TMSF’nin 160 milyon dolarlık sırrı
Tarih: 09 Kasım 2013 - 08:44
Muhalefetin eleştirilerine neden olan Sayıştay’ın TMSF’den sorduğu 160 milyon dolarla ilgili ayrıntılar belli oldu
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda muhalefetin eleştirilerine neden olan Sayıştay’ın TMSF’den sorduğu 160 milyon dolarla ilgili ayrıntılar belli oldu.
Raporda ismi belirtilmeyen şirketin Lehman Brothers olduğu, 160 milyon doların ise bilançoda aktif kalemler yerine pasifte gösterildiği belirlendi.
Hürriyet'te yer alan habere göre, komisyonda önceki gün Sayıştay’ın TMSF’ye ilişkin raporu tartışma yarattı. Muhalefet milletvekilleri, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan konuyla ilgili açıklama isterken, Sayıştay’ın TMSF’den sorduğu 160 milyon doların akıbeti de ortaya çıktı. Sayıştay raporunda söz konusu durum, “TMSF ile … AŞ arasında imzalanan ‘Hasılat Paylaşımlı Alacak Satış Vaadi Sözleşmesi’ hükümlerine göre söz konusu şirketten alacak satışı kapsamında tahsil edilen 160 milyon doları gelir kaydetmediği tespit edilmiştir” ifadeleriyle anlatılıyor.
AKTİF YERİNE PASİFTE GÖSTERDİ
Sayıştay’ın raporda ismini açıklamadığı şirketin ise 5 yıl önce batan Lehman Brothers olduğu belirtildi. TMSF, batık bankalardan alacaklarının tahsil edilmesi için Lehman Brothers’la alacak satış vaadi sözleşmesi imzaladı. Lehman Brothers’ın 2008 yılında iflasını açıklamasının ardından şirket 2009 yılında TMSF’ye devredildi. Üst düzey bir TMSF yetkilisi Lehman Brothers’ın TMSF’ye geçmesiyle şirketin kasasındaki 160 milyon doların bilançoda aktif kalemler yerine pasifte gösterildiğini açıkladı. Aynı yetkili TMSF’nin söz konusu tutarı nisan ayında muhasebe kayıtlarının gelir kalemine aktardığını belirtti.
BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMEZ
BDDK Başkanı Mukim Öztekin ise banka Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin zimmet suçlarından cezalandırılmasını öngören Bankacılık Kanunu’nun 2005’ten beri yürürlükte olduğunu hatırlatarak, o yıldan bu yana BDDK nezdinde bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar zimmet soruşturması yapıldığını söyledi. Öztekin, yasanın değişmemesiyle ilgili temel motivasyonun 2001 krizinde batan bankalarla ilgili davaların hala sonuçlandırılmaması olduğunu düşündüğünü belirterek, “Yasa değiştiği takdirde yargılanan insanların yararlanacağı düşüncesi söz konusu. Zannediyorum bu motivasyonla yasa değiştirilmiyor” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tmsfnin-160-milyon-dolarlik-sirri/399903