Yazdır

Mevduatta eksi faiz tartışılıyor

Tarih: 22 Kasım 2013 - 08:14

ECB'nin faiz indirim kararını savunan Joerg Asmussen, mevduat faizlerini sıfırın altına indirmede çekinceleri olduğunu söyledi

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı tartışılmaya devam ediliyor. Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Joerg Asmussen, mevduat faizlerini sıfırın altına indirmede çekinceleri olduğunu söyledi. Asmussen konuya ilişkin bir soruyu şöyle cevapladı: "Bu enstrüman üzerinde çalışıyoruz. Teoride bunu uygulamak mümkün. Şahsen ben bu konuda çok çok temkinli olurdum. Bununla birlikte bu ihtimali tamamen de dışlamıyorum."
ALMANYA ELEŞTİRİLERİNİ YANITLADI
Asmussen, Almanya'ya aşırı cari fazla verdiği için eleştirilerde bulunmanın basitçe bir yaklaşım olacağını söyledi. Almanya Maliye Bakanı'nın eski yardımcısı olan Joerg Asmussen, New York'ta yaptığı konuşmada bazı kesimlerin Almanyanın rekabet gücünün euro bölgesindeki düzelme sürecini yaraladığı ve zor durumdaki ülkelerin büyümeye dönmesini geciktirdiği yönündeki eleştirileri hatırlatarak "Sanırım burada ihtiyacımız olan daha detaylı bir bakış açısı" ifadelerini kullandı.
Asmussen, makroekonomik seviyede Almanya'nı euro bölgesinin yeniden dengelenmesine yardımcı olduğunu belirterek, "Almanya'nın euro bölgesi ile fazlası yarıdan fazla geriledi ve bölgenin stresli ülkeleri ile olan fazlası ise neredeyse kayboldu."  dedi.
FAİZ İNDİRİMİNİ SAVUNDU
Draghi faiz indirimi kararını savundu Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ECB'nin son faiz indirimi kararı ve diğer gevşek para politikaları ile Almanya'nın tasarruf sahiplerine zarar verdiği yönündeki suçlamalara karşı çıktı ve ECB'nin aldığı kararı savundu. Önceden İtalya Merkez Bankası başkanı olan Draghi, ECB politikalarının euro bölgesinin bir bölümünün faydasını esas aldığı eleştrilerine karşı çıkarak bu eleştrilerin altında milliyetçi bir ton olduğunu söyledi ve bu eleştrilerin sonderece adaletsiz olduğunu dile getirdi. Draghi Almanya'yı direk olarak bu kategoriye koymadı. Ancak alman medyası ECB'nin faiz indirimlerinin Avrupa'nın güneyindeki zor durumda olan ülkelere yardım ederken bunun maliyetini Alman mevduat sahiplerinin karşıladığını belirtiyor. Berlin'de bir konuşma yapan Draghi ayrıca finans piyasalarındak ECB'nin yakında radikal adımlar atarak ticari bankaların merkez bankası nezdinde bulunan paraları için park parası ödemesi zorunluluğu getireceği yönündeki umutları da boşa çıkardı ve ECB'nin mevduat faizlerini iki hafta önce sıfıra düşürmesinden bu yana bu konuda yeni bir haber olmadığını söyledi.
ENFLASYON İÇİN TABAN FİYAT BELİRLENMELİ
Merkez Bankaları enflasyon için bir taban seviye belirlemeli Federal Reserve Bank of St. Louis Başkanı James Bullard dün yaptığı açıklamada merkez bankalarının ne dereceye kadar gerilemiş olan enflasyonun faiz oranlarında değişim gerektireceğini belirterek gelecekte  politikalarının izleyeceği şekle dair netliklerini artırmaları gerektiğini belirtti. Gazetecilere konuşan Bullard Fed'in piyasalarda ve diğer aktörlere enflasyon yüzde 1.5'in altında kalırsa faiz artırımına gitmeyeceğini belirtmesini istediğini ifade etti. Böyle bir yol haritası belirlemenin Fed'in şimdilerde izlediği sistemle uyumlu olacağını belirterek. Bu sistemin halen yüzde 7.3 seviyesinde olan işsizlik yüzde 6.5'in altına gerilemedikçe ya da enflasyon yüzde 2.5'in üzerine çıkmadıkça faizlerin artırılmaması yönünde olduğunu hatırlattı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/mevduatta-eksi-faiz-tartisiliyor/401154