İstanbul'da finans merkezi potansiyeli mevcut
Tarih: 27 Kasım 2013 - 12:37
Akbank Genel Müdürü Binbaşgil, İstanbul'un bölgesel bir finans merkezi olmak için yüksek potansiyele sahip olduğunu söyledi
DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi'nin Londra'da düzenlediği "Türkiye ile büyüyün-Grow with Turkey" Konferansı çerçevesinde "İstanbul Finans Merkezi" paneli yapıldı.
DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından 26-27 Kasım 2013 tarihlerinde Londra’da düzenlenen, Türkiye için bir roadshow niteliğindeki “Grow with Turkey” Konferansı'nda, Türkiye ekonomisinin sunduğu fırsatlar konuşuluyor. Konferans çerçevesinde "İstanbul Finans Merkezi" konulu bir panel düzenlendi.
Türkiye ve İngiltere'nin iş, siyaset ve akademi çevrelerinden karar vericileri ve kanaat önderlerini ikinci kez bir araya getiren Konferans’ta, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde gelinen son durum ve potansiyel fırsatlar değerlendirilirken, mevcut işbirliğinin daha da geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınıyor.
HSBC (İstanbul) sponsorluğunda düzenlenen "İstanbul Finans Merkezi" başlıklı ilk panelde, mevcut fırsatlar, zorluklar ve gelişme alanları ışığında, İstanbul Finans Merkezi projesi ve geleceği ele alındı. Panelde ayrıca, diğer uluslararası finans merkezlerinin deneyimlerine ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu.
Paneldeki açılış konuşmalarından birini yapan Citi Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Bankacılık Başkanı Alberto Verme, İstanbul Finans Merkezi paneli oturumunda yaptığı açılış konuşmasında İstanbul’un bölgesel bir finans merkezi olarak benzersiz bir rekabet avantajı olduğunu belirtti. Alberto Verme, İstanbul'un bu konuda öne çıkan özelliklerini ortaya koydu: “Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan İstanbul, ticaretin de merkezi konumundadır. Finansal hizmetler alanında özellikle sermaye piyasaları, sigorta sınıfları, finansal hizmetler destek birimleri gibi alanlarda önemli bir büyüme potansiyeli bulunmaktadır. Türkiye'nin stratejik coğrafi konumu göz önüne alındığında, ticaret, lojistik, enerji ve finans arasındaki bağlantı tüm tedarik zincirine hizmet sunmak üzere fırsatlar sunmaktadır. Türkiye, düzenleyici çerçevesi ve uyguladığı teşvikler ile güçlendirdiği yapısı ile, İstanbul'da bölgesel merkezini kurarak bu platformdan bölgesel olarak büyümeyi hedefleyen finansal kurumları da cezbetmektedir. İstanbul’un, bölgedeki diğer finans merkezleri ile rekabet etmek yerine bu merkezleri birbirine bağlayan bölgesel bir finans merkezi konumunda olduğuna ve kurumların globalleşen ihtiyaçlarına çözüm olacağına inanıyorum.” dedi.
Daha sonra, Financial Times Gazetesi Türkiye Muhabiri Daniel Dombey moderatörlüğünde düzenlenen panelde konuşmacılar, İstanbul Finans Merkezi'ni ve diğer uluslararası finans merkezlerini farklı açılardan ele aldılar.
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil de, "Ekonomik Öngörüler, Finans Sektörü ve Geleceğin Fırsatları" başlıklı konuşmasında, Türkiye'nin mali disiplini, sağlam bankacılık sektörü ve yüksek büyüme potansiyeli ile bölgesinde finans merkezi olmaya en güçlü aday olduğuna dikkat çekti. Binbaşgil, “Ülkemiz 786 milyar dolar milli geliri ile dünyada 17., Avrupa’da ise 7. en büyük ekonomi. Ekonomimiz pek çok ülkeye kıyasla daha yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme performansı sergiliyor. Ülkedeki girişimcilik ruhu oldukça yüksek. Genç bir nüfusa sahibiz. Nüfusumuzun yarısı 29 yaşın altında. Teknoloji kullanımı son derece yoğun. Tüm bu faktörler Türkiye’ye daha da fazla bir dinamizm katıyor“ dedi.
İstanbul'un Türkiye’nin ticari başkenti olarak öne çıktığının altını çizen Binbaşgil, “Nüfusumuzun yaklaşık %20’si İstanbul’da yaşıyor. Şehrin nüfusu 122 ülkeden daha fazla. Bunun yanında, İstanbul Türkiye’nin milli gelirinin yaklaşık beşte birini sağlıyor. 2012 sene sonu itibarıyla Borsa İstanbul, 520 milyar dolar piyasa değerine sahip bono piyasasıyla gelişmekte olan ülkeler arasında 4. sırada yer aldı. 360 milyar dolar piyasa değerine sahip hisse senetleri piyasası ise gelişmekte olan ülkelerin arasında 5. sıradaydı. Finanstan, modaya, ağır sanayiden gıdaya pekçok farklı sektöre ev sahipliği yapan şehir ekonomik faaliyetler açısından da önemli çeşitlilik gösteriyor. Son dönemde İstanbul’un birçok finansal kuruluş ve şirketin bölgesel operasyonları için tercih ettiği bir merkeze dönüştüğünü de görüyoruz. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, İstanbul’un, New York, Londra, Tokyo ve Şangay finans ekseninde köprü görevi görecek, bölgesel bir finans merkezi olmak için yüksek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum." dedi.
AVIVA Plc. Grup CEO'su Mark Wilson da, "Türkiye: Yeni Asya” başlıklı konuşmasında, “İstanbul, dünyadaki en heyecan verici büyüme gösteren bir piyasa olarak, konumunu haklı bir şekilde hak ediyor. Türkiye, yeni Asya oluyor. Büyümeyi destekleyen güçlü ekonomisi ve genç nüfusuyla Türkiye, bölgesel sigorta merkezine dönüşmek ve uzun vadeli yatırımları çekmek için çok iyi konumlanmış durumda. Aviva, Türkiye'nin lider yaşam ve emeklilik sigortaları sağlayıcısı olarak, ülke sigorta piyasasına uzun vadeli taahhütleri bulunuyor. Güçlü ortağımız Sabancı Grubu ile birlikte, Türkiye'nin devam eden büyüme ve başarılarına destek olmayı sürdüreceğiz.” dedi.
HSBC Grup Genel Müdürü ve HSBC Türkiye Genel Müdürü Martin Spurling de, "Uluslararası yatırımcıların perspektifinden, İstanbul bir finans merkezi olarak gelişebilir mi?" başlıklı konuşmasında," “Grow With Turkey” Konferansı karşılıklı ticaret ve yatırımın teşvik edilmesinde önemli bir rol oynuyor." diyerek şöyle konuştu:
"Türkiye'nin öncü uluslararası bankası olarak Türkiye'nin uluslararası ticarette global bir güç olma girişimlerinin destekçisi olmaya kararlıyız. Uluslararası ağımızı ve markamızı kullanarak, Türkiye'nin dünyaya açılması, dünyanın da Türkiye ile yakınlaşması için çalışıyoruz. Sahip olduğumuz bilgi birikimi ve küresel erişimimiz sayesinde müşterilerimiz bugün uluslararası ticaretin yüzde 77'sine ulaşabiliyor. Bu da Türk şirketlerine yabancı pazarlarla bağlantılarını geliştirmeleri için önemli bir fırsat sunuyor. Bu kapsamda HSBC Türkiye, bir başarı hikayesi olacağına inandığı İstanbul Finans Merkezi (IFC) projesi için de deneyimlerini paylaşmaya hazır. Nitekim, İstanbul, dışa açık iş dünyası, stratejik konumu ve kaliteli insan kaynağıyla başarılı bir finans merkezi olmak için gerekli birçok kilit unsura sahiptir.” dedi.
Barclays Başkan Yardımcısı Cyrus Ardalan da, “Finans Merkezleri: Deneyimler ve Zorluklar” başlıklı konuşmasında, “Bir finans merkezinin başarılı bir şekilde gelişmesi, insan sermayesi, iş ortamı, altyapı, pazara erişim ve rekabet gücünü içeren bir dizi kompleks ve birbiriyle ilişkili etkenlere dayandırılır” dedi ve ekledi: “Finans merkezlerinin evrimi çoğunlukla yavaştır ancak, doğru ortam ve politikalarla donanmış yeni merkezlerin yükselmesi oldukça hızlı olur. İstanbul'un birçok doğal avantajı var ve kendisini önemli bir bölgesel ve zamanla daha küresel merkez olarak kabul ettirecek şekilde iyi konumlandırılmış durumda.” dedi.
Londra The City Bölgesi eski Belediye Başkanı Alderman Roger Gifford ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Bekir Sıtkı Şafak da panelde birer konuşma yaptı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/istanbulda-finans-merkezi-potansiyeli-mevcut/401661