Borsa İstanbul düşüşten kaçınamıyor
Tarih: 10 Kasım 2013 - 07:30
FED’in tahvil alımını yılbaşından önce azaltma ihtimalini yükselten veriler, piyasalarda hem gerilim hem de fırsat yaratıyor
Küresel piyasaların korktuğu ve ötelediği gerçeklere ilişkin açıklama ve veriler geldikçe gerilim, tepki ve oynaklık da artıyor. Cuma günü açıklanan ve son aylarda genellikle beklentilerin altında kalan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi bu defa beklentilerin üzerinde geldi. 120 bin olarak beklenen Tarım Dışı İstihdam verisi, 204 bin olarak açıklandı. Önceki ayın verisi ise 148 binden 163 bine revize edildi. Açıklama üzerine gelişmiş ülkelerin 10 yıllık hazine bonoları yükselişe geçti.
Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre, ABD hazine bonosunun 10 yıllık faiz oranı, bir günde yüzde 5.25 oranında yükselerek 2.74’ye tırmandı. İngiltere 10 yıllık hazine bonosu ise yüzde 3.77 oranında yükselerek çıkışa geçti. Gösterge faizi yüzde 8.62 seviyesine çıktı. Bütün bunların nedeni FED’in tahvil alımlarını azaltmaya yılsonunu beklemeden gidebileceğine ilişkin beklentilerin artması oldu.
Atlanta FED Başkanı Dennis Lockhart, Merkez Bankası’nın tahvil alım programını azaltmayı önümüzdeki ay düşüneceğini söyledi. ABD’de faizlerin yüzde 3’lerin üzerine çıkması ile gelişmekte olan ülkelerden, gelişmiş ülkelere fon akışlarının hızlanması bekleniyor. Ancak gözardı edilmeyen hususlardan biri de gelişmekte olan ülkelerdeki risklere rağmen her zaman cazip getirilerin yatırımcıları çekebileceği.
Ülke riskleri öne çıkıyor
Gelişmekte olan ülkelerin borsa endeksleri ve fiyat kazanç oranları incelendiğinde Borsa İstanbul öne çıkıyor. Hisse senetleri diğer gelişmekte olan ülkelere göre ucuz olmasına rağmen Borsa İstanbul’un da düşüşten kaçınamadığı görülüyor. Hatta dahası da var. Ülke riskleri diğerlerine göre daha fazla ön plana çıkmakta. En son kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kıdemli direktörü Paul Rawkings’in dile getirdiği riskler yabancıların ortak bakış açısını yansıtıyor.
Rawkings, yüksek dış finansman riskleri ve yüksek cari açığın Türkiye’yi dış finansman risklerine açık hale getirdiğini söylüyor. Büyüme daralması iç tasarrufun düşük olmasından kaynaklandığını dile getiren Rawkings, sermaye akışında yaşanabilecek ani düşüşlerin Türkiye’de resesyona neden olabileceğini vurgulamakta. Bununla birlikte yeni üç yıllık Orta Vadeli Program tasarrufların artırılmasını hedefliyor.
SPK’yı dinlemeyenler...
Borsada duyumlarla hareket edenler ya da SPK tarafından getirilen uygulamaların nedenlerini önemsemeyenler, ciddi riskleri üstleniyor. Hisselerin Gözaltı Pazarı’na alınması ya da A, B, C Grubuna ayrılması yatırımcıları uyarma ve dikkatlerini çekme açısından oldukça önemli. Daha da ötesi yatırımcıların karar verirken bu ayrımları da göz önünde bulundurarak hareket etmesi olası mağduriyet riskini düşüreceğini unutmamak gerekiyor.
Gözaltı Pazarı daha ziyade mali açıdan riskli hisselerin yer aldığı pazar konumundayken, C Grubuna dolaşımdaki pay sayısı düşük olan hisseler ile yine Gözaltı Pazarı’ndaki hisseler alınmakta.
C Grubuna dahil olan hisselerde düşük hacimle yüksek hareketlere neden olabilecek hisseler alınarak haksız kazanç elde etmek isteyenlerin önü kesilmek istenmekte. Zaten bu nedenledir ki C Grubu hisselerde sürekli müzayede sistemine göre değil tek fiyat sistemine göre işlemler gerçekleşmekte. Yani fiyat belirlenirken alım ve satış fiyatları toplanmakta ve en fazla işlem hacminin gerçekleşeceği fiyattan karşılaştırılmakta.
Bu şekilde özellikle küçük yatırımcının mağduriyeti önlenmeye çalışılmakta. Alınan tedbirin haklılığı esasen verilerle de kendisini doğruluyor.
Halihazırda C Grubu’na dahil olan 30 hisseden sadece 4’ü yatırımcısına kazandırdı. Geriye kalan 26 hisse kaybettirdi. 17 hissenin fiyatı ise nominal değerinin altına gerilemiş durumda.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/borsa-istanbul-dususten-kacinamiyor/399944