Piyasaların umudu seçim sonrası
Tarih: 11 Şubat 2014 - 06:01
MB'nin sert faiz artırım kararı sonrası volatilitesi düşen sermaye piyasası mart ve ağustos ayındaki 2 seçimi bekliyor
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Para Politikası Kurulu’nu gece yarısı toplayıp aldığı sert faiz artırımı kararı piyasalarda hâlâ etkisini sürdürüyor. Kararı takip eden ilk günlerde doların ateşi sönmemiş gibi görünse de bugünlerde kur istikrarı sağlanmış, piyasadaki panik havası ise durulmuş görünüyor.
Pınar Çelik Nacar'ın Milliyet'teki haberine göre kredi maliyetlerini yükseltse de FED’in tahvil alım azaltımı kararının negatif etkisini hafifleten, TL’nin kısa vadede dolara karşı değerini artıran hamlenin ardından piyasanın gündemine yeniden marttaki yerel seçimler ile ağustosta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi yerleşti. Yatırımcıların ajandasının ilk sırasında seçimler var. İstikrarın bozulmaması beklentisi yüksek.
Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, Merkez Bankası’nın aldığı önlemlerin de katkısıyla doların yılsonunda 2.05’e ineceğini ve 2014 ortalamasının da 2.10 olmasını beklediklerini belirtti. Özcan, diğer taraftan siyasi riskler ve faiz artırımı sonrası yüzde 3.1 olarak öngörülen 2014 büyüme rakamlarında düşüş riskinin olabileceğini söyledi.
Özcan şöyle devam etti: “2014 iç ve dış talebin büyümeye katkısının pozitif olacağı bir yıl olacak. AB’ye girme sürecinin canlanması da yabancı yatırımcının güvenini sağlamlaştıracak.”
İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır ise yabancı yatırımcının özellikle seçimlerden sonra Türk ekonomisinin daha fazla istikrara kavuştuğunu göreceğini ve avantajlarından yararlanmak için harekete geçeceğini vurguladı. Candır, “Seçimlerden sonra TL istikrara kavuşacak ve yeniden dengelenen ekonomi yabancı yatırımcıyı çekecek. Hazirandan sonraki büyüme ve politik öngörü ile Türkiye yeniden cazip olacak” dedi.
TANSİYON ARTABİLİR
Siyasi sorunların finansal piyasaları sert bir biçimde etkilediğini dile getiren Destek Menkul Değerler Genel Müdürü Tuna Yılmaz, ABD’nin tahvil alım programını azaltması ve Çin’in ekonomik büyümede endişe verici verilerinin kaygı yarattığını söyledi. Marta kadar tansiyonun düşmesini beklemediklerini belirten Yılmaz, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de siyasette tansiyonu artıracağını kaydetti.
EN BÜYÜK HANDİKAP CARİ AÇIK
Global ekonomik krizin etkisiyle uzun zamandır toparlanmaya çalışan gelişmiş ülke ekonomileri 2014 itibariyle nefes almaya başlıyor. Bu durum gelişmekte olan ekonomiler için sıkıntı yaratacak. Nedeni basit: Bugüne kadar eksi büyümeleri nedeniyle gelişmekte olan ülkelere kayan yatırımlar yeniden yönlerini riski düşük gelişmiş ülkelere çevirecek.
Coface Group Baş Ekonomisti Yves Zlotowski, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerin en büyük probleminin cari açık olduğunu söyledi.
“Problem tedarik tarafında. Yatırımlar gelişmekte olan ülkelerde düşüyor. Yüzde 10’ların üzerinde büyüyen pazarların büyüme rakamları yüzde 2.5’lere kadar düştü. Tedarik yaratılamadığı için de ithalat artıyor. Dolayısıyla cari açık artıyor. Sorun nakit akışı değil risk öngörüleri” diyen Zlotowski, içinde Hindistan, Brezilya, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye’nin de olduğu kırılgan beşli olarak nitelendirilen ülkelerin hepsinde seçim olduğunu ve bu durumun siyasi istikrar kaygılarını artırdığını vurguladı.
TÜKETİM DİNAMİK
Gelişmekte olan ülkeler için bu yıl büyümenin aşağı yönlü hareket edeceğini ifade eden Zlotowski, “Yine de gelişmekte olan ekonomilerde tüketim hâlâ dinamik, orta sınıf harcamaları sürüyor. Türkiye, Brezilya ve Hindistan gibi faiz artırımına gitmeyi tercih etti. Bu gayet iyi. Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları çok tecrübeli. Bu da ciddi bir avantaj” dedi.
YABANCI İLGİSİ ARTAR
2013’ün son çeyreğiyle birlikte finansal piyasalarda bambaşka bir süreç yaşanıyor. Piyasalarda bu süreç ‘yeni normal olarak’ nitelendiriliyor. Bu süreçte yatırım yaparken uzun vadeli düşünmenin önemli olduğunu kaydeden Yapı Kredi Portföy Yönetimi Genel Müdürü Emir Alpay, yabancı yatırımcıların şu anda bekle-gör stratejisiyle hareket ettiklerini, yılın ikinci yarısında Türkiye’ye olan ilginin artabileceğini söyledi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/piyasalarin-umudu-secim-sonrasi/407571