Türkiye’de şok yaratan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri de üzerinde duruluyor. Wall Street Journal gazetesi, “Türk siyaseti pazarları vururken güç mücadelesi ekonomiyi tehdit ediyor” diye yazdı.
ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi WSJ, “Türk siyaseti, pazarları bulandırıyor. Bu defa, iktidardaki partinin birliğini ve bununla birlikte 10 yıllık ekonomik istikrarı zedelemekle tehdit ediyor” yorumunu yaptı.
“ARTAN SİYASİ RİSKLER, YATIRIMCILARI TEDİRGİN EDECEK”
Operasyonun sonucunda borsa ve liranın değerinde yaşanan kayıplara işaret edildiği haberde operasyona ile ilgili şu değerlendirmede bulunuldu:
“Uluslararası yatırımcıları tedirgin edecek artan siyasi riskler, kritik bir seçime üç ay kala ve FED’in yükselen piyasa ekonomilerini güçlendirmeye yardımcı olan tahvil alım programını daraltmaya hazırlandığı bir sırada meydana geliyor.”
“TÜRKİYE ‘KIRILGAN BEŞLER’DEN BİRİ”
ABD’li gazete Türkiye, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika ve Endonezya ile birlikte FED’nin yaklaşımından en çok zarar göreceği düşünülen “Kırılgan Beşler” arasında yer verildiğini anımsatırken de analistlerin “Yolsuzluk soruşturmasının bir güven krizi yaratıp hükümeti sarsıp sarsmayacağı belli olmadığı için şok sonrası etkileri”nin bir süre devam edeceği yönündeki değerlendirmelerini de yansıttı.
Krizin “kökünde” Başbakan Erdoğan ile Gülen'ciler arasındaki bir “çatışma”nın olduğu gibi göründüğünü kaydeden gazete, Standard Bank Plc’den yükselen piyasalar araştırma bölümü başkanı Tim Ash’ın dile getirdiği “Bütün bunlar, AKP’deki bir iç güç mücadelesinin sonucudur”, “Bu, kavgada ciddi bir tırmanış anlamına geliyor” gibi düşüncelerini de aktardı.
WSJ, Halkbank ve Emlak Konut’un da operasyonun bir parçası olduğuna vurgu yaptığı haberinde Londra’da görevli Bank of America Merrill Lynch iktisatçısı Türker Hamzaoğlu’nun şu görüşüne de yer verdi:
“İÇ TALEPTEKİ BÜYÜME YAVAŞLAYABİLİR”
“Soruşturma, kamu ihaleleri, bankacılık ve inşaat sektörlerini kapsadığı için bu sektörlerin aktivitesine olası herhangi bir vuruş, gelecek yıl iç talepte daha yavaş bir büyüme anlamına gelebilir.”