Yazdır

500 bin kişi giremeyecek!

Tarih: 16 Ocak 2014 - 13:41

Rusya, yaklaşık 500 bin yabancı ülke vatandaşının ülkeye girişini yasakladı

Göçmen yasalarını ihlal eden yabancıları sıkı takibe alan Rusya, idari ihlallerde bulundukları gerekçesiyle yaklaşık 500 bin yabancı ülke vatandaşının ülkeye girişini yasakladı. Yetkililer, yasaklardan en çok Tacikistan, Ukrayna ve Özbekistan vatandaşlarının etkilendiklerini vurguluyor. Ama gerekçelere bakıldığında, Türk vatandaşları için de büyük risk olduğu görülüyor. Bu yüzden yasal kalış sürelerine dikkat edilmesinden ülkede yaşarken registrasyon ve izinlere kadar, her türlü ihlal ve idari cezanın yarattığı "deportasyon ve giriş yasağı" riskine karşı vatandaşlarımız uyarılıyor.

Rus ajanslarının bildirdiğine göre, Federal Göçmen Servisi yetkilileri, “Yasaları ihlal eden yabancıların ülkeye girişini yasakladık. Birkaç yıl boyunca Rusya’ya giremeyecekler. Giriş yasağının beş yıla kadar çıktığı durumlar çok yaygın. En çok yapılan ihlallerin başında ülkede yasal kalma süresinin geçirilmesi geliyor” açıklamasını yaptı. 

TÜRK VATANDAŞLARI DA ETKİLENİYOR

Rusya hükümetinin ülkeye giriş yasağından etkilenenler arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da olduğu belirtiliyor. Ama bu konuda açıklanmış kesin bir veri yok. Ülkede kalış süresinin aşılması, çalışma izni bulunup daimi ikamet edenlerin ülkeye her giriş çıkışlarında yaptıkları registrasyon kayıtlarını ihmal etmeleri, bu ya da başka nedenlerle idari para cezaları alınması gibi nedenler, giriş de sınır dışı kararlarına en önemli faktör.  Bir Federal Göçmen Servisi yetkilisi, "Ödenmeyen trafik cezaları bile yabancı vatandaşın ülkedeki statüsünü etkiliyor. Üstelik yasalar gittikçe daha da sıkılaşıyor. Yabancı ülke vatandaşları, yabancı bir ülkede yaşadıklarını unutuyorlar. Sadece registrasyon işlemlerini gerektiği gibi yapmadığı, üst üste üç kez idari para cezası kesildiği için ülkeye girişi beş yıl yasaklanan yabancıların sayısı bir hayli fazla" bilgisini verdi.

Türkiye ile Rusya arasındaki vizesiz rejim ile turist olarak gelenlerin Rusya'da bir seferde kesintisiz en fazla 30 gün kalma hakkı bulunuyor. Bu sürenin aşılması da sınır dışı edilme ve ülkeye bir dahaki girişin engellenmesi sonucunu doğuruyor.  

3 MİLYON KAÇAK GÖÇMEN   

Ülke genelinde sınır dışı edilecek yabancıların mahkeme kararları alınana kadar yerleştirilmesi için 34 özel merkez kuruldu. Rusya Federal Göçmen Dairesi’nin verilerine göre, Rusya’da son dört yılda ülkeye göç eden yabancı ülke vatandaşlarının sayısı yüzde 40 arttı. Kurumun başkanı Konstantin Romadanovski, “Bu veri, bir yandan ekonominin geliştiğine ve iş gücüne ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Ama ülkenin ihtiyacı olmayan kişiler geliyor” dedi. Resmi verilere göre Rusya’da bugün 3 milyon yasa dışı göçmen bulunuyor. (turkrus.com)
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/500-bin-kisi-giremeyecek/405796