2013 yılının bitmesine sayılı günler kaldı. Konut sektörü bol satışlı bir yılı geride bırakıyor. İnşaatçılar ise 2014 için umutlu konuşarak sektörün en az yüzde 10 büyüyeceğini öngörürken, fiyatların da artacağının sinyallerini veriyor...
Konut satışlarında bu yıl tam anlamıyla bir patlama yaşanıyor. 2012'de çıkartılan Kentsel Dönüşüm, mütekabiliyet ve 2B yasaları ile geçtiğimiz yılı 700 bin civarında konut satışı ile kapatan sektör 2013 yılının ilk 9 ayında bu rakamı 900 bin civarına çıkardı. Sektörde, 2013 yılı sonu satış rakamlarının ise 1 milyonu geçmesi bekleniyor.
Fakat sektördeki bu iyimser tablo ve artan üretim girdileri konut fiyatlarına da yansıyor.
Haber 7'den Kenan Biter'in haberine göre yabancı yatırımcıların da etkisiyle satışların hızlandığını ve stokların azaldığını sektörde, hali hazırda fiyatları yükseliş trendinde olan demir, çimento ve hazır beton gibi inşaat sektörünün kemik yapı malzemeleri ile azalan arsa stokuyla tavan yapan arazi fiyatları yüzünden 2013 yılında konut fiyatlarında artış yapmayıp direnen firmalar, şartların böyle devam etmesi ve yüzde 1'den yüzde 18'e çıkartılan KDV oranlarında iyileşme yapılmaması halinde 2014 için yüzde 10 ile 30 arasında zam planları yapıyor.
İnşaat firmalarının 2014 için onlarca dev projesi de bulunuyor. Özellikle de İstanbul'da hayata geçirilecek projelerin bir çoğunun ön çalışmaları tamamlandı bile..
Sektörün öncü isimleri 2014'e sayılı günler kala geride bıraktığımız yılı Haber7 okuyucuları için değerlendirip, 2014 öngörülerini ve yatırım planlarını açıkladı.
50 MİLYAR DOLAR 5 YILDA İKİYE KATLANABİLİR
Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel: Konut sektörü gelinen noktada 50 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Yasal çerçeve ile desteklenmesi halinde bu rakam 5 yılda kendini ikiye katlayabilir. Mütekabiliyet ve Kentsel dönüşüme, 3. Havaalanı, 3. Köprü, iki şehir gibi projelerin eklenmesiyle bu rakamlara ulaşmak zor değil. Bu adımların olumlu yansımalarını 2014'ten itibaren önümüzdeki yıllarda da göreceğimizi düşünüyoruz.
Yeni yılda konut fiyatlarının ortalama enflasyon oranında artacağını düşünüyorum. Tabii ki bu oran lokasyona, hedef kitleye, firmanın marka gücüne, projenin fonksiyonlarına vb. hususlara göre her projede değişecektir. Ayrıca %18 olarak belirlenen KDV oranında Maliye Bakanlığı revizyon yapmazsa, bu durum fiyatlara yansıyacaktır.
2014'TE EN AZ YÜZDE 10 BÜYÜME OLACAK
Dumankaya İnşaat Yön. Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya: 2014 yılında İnşaat sektöründeki büyümeyi kentsel dönüşüm tetikleyecek. Sadece İstanbul'da yaklaşık 300-400 bin konutluk dönüşüm projesi var. Tüm Türkiye'de 6,5 milyon riskli konut var. Bu konuda geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene için sektörün önemli gündem maddelerinden biri olacak. 2014'te emlak piyasasının özellikle toplu ulaşımı kapsayan dev altyapı yatırımları, kentsel dönüşüm uygulamaları gibi çok kapasiteli uygulamaları ile en az yüzde 10 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz.
2014 yılı içerisinde İstanbul'a ve bulunduğu bölgeye fark katacak yepyeni iki projenin hazırlıklarına başladık. Yeni projeler ile birlikte 2014 yılı içerisinde 500 milyon TL'lik bir yatırım gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sektör olarak konut satışlarındaki artışın önümüzdeki dönemde yükselme eğilimine girmesini ve konut fiyatlarının artmasını bekliyoruz. Hammadde maliyetlerindeki artışlar sebebiyle sektörde genel beklenti, yeni projelerin 2013 yılı fiyatlarına göre yüzde 10 oranında zamlı fiyatlar ile satışa sunulacağı yönünde.
30 YILLIK POTANSİYEL VAR!
Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik: 2014 yılında sektörün büyümesinin 2013 yılından daha iyi olmasını öngörüyoruz. Yerel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arasında, iç piyasada canlanma olmasını, bu dönemde harcama kalemlerinin ve kamudan kaynaklı inşaat harcamalarının da artmasını bekliyoruz. Faiz hadlerinin yükseliyor olması, komşu ülkelerdeki siyasi belirsizlikler, döviz, hammadde, borsa, altın piyasasındaki ciddi dalgalanmalar, uzun vadede gayrimenkulü küçük yatırımcılar için en güvenilir yatırım aracı yaptı. Gayrimenkul sektörünün önünde önümüzdeki 20-30 yıl aynı ivmeyle büyüyecek bir potansiyel duruyor.
Önümüzdeki dönemde yapılacak vergi düzenlemelerinde ise hükümetin konut sektörüne ilave vergi yükü getirmeyen, buna karşılık mevcut durumda yaşanan kayıp ve kaçakları engellemeye dönük adımlar atılacağını umuyoruz.
FED'in gelişmekte olan ülkelerden tahvil alımını kısıtlayan kararıyla birlikte gelen döviz artışının ardından, konut fiyatlarında da bir artış yaşanmasını bekliyoruz. Özellikle küçük yatırımcılar için gayrimenkul uzun vadede en önemli yatırım aracı. Bundan hareket edersek, yakın dönemde yatırımını gayrimenkule yapanların kazançlı çıkacağını düşünüyorum. Yeni inşa edilen konutların KDV'sinin 2014 yılından itibaren yüzde 18'e çıkması, bu konutların fiyatlarını yüzde 8 ila yüzde 18 oranında yükseltecektir.
ARAP BAHARI İLE TÜRKİYE'YE İLGİ ARTTI
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: Gayrimenkul sektöründe, 2013 yılında en çok konuşulan konu 'inovasyon' oldu. Mütekabiliyet Yasası'nın uygulanması ile ilgili ciddi mesafeler kat edildi. Bu yasa ile birlikte yüzyıllardır Avrupa ülkelerine yatırım yapan Ortadoğu vatandaşları ve Araplar Türkiye' ye yöneldiler. "Arap Baharı" ile beraber Türkiye'ye ilgiyi oldukça arttırdılar.
2013 yılında sektör, hem mütekabiliyet yasası hem de kentsel dönüşümle birlikte çok hareketli günler yaşadı. 2014 yılında kentsel dönüşümün diğer bölgelere de sıçrayarak artmasını ve böylece yabancıların ülkemize daha fazla ilgi göstereceklerini düşünüyorum. Bugün baktığımızda sektörde birçok nitelikli proje birbiri ardına yükselmeye başladı. İnşaat firmalarının bu tatlı rekabetinden İnşaat sektörü olumlu yönde etkilendi. 2013 yılında büyüme gösteren inşaat sektörünün aynı ivmeyi 2014 yılı ve devamındaki yıllarda da göstereceğini düşünüyorum.
Diğer taraftan yeni açıklanacak riskli bölgelerle birlikte ortaya çıkacak konut talebi sektörü daha da hareketlendirecektir. 2014 yılında yükselen arsa fiyatlarının ve maliyetlerinin makul seviyelere çekileceğini umuyorum. Tüketiciler açısından baktığımızda 2014 yılında konut almak isteyenler maketten daire almasınlar. Özellikle projeyi yapan firmanın geçmişini araştırdıktan sonra yatırım yapsınlar.
OTURUM İZNİNDE 1 YIL YETERSİZ
DAP İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: Türkiye küresel krizden Batı Avrupalı ülkelere kıyasla daha az etkilendiği için, dünyanın ilgisi ülkemize odaklanmış durumda. Türkiye, bölgesel güç olmaktan çıkıp bir dünya gücüne dönüşüyor. Bu yatırım hamlesinin dışında kalmamak gerekiyor.
Yabancıya oturum izninin verilmesi olumlu bir adımdı ancak 1 yıllık süre yetersiz kalacaktır. Bir yabancının başka bir ülkeye taşınıp yerleşmesi, orada yaşamaya başlaması ve alışması için daha uzun zaman gerekir. Yine de, yabancı yatırımı ülkemize çekmek anlamında doğru bir adımdır. Ülkemize gelen her turist, gönüllü bir turizm elçisi olduğu gibi, ekonomik anlamda kazanç vaat eden bir kaynaktır; ülkeye de döviz kazandırır. Batılıların 'kazan-kazan' dedikleri meşhur formül işlemeye başlar.
2014 yılında 7 adet yeni projeye başlayacağız. Genellikle karma konseptte projeler üreteceğiz. Avrupa yakasında Taksim ve Çağlayan'da ve Asya yakasında ise Kartal-Maltepe bölgesinde hayata geçirilecek olan projelerin toplam hacmi ise 3 milyar TL'yi bulacak.
İnşaat sektörüne sarılmak, yapılan yatırımların durmaması gerekiyor. Kentsel dönüşüm projeleri inşaat sektöründe yeni alanlar açtı. Eğer kentsel dönüşüm planlı bir şekilde yapılır ve önümüzdeki 10 yıl içinde hızlı bir şekilde ilerlerse sektöre ciddi bir ivme kazandıracaktır. Yabancıya yapılacak mülk satışı ile ilgili gerçekleşen düzenlemeler sektörde satışların ve istihdamın artmasını sağlayacaktır.
Konut fiyatları, ekonomik koşullar paralelinde pek çok değişkene bağlı olarak belirleniyor. Yeni projelerimizi piyasaya sunarken mümkün olan en uygun rakamlarla lanse etmeye çaba gösteriyoruz. Lansman süreci bu anlamda bir fırsat gibi görülebilir. İlerleyen süreçte talebin yoğunlaşmasıyla fiyatların yükselmesi kaçınılmazdır.
EN AZ YÜZDE 30'LUK ARTIŞ BEKLİYORUZ!
Özyurtlar inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: 2013 yılı büyüme yılı oldu, yeni ve farklı projelerle 2014'te de büyümeye devam edeceğiz. Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanması ve toplu ulaşım ağının genişlemesiyle birlikte konut sektörünün 2014 yılında en az yüzde 10 büyümesini bekliyorum.
Konut sektöründe 2013 yılında yabancı yatırımcıların da etkisiyle satışlar hızlandı ve stoklar azaldı. Yeni satışa çıkacak projelerin fiyatı maliyetlerdeki artış nedeniyle farklı olacak. Çünkü 2013'te demir fiyatları yüzde 25, çimento ve hazır beton fiyatı yüzde 35 artış gösterdi. Ayrıca arsa konusu başlı başına sorun haline geldi. Özellikle İstanbul'da proje yapılacak arsa sayısı giderek azalıyor. Var olan yerlerin fiyatı da çok yüksek. Bu nedenle konut fiyatlarında 2013'e göre 2014 yılında en az yüzde 30 artış bekliyorum...
2014 İÇİN 500 MİLYONLUK İKİ PROJEMİZ VAR
Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan: 2013'te yakaladığımız başarıyı önümüzdeki yıl da sürdüreceğiz. 2014 bizim yeni projelere odaklanacağımız bir yıl olacak. 2014 yılının ilk çeyreğinde, 500 milyon liralık yatırımla hayata geçireceğimiz biri konut, diğeri de ticari olmak üzere iki yeni projemiz bulunuyor.
İnşaat sektöründe 2013 yılında yakalanan olumlu havanın 2014'te de devam edeceğine inanıyoruz. Mütekabiliyet ve Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkması ve KDV konusunda belirsizliğin ortadan kalkması 2013 yılında konut sektörünün sıçrama yapmasını sağladı. Türkiye, istikrarlı yapısı sayesinde bulunduğu bölgede güvenli bir liman haline geldi. Oturma izninin de verilmesiyle yabancı yatırımcıların ilgisinin önümüzdeki yıl daha da artacağına inanıyorum. Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanması da inşaat sektörünün büyümesine katkı yapacaktır.