Yazdır

Dolar 2.21 TL'yi de aştı

Tarih: 16 Ocak 2014 - 08:53

Dolar 2.2120 TL'yi aşarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaşarak rekor tazeledi

Global risk iştahındaki azalma ve siyasi edişelerle dolar rekor kırmaya devam ediyor. Bankalararası piyasada güne 2,1947 liradan başlayan dolar hızla tırmanışa geçerek 2,20 seviyesini aştı. Dolar 2,2120 lirayı görerek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Euro da 3 liranın üzerinde işlem görüyor.



Analistler, dolardaki bu yükselişin iç ve dış nedenleri olduğunu ve Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlaması ve güçlenen ekonomik veriler sonrası buna devam edeceği beklentilerin artması sonucu ABD para biriminin genel anlamda değer kazandığını kaydediyorlar.

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI KRİTİK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi gerçekleşmelerini açıkladığı toplantıda bir soruya ”Başkaları istiyor diye para politikasında ortodoks yaklaşımlar uygulamak zorunda değiliz” cevabını vermişti. TCMB’nin 21 Ocak tarihinde yapacağı toplantıda faiz koridoru üst bandını artırma beklentilerini zayıflatan bu açıklamalar dolar kuru üzerine yukarı yönlü baskı oluşturdu.


Dolarda art arda gelen rekorlar gözleri 21 Ocak'taki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarına çeviriyor. Yayımlanan anketlerde çoğu kurum Merkez Bankası'ndan faiz artışı beklemiyor.

"ENFLASYON BEKLENTİLERİ İÇİN BU SEVİYE BÜYÜK RİSK"

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi Merkez Bankası'nın mevcut faiz pozisyonunu koruyacağı beklentisinin dolarda yükselişi tetiklediği görüşünde. Yüzde 7.75 olan faiz üst koridorunda 75 baz puan faiz artışı beklediğini belirten Bürümcekçi "Enflasyon beklentileri açısından mevcut kur seviyesi büyük risk. Merkez Bankası'nın hamle yapmayacağı beklentisi oluştuğu için bu beklenti de fiyatlanıyor. Merkez Bankası faizle ilgili duruşunu değiştirmez ise, bu kapıyı açmazsa bu rekor trendi devam eder." diye konuştu.

"2.20 TL DİRENÇTİ ŞİMDİ DESTEK SEVİYESİ OLARAK İZLENECEK"

Acar Yatırım Araştırmalar Müdürü Zeynel Balcı dolardaki yükselişin  temel nedenleri arasında,dışarıda Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımarını azaltma kararı, gelişen piyasalardan sıcak para çıkışı, içeride ise artan siyasi tansiyonu gösterdi. Zeynel Balcı "Daha alt başlıklarda ise cari açık sorunun tekrar öne çıkması, şirketlerin döviz açık pozisyonlarını kapatma isteği ve spekülattif amaçlı alımlar olabilir. Teknik tarafına bakıldığında 2.20 TL seviyesi önemli. Bu seviye şimdiye kadar direnç olarak işlev gördü, şimdi ise destek olarak izlenecek gibi. 2.20 seviyesinin üzerinde kalınırsa, 2.22-2.23 TL kısa dönem ilk direnç seviyesi olarak görülürken, orta dönem için ise 2.30-2.35 TL teknik direnç noktaları olarak izlenebilir. 2.20 seviyesinin üzerinde tutunamaz ise de destek noktaları 2.18 ve 2.16 TL seviyelerinde" diye konuştu.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolar-221-tlyi-de-asti/405771