Yazdır

Deloitte'un karamsar tablosu

Tarih: 10 Ocak 2014 - 12:57

Deloitte Raporu'nda, Türk şirketlerin kısa vadede ne kadar değer kaybedeğini yazdı...

Orta vadede Türkiye’nin yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam edeceğini ancak kısa vadede yatırım kararlarında bir miktar öteleme olabileceğini ifade eden Deloitte’e göre 2014 yılı Türkiye için zor geçecek. Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Almalar ve Borç Danışmanlığı Hizmetleri Lideri Mehmet Sami, “Çoklu seçim dönemine girilmesi ve yabancıların portföy dağılımlarının gelişmekte olan ülkelerdeki ağırlıklarını azalttıkları bir dönemde bir sürü belirsizlik var. Buna rağmen Türkiye’nin bölgesel cazibe merkezi olma özelliğini kaybedeceğini düşünmüyorum. Ancak kurdaki volatilitenin de etkisiyle yatırımcılar kısa vadede bazı yatırımları erteleyebilir” dedi.

‘SOSYO-POLİTİK GERGİNLİK ETKİLER’

Banka dışı sanayi şirketlerine bakıldığında, borsa çarpanları ile 2013 yılında fiyat-kazanç oranlarının 13-14 aralığında tahmin edildiğini belirten Sami, 2014 sonu gelir tahminleri baz alındığında ise bu oranın 10-11 civarına gerileyebileceğinin öngörüldüğünü söyledi. Sami, çarpanlara bakıldığında son on yılda Türkiye’de aktiflerin zaten primli satılmış olduğunu ifade etti.
Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar da yaptığı değerlendirmede, “Değerlemelerde yüzde 20- 30 aşağı yönlü revizyon bekliyorum” diyerek karamsar bir tablo çizdi. Vardar, “İç piyasadaki sosyo-politik gerginlik, çoklu seçim dönemi ve FED’in tahvil alımlarını azaltma kararının gelişmekte olan pazarlara etkileri gibi olumsuz sinyaller 2014’ün Türkiye için zorlu bir yıl olacağına işaret ediyor” diye konuştu.

YABANCI YATIRIMCI 2013’TE KAÇTI

Dün açıklanan Deloitte Türkiye’nin 2013 Birleşme ve Satın Almalar Raporu’na göre ise 2013 yılında gerçekleşen 217 işlemin toplam işlem hacmi 17.5 milyar dolar olurken; bu sonuçlar 2012’ye göre işlem adedinde yüzde 15, hacimde de 20 gerilemeye işaret etti. Toplam 5.2 milyar dolarlık hacim yaratan yabancı yatırımcının birleşme ve satın alma işlemleri 2012’ye göre yüzde 60 azaldı. Yabancıların işlem hacmine katkısı yüzde 30 ile son yılların en düşük seviyesinde gerçekleşti.

YABANCI TEMKİNLİ DAVRANDI

Vardar, “İç pazardaki sosyopolitik gerginlik ve FED kararlarının gelişmekte olan ülkelere etkisi nedeniyle 2013 kesintiye uğradı ve yatırımcı temkinli davrandı” dedi.

İLK KEZ TÜRKLER YABANCILARI GEÇTİ

2013’te birleşme ve satın alma işlemlerinde toplam 6.6 milyar dolar ile özelleştirmeler toplam işlem hacminin yüzde 38’ini oluşturdu. Yılın en büyük işlemi olan Toroslar Elektrik Dağıtım özelleştirmesi tek başına işlem hacminin yüzde 10’unu oluşturdu.
Finansal yatırımcılar ise 35 işlem ve 2.1 milyar dolar hacim ile 2013’te toplam işlem hacminin yüzde 12’sini oluşturarak kriz sonrası dönemin en yüksek yüzdesine ulaştı. Özelleştirmede bariz bir şekilde Türk yatırımcıların hâkimiyeti söz konusu oldu. Nitekim Türk yatırımcıların boy gösterdiği özelleştirmeler dışarıda tutulduğunda ise yabancıların payı yüzde 47 ile ilk defa Türk yatırımcının gerisinde kalmış oldu.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/deloitteun-karamsar-tablosu/405345