SPK Başkanı'ndan piyasa açıklaması
Tarih: 06 Kasım 2013 - 11:54
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuştu
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Bugüne kadar 30 yeni düzenlemenin tamamlandığı, 26 düzenlemenin ise yılsonuna kadar tamamlanacağını belirtti.
SPK Başkanı Ertaş, Plan ve Bütçe Komisyonu sunuş konuşmasında, Yeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra, ikincil düzenlemelerin tamamının yenilenmesi ve güncellenmesi çalışmalarının
gerçekleştirileceğini aktardı.
Ertaş şunları söyledi:
"ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı’nın Mayıs ayında aylık tahvil alımlarını azaltmaya başlayabileceğine yönelik açıklaması ile gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışı yaşanmış ve bu durum Türkiye dahil olmak üzere birçok gelişmekte olan ülkenin finans piyasasını olumsuz etkilemiştir.
Türkiye’nin içinde olduğu birçok gelişmekte olan ülkenin borsası 21 Mayıstaki seviyelerine göre yüzde 20’lere kadar değer kaybetmiştir. Paralel şekilde birçok gelişmekte olan ülkenin para birimi de yine bu dönemde değer kaybetmiştir. Gelişmekte olan ülkelerin yurtiçi faizlerinde de yükselişler yaşanmıştır.
Türkiye’de piyasaların FED Başkanının açıklamalarına yüksek tepki vermesinde ülkemizin kredi notunun iki derecelendirme kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılmasının da etkisiyle
geçen yıl ve bu yılın başında önemli miktarda yabancı portföy yatırımının girmiş olması ve bu çerçevede hisse senedi endekslerinde tarihi yüksek, faiz piyasalarında da tarihi dip seviyelere ulaşılmış olması önemli rol oynamıştır.
Türkiye bu döneme düşük kamu borcu, düşük bütçe açığı, güçlü bankacılık sistemi gibi olumlu faktörlerin ağır bastığı bir yapı ile girmiş, kısa süre sonra Türkiye dâhil birçok gelişmekte olan ülke
borsasında Mayıs sonrası kayıpların kayda değer bir kısmı telafi edilmiştir.
Eylül ayına gelindiğinde, ABD’de yaşanan bütçe ve borç limiti problemi belirsizlik oluşturmuş, ekonomiyi olumsuz etkilemiş, FED tahvil alımlarında bir indirime gitmemiştir.
Şimdi de, Kurulumuzun son dönemde gerçekleştirdiği önemli düzenlemeleri arz etmek istiyorum.
Son on yılda küresel finans sisteminde yaşanan gelişmelere cevap vermek, yüksek standartta bir hukuki altyapı oluşturmak ve ülkemizin ortaya koyduğu 2023 vizyonunu gerçekleştirebilmek amacı çerçevesinde geçen yılın sonunda yeni Sermaye Piyasası Kanunu yürürlüğe girmiştir
Yeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra, ikincil düzenlemelerin tamamının yenilenmesi ve güncellenmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Bugüne kadar 30 yeni düzenleme tamamlanmış, 26 düzenleme ise yılsonuna kadar tamamlanacaktır. Böylece sermaye piyasalarımızın kurumsal ve hukuki altyapısı yılsonunda tamamen değişmiş olacaktır.
Üç borsa İMKB, İstanbul Altın Borsası ve Vadeli İşlem Borsası, Nisan ayında “Borsa İstanbul” adı altında birleştirilerek tüm piyasaları çatısı altında toplayan tek ve güçlü bir borsa oluşturulmuştur. Buna ek olarak uluslararası işbirlikleri çerçevesinde yeni teknolojiler entegre edilerek ve yeni ürünler sunularak borsamızın bölgesel ve küresel anlamda rekabet gücü yükseltilecektir.
İstanbul Finans Merkezi projemiz çerçevesinde, ülkemizi faizsiz finans ürünleri açısından önemli bir merkez haline getirmeye yönelik olarak, kira sertifikası alanında 5 yeni kira sertifikasına yönelik düzenleme yapılmıştır. 2013 yılında izahname/ihraç belgesi onaylanan kira sertifikası ihraç tavan tutarı toplam 2,7 milyar TL’na ulaşmıştır.
Aracılık sektörü ve portföy yönetimine ilişkin düzenlemelerimiz yenilenmiş ve Avrupa Birliği düzenlemelerine paralellik sağlanarak aracılık sektörümüzün daha kurumsal bir çerçeveye oturtulması ve ülkemizin bir portföy yönetim merkezi olması yolunda önemli adımlar atılmıştır.
Halka açık şirketlere ve menkul kıymet ihracına yönelik yapılan düzenleme değişiklikleri ile halka açılmak ve menkul kıymet ihraç etmek kolaylaştırılmış, kamuyu aydınlatma ve fiyat tespitine yönelik
yatırımcıyı koruyan düzenlemeler yapılmıştır.
Bireysel Emeklilik Fonlarının geliştirilmesine yönelik önemli hem arzı hem de talebi teşvik eden düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan teşvik ve düzenlemeler ile katılımcı sayısı artmaya devam etmektedir. 2013 yılında sisteme yeni katılanların sayısı yaklaşık 800.000 kişi artarak 3.927.658’e ulaşmıştır. 2012 yılında 20 milyar TL olan emeklilik fonları toplam büyüklüğü ise 2013 yılı Ekim ayı itibariyle 26 milyar TL’ye ulaşmıştır.
Borsamızın toplam kapitalizasyonu, 2013 yılında 291 milyar dolara ulaşmış, payları işlem gören şirket sayısı ise 418’e ulaşmıştır.
Pay piyasasındaki bakiyeli yatırımcı sayısı, 2013 yılı Eylül ayı itibariyle 1.105.785 kişiye ulaşmıştır. Yabancı yatırımcıların payı %63-65 bandında devam etmektedir.
2013 yılı içerisinde 13 adet şirket halka açılarak yaklaşık 1,3 milyar TL tutarında fon temin etmiştir.
Son dönemde borçlanma araçları piyasalarımızda da olumlu gelişmeler yaşanmaktadır. 2010 yılında Kurulumuz kaydına alınan toplam 5,6 milyar TL’lik borçlanma aracının, 2011 yılında toplam 25,5 milyar TL'ye, 2012 yılında ise toplam 67,8 Milyar TL'ye ulaştığı gözlenmiştir. 2013 yılında ise yeni SPKn kapsamında izahname/ihraç nbelgesi onaylanan borçlanma aracı ihraç tavanı tutarı 128,2 milyar TL’ye yükselmiştir.
Kurulumuzun 2013 yılı bütçe ödeneği 95 milyon 510 bin TL’dir. Eylül ayı sonu gerçekleşmelerine göre yapılan yılsonu gerçekleşme tahminlerine göre ise nakdi gelirlerin 103 milyon 613 bin TL civarında gerçekleşmesi beklenmektedir. Yılsonu itibariyle kayda alma ücretlerinden elde edilecek gelirin 89 milyon 379 bin TL’ ye, diğer gelirlerin ise 14 milyon 234 bin TL’ ye ulaşacağı tahmin edilmektedir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun 2014 yılı faaliyetleri için 2013 yılı ödeneğine göre yaklaşık % 8’lik bir artışla 103 milyon 217 bin TL ödenek teklifinde bulunulmuştur."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/spk-baskanindan-piyasa-aciklamasi/399586