Yazdır

Tarihin en yüksek cezası bankalara!

Tarih: 10 Aralık 2013 - 07:38

Rekabet Kurumu, 16 yıllık tarihinde tek dosyada en yüksek para cezasını 12 bankaya verdi

Bilgi işlem teknolojileri alanından sermaye piyasası ve ulaştırmaya kadar birçok sektörü denetleyen Rekabet Kurumu, 16 yıllık tarihinde tek dosyada en yüksek para cezasını 12 bankaya verdi.  Kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında anlaşma ve uyumlu eylem yaptığı tespit edilen bankalara 650 milyon dolar ceza kesilmişti.

Zaman'da yer alan habere göre, anayasanın devlete verdiği piyasaların düzenli işlemesi için gerekli tedbirleri alma, tekelleşme ve kartelleşmeyi önleme vazifesini Rekabet Kurumu (RK) üstleniyor. 1997’de faaliyete geçen kurum, rekabeti önleyen eylem tespit ederse idarî para cezası veriyor. İstanbul’da düzenlenen ‘İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ülkeleri Rekabet Hukuku ve Politikası Çalıştayı’nda konuşan RK Başkanı Nurettin Kaldırımcı, geçen bir yıl içinde bilgi ve iletişim teknolojileri (BT), çevre, eğitim, gıda-tarım, inşaat, kimyasal ürünler, medya, mücevherat, sermaye piyasası-finans ve ulaştırma alanlarında soruşturma yaptıklarını anlattı. Halihazırda BT, inşaat, kültür-sanat-eğlence, meslekî faaliyetler, petrol ve petrol ürünleri ve ulaştırma alanlarında hâlâ devam eden soruşturmalarının bulunduğunu belirten Kaldırımcı, geçen yıl en göze çarpan kararlarının bazı bankaların beraber hareket ederek rekabeti kısıtlayıcı eylem içinde olduklarını tespit ettikleri soruşturma olduğunu kaydetti. Kamu üst yöneticisi, “Bu karar 16 yıllık uygulamamız içerisinde bir dosyada verilmiş en yüksek para cezasını içermesi açısından önemlidir. Bu dosyada 12 bankaya verilen para cezası yaklaşık 650 milyon dolar oldu.” dedi. Sektör incelemelerini sektör savunuculuğunun önemli bir aracı olarak gördüklerini aktaran RK Başkanı, doğalgaz, hızlı tüketim malları perakendeciliği ve ilaç sektörü incelemelerinin kamuoyunda ciddi ses getirdiğini vurguladı. 2014’ün Mart ayında yayınlanacak Rekabet Raporu’nun konusunun ise ‘Rekabet hukuku ve KOBİ’ler’ olacağını sözlerine ekledi.

Toplantıdaki 30 ülkeden 50’den fazla katılımcıya seslenen Kaldırımcı, İİT’nin Ankara’daki 18. Oturum Komitesi toplantısında teşkilat üyelerine teknik destek verme teklifinde bulunduklarını hatırlatarak çalışmalara başladıklarını anlattı. Bu kapsamda İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ile irtibatlı olarak Endonezya Rekabet Gözetim Komisyonu’na, Arnavutluk Rekabet Kurumu’na, Pakistan Rekabet Otoritesi’ne ve Bangladeş’teki ilgili paydaşlara teknik yardım içeren toplantılar düzenlediklerini ifade etti.

Eski Başbakan Yardımcısı ve halen İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren ise ekonomilerde rekabetin sağlanmasının gerekleri ve nasılı hakkında bilgi verirken küresel kriz sonrası ülkelerin ulusal ekonomik güvenlik konusuna ağırlık verdiklerini anlattı. Bu kavramı ‘Bir ülkede kaliteli yaşam standardı var mı?’ sorusunun cevabı olarak tanımlayan Ekren, parametreleri de şu şekilde özetledi: “3 temel unsuru vardır. Birincisi bireysel yetkinlik yani eğitim kalitesi. İkincisi, kurumsal rekabetin sürdürülebilir olması ve son olarak da ulusal egemenlik konusu.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tarihin-en-yuksek-cezasi-bankalara/402815