Yazdır

Merkeze faiz baskısı arttı!

Tarih: 17 Ocak 2014 - 06:39

Doların hemen hemen her gün rekor kırması ve Merkez Bankası’nın bu yükselişi frenlemek için agresif adımlar atmaması üzerine dolara talep yağıyor

Dolar, dün 2.2130 TL ile, euro ise 3.0112 TL ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Sepet bazında TL ise 2.6112’le yeni rekora ulaştı. TL’nin değer kaybetmesiyle 7 Ekim 2015 itfalı gösterge tahvilin faizi yüzde 10.13’e kadar çıkarken, BIST endeksinin kaybı ise yüzde 1.89 oldu.

Milliyet'ten Ayfer Yıldız'ın haberine göre dolar, ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını azaltmaya başlamasıyla küresel bazda değer kazanırken, TL’deki kayıp içerideki siyasi gündem nedeniyle daha fazla yaşanıyor. Hatırlanacağı gibi dolar, 17 Aralık’ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının etkisiyle hızla değer kazanmaya başladı ve hemen hemen her gün rekor yeniliyor. Doların yurtdışı piyasalarda güçlü olması nedeniyle parite etkisiyle euro da prim yapıyor.

Dolar 17 Aralık’tan bu yana yüzde 9.4 değer kazanırken, yılbaşından bu yana ise yüzde 3.7 getiri sağladı. Dün piyasaları etkileyecek yeni bir haber akışı olmazken dolarda yaşanan hızlı yükseliş, gözleri Merkez Bankası’nın 21 Ocak’ta yapacağı Para Politikası Kurulu Toplantısı’na çevirdi. 25 Aralık’tan, Ocak 2013 sonuna kadar piyasaya toplam 6 milyar dolarlık döviz satması beklenen Merkez Bankası’nın bu politikası, kuru düşürmeye yetmiyor. Döviz satış miktarını artırmasının da kuru düşürmede etkili olmayacağı görüşü hakim. Öte yandan, bu adımla rezervleri de eriyor.

Piyasalar, Merkez Bankası’nın yüzde 7.75’te bulunan faiz koridorunun üst bandında 75 veya 100 baz puanlık bir artırım yapmasını istiyor. Ancak, kurdaki yükseliş ve yapılan zamların enflasyona yukarı yönlü etkisi nedeniyle Merkez Bankası’nın bu toplantıda faiz artırım adımını atması beklenmiyor. Bu da dolarda sert hareketlere neden oluyor. Merkez Bankası’nın faiz kararını yılın ikinci çeyreğinde verebileceği ihtimali piyasayı kaygılandırıyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkeze-faiz-baskisi-artti/405849