Yazdır

'En kırılgan 5 ülkeden biri Türkiye'

Tarih: 16 Ocak 2014 - 07:25

Capital Economics: Fed'in geri adımları karşısından neden Türkiye ve G. Afrika en kırılgan ülkeler

Geçtiğimiz yıl Fed'in tahvil alımlarında atacağı geri adımların etkileri açısından yüksek cari açıkları nedeniyle 5 ülke kırılgan beşli olarak tanımlanmıştı. Bu ülkeler, Brezilya, Türkiye, Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan olmuştu.

Cari işlemler aşığı piyasaların finansal sağlığı açısından bakılan göstergelerden biri. Capital Economics bir diğer ölçüm yolunun da dış borçlar olduğunu belirtiyor. Londra merkezli araştırma kuruluşu kısa vadeli dış borçların döviz rezervlerine olan oranına ve bu yıl vadesi dolacak olan çevirilmesi gereken borçlara bakıyor. Bu açıdan Türkiye ve Güney Afrika'nın kırılgan beşli içindeki en kırılgan ülkeler olduğunu belirtiyor.

Önde gelen gelişmekte olan piyasalar içinde Türkiye döviz rezervlerine oranla en büyük kısa vadeli dış borca sahip ülke olarak görülürken, Güney Afrika ise bu yıl vadesi dolacak uzun vadeli borçlarının çokluğu nedeniyle kırılgan, olarak tanımlanıyor. Türkiye'nin kısa vadeli borç yükü döviz rezervinin üzerinde olurken Güney Afrika ise rezervlerinin 1.5 katından fazla miktarda bu yıl vadesi dolan borçla karşı karşıya.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/en-kirilgan-5-ulkeden-biri-turkiye/405760