Ukrayna'nın başkenti Kiev'de hükümet karşıtı protestolar devam ederken parlamento, son günlerde başkenti savaş meydanına çeviren gösterileri görüşmek üzere toplandı.
Yetkililer, parlamento binası önünde toplanan binlerce kişinin "Devrim", "Hükümet istifa" sloganları attığını söyledi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşması ve serbest ticaret anlaşması imzalamayı reddetmesinin ardından başlayan kitlesel gösterileri görüşmek üzere toplanan milletvekilleri, aynı zamanda muhalefetin önerdiği güvensizlik oylamasını da görüştü.
Muhalefetin hükümetin düşürülmesine yönelik parlamentoya sunduğu güvensizlik önergesi kabul edilmedi. Hükümetin görevi bırakmasını isteyen muhalefet, gereken 226 oyu bulamadı ve güvensizlik oylamasını destekleyen milletvekili sayısı 186'da kaldı.
Başbakan Mykola Azarov, parlamentoda düzenlenen oturum sırasında yaptığı konuşmada, polisin göstericilere sert müdahalesi nedeniyle özür dilerken, protestocuların hükümet binalarına giden yolları kapatmasını kınadı.
Muhalefet liderlerinin de hükümete sert eleştiriler yönelttiği oturum sırasında çok sayıda kişinin dışarıda eylemini sürdürdüğü belirtildi.
Hükümetin istifasına yönelik taleplerin parlamentoda karşılık bulamamasının ülkedeki gerginliği artıracağı yorumları yapılırken, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in, bazı ekonomik anlaşmaları görüşmek için Çin'e hareket ettiği ifade edildi.
İktidar partisinden istifalar
Ukrayna Haber Ajansı (UN), Başbakan Azarov'un iktidardaki Bölgeler Partisi'nden bazı milletvekillerinin istifa dilekçelerini sunduğunu duyurdu.
Bölgeler Partisi Genel Başkan Yardımcısı Viktor Bondar da güvenlik güçlerinin 30 Kasım'da yapılan barışcıl protesto sırasında göstericilere uyguladığı şiddete karşı çıkan yaklaşık 20 milletvekilinin partiden istifa etmesinin beklendiğini söyledi.
Rasmussen aşırı güç kullanımını eleştirdi
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO dışişleri bakanlarının Ukrayna'da hükümet karşıtı protestolarda bulunan göstericilere karşı aşırı güç kullanımını kınadıklarını söyledi.
Rasmussen, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ilk günü sonunda basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Toplantıya katılan dışişleri bakanlarının, gündem maddelerinin yanı sıra Ukrayna'da devam eden hükümet karşıtı protestoları da ele aldıklarını ifade eden Rasmussen, bakanların bu duruma yönelik görüşlerini belirten ortak bir açıklamayı benimsediklerini dile getirdi.
Ülkedeki durumu çok yakından takip ettiklerini belirten Rasmussen, barışçıl göstericilere karşı aşırı güç kullanımını kınadıklarını söylerken, bütün taraflara provokasyonlardan ve şiddetten kaçınmaları çağrısında bulunduklarını kaydetti.
"Ukrayna'yı uluslararası sorumluluklarını yerine getirmesi ve ifade ve toplanma özgürlüğünü desteklemesi yönünde teşvik ediyoruz" diyen NATO Genel Sekreteri ayrıca, hükümete ve muhalefete karşılıklı diyaloga girmeleri ve bir reform süreci başlatmaları çağrısı yaptıklarını ifade etti.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, egemen, bağımsız, istikrarlı ve demokrasi ile hukuk kurallarına sıkı sıkı bağlı bir Ukrayna'nın, Avrupa-Atlantik güvenliği için büyük önem teşkil ettiğinin altını çizerek, "Ukrayna, NATO'nun önemli bir ortağı olmaya devam ediyor ve ittifak, Ukrayna'nın uluslararası güvenliğe yaptığı katkılara yüksek derecede değer veriyor. Ortaklığımız, demokrasi, insan hakları ve hukuk kuralları değerlerine dayanılarak devam edecektir ve NATO, Ukrayna'daki reform sürecine destek vermeyi sürdürmektedir" şeklinde konuştu.