"Yatırımcı geçmişi değil geleceği bilmek istiyor"
Tarih: 15 Ocak 2014 - 21:57
Akbank GM Hakan Binbaşgil: "Biz 2008 krizinden problemsiz geçtiysek bunda, buradaki finans sektörünün kuvvetli olmasının payı olduğunu düşünüyorum"
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türkiye'de bankacılık sektörünün bir ivme yakaladığına işaret ederek, "Bir ülkenin bankası ne kadar güçlüyse kredi verme kapasitesi o kadar artıyor. Biz 2008 krizinden problemsiz geçtiysek bunda, buradaki finans sektörünün kuvvetli olmasının payı olduğunu düşünüyorum” dedi.
Binbaşgil, Sabancı Center'da düzenlenen Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi'nin "Finans Sektöründe Kurumsal Yönetimin Önemi" konulu panelinde, kurumsal yönetimin finans şirketlerine sunduğu faydalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bankacılıkta kurumsallaşmanın önemine işaret eden Binbaşgil, mevduat toplama işinin bankalara ek sorumluluk getirdiğini anlattı.
Binbaşgil, şöyle devam etti:
“Paranın hepsi bizim değil. Başkalarının birikimleri üzerinden faaliyette bulunduğumuz için her sektörde önemli olan kurumsal yönetimin bankacılıkta biraz daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. 2008 krizinin detayında kurumsal yönetimdeki eksikliklerin belli ölçülerde yer aldığını söyleyebiliriz. Bizi Türk Ticaret Kanunu etkiliyor. Pek çoğumuz halka açığız ve SPK’nın bir takım yasalarından etkileniyoruz. BDDK’nın da halka açık olmasak bile önemli yaptırımları olabiliyor. Bunun da temel nedeni 2001 yılındaki önemli bankacılık sektörü krizidir. Şu an çok sağlıklı bir sektör var. Bu kurumsal yapıyı bankamız çok uzun senelerdir benimsedi.”
Yatırımcının geçmişi değil geleceği bilmek istediğine dikkati çeken Binbaşgil, “Dünyadaki raporlama standartları da değişiyor. Geçen yıl kendimize standart getirdik. Her yıl gelecek 3 yıllık stratejik hedeflerimizi açıklayacaktık. Burada şeffaf ve dürüst olmak önemli, bunu bekliyorlar. İkinci konu da sürdürülebilirlik. Bizim sektörde bazı yanlış aksiyonların sonuçları kısa vadede ortaya çıkmayabilir. Dolayısıyla sürdürülebilirlik konusu özellikle bizim sektörde çok önemli” dedi.
Binbaşgil, bankacılık sektörünün kurumsal yönetim açısından iyi bir noktada olduğunu belirterek, şeffaf oldukça yönetimin üzerindeki daha iyi olma dürtüsünün giderek arttığını söyledi.
Bankacılık sektöründe iyileşebilecek alanların da var olduğuna dikkati çeken Binbaşgil, özeleştiri yapıldığında sektör olarak karlılık konularında kendilerini daha iyi anlatmaları gerektiğini dile getirdi.
Binbaşgil, Türkiye’nin hayalleri olduğunu, büyümesi ve dünyada ilk 10’a girmesi gerektiğini anlatarak, “Bunu yapabilmek için Türkiye’nin kredi bulması lazım. Bir ülkenin bankası ne kadar güçlüyse kredi verme kapasitesi o kadar artıyor. Öz kaynak verimliliği denilen konu, ülkenin geleceği için çok önemli konulardan birisi, sektörün karlılık içerisinde hayatına devam edebilmesi. Biz 2008 krizinden problemsiz geçtiysek, bunda buradaki finans sektörünün kuvvetli olmasının payı olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yatirimci-gecmisi-degil-gelecegi-bilmek/405746