ile Gülen Cemaati arasında yaşananlara dikkat çekerek, şu öneride bulundu:
“Daha önce komisyona gazeteci Ahmet Şık’ı davet ettiğimiz gibi Gülen Hareketi temsilcilerini de davet ederek onları dinleyebiliriz. Gazeteci Şık birçok konuda bizi aydınlatmıştı. Gülen Hareketi'nden de ne olup bittiğini öğrenebiliriz. Bu sayede konunun daha şeffaf bir ortamda görüşülmesini sağlayabiliriz.”
Gülen Hareketi temsilcilerinin dinlenip dinlenmemesi gerektiği konusunda zorlandığını itiraf eden raportör Oomen-Ruijten, “Bu Hareket, ABD ve dünyanın değişik yerlerde faaliyet gösteriyor. Ancak biz tek bir otoriteyi muhatap almak durumundayız. Bu da Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetidir, nokta” diyerek Lambssdorf’un önerisine karşı çıktı.
DİĞER KONULAR
Komisyondaki görüşmelerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önünde bulunan internet yasası değişikliği, yeniden müzakere sürecinin başladığı Kıbrıs, dini azınlıkların durumu ve Ermeni soykırımı iddiaları da gündeme geldi.
"ERDOĞAN SÖZÜNÜ TUTMADI"
Parlamenterler internet yasası değişikliği ile ilgili görüş belirtirken, Erdoğan’ın Brüksel ve Berlin’e yaptığı ziyaretlerde dile getirdiği “Türkiye, Kopenhag Kriterleri’ne uymada kararlıdır” sözünü tutmadığını ileri sürdüler. Kıbrıs konusunda özellikle Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi milletvekilleri Türkiye’yi Kıbrıs'ta işgalci devlet olarak nitelediler. Diğer AB üyesi ülkelerin parlamenterleri ise yeni başlayan süreci olumlu bulduklarını ve desteklenmesi gerektiğini ifade ettiler.
Ermeni soykırımı iddialarının yerini koruduğunu ve Türkiye’nin bu konuda politikasında yeni bir şey olmadığını belirten raportör Oomen-Ruijten, raporda Alevilerin haklarına yer vereceğini, Türkiye ile müzakerelerde 23'üncü ve 24'üncü fasılların açılmasının önündeki engelin Kıbrıs olduğunu, ancak müzakere sürecinin desteklenmesi ve Türkiye’nin bu konuda cesaretlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avrupa-parlementosunda-gulen-kavgasi/407700