89 milyar dolarlık yatırım fırsatı
Tarih: 04 Kasım 2013 - 16:58
IFC Türkiye’de 2020’ye kadar 89 milyar dolar iklim dostu yatırım fırsatı öngörüyor
‘Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da İklim Yatırımlarına Yönelik Fırsatlar’ Raporu Açıklandı: IFC Türkiye’de 2020’ye kadar 89 milyar dolar iklim dostu yatırım fırsatı öngörüyor.
Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, bugün yayınladığı raporda Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (EMENA) bölgesinde yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği ve iklim değişikliğine adaptasyon alanlarında 1 trilyon dolara yaklaşan yatırım fırsatı olduğunu belirtti.
IFC’nin uluslararası danışmanlık firması A.T. Kearney ve sürdürülebilir enerji sektöründe uzman Eco Ltd ile işbirliği ile hazırladığı “EMENA’da İklim Yatırımlarına Yönelik Fırsatlar” raporu bugün İstanbul’da gerçekleşen Financial Times/IFC İklim Yatırım Forumu’nda açıklandı.
Raporda EMENA’da yer alan 49 ülkeye ilişkin bulgular yer alıyor. Bölgedeki enerji talebi, nüfus artışı ve şehirleşme oranında daha önce görülmemiş bir artış olduğu ve buna paralel olarak sanayi, ulaşım ve altyapı yatırımlarına ihtiyaç olduğu belirtildi.
Önümüzdeki yıllarda gelişmekte olan ekonomilerin taleplerinin karşılanabilmesi için büyük yatırımlar yapılması gerektiğini ve bu yatırımların çoğunun özel sektörden geleceğini belirten IFC Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos şunları söyledi: “Rapor bir yandan EMENA bölgesinde iklim yatırımları açısından fırsatların büyüklüğüne dikkat çekerken aynı zamanda da bu bölgede özel sektörün halihazırda bu alana yönelik ciddi yatırımlar yapmakta olduğunu ortaya koyuyor. IFC olarak stratejik önceliğimiz olan bu alandaki yatırımları desteklemekten memnuniyet duyuyoruz.”
Raporda öne çıkan bulgular ise şöyle:
-EMENA bölgesinde ihtiyatlı bir tahminle 2020 yılına kadar 640 milyar dolar tutarında iklim dostu yatırım fırsatı bulunuyor. Bu tahminin sektörlere göre dağılımı ise şöyle: Yenilenebilir enerji üretimi, enerji altyapı rehabilitasyon, iletim ve dağıtım alanlarında 270 milyar dolar; ısı yalıtımı, enerji tasarruflu ev aletleri, aydınlatma, su ve mekan ısıtma sistemleri gibi ticari sektörde ve tüketici sektöründe 240 milyar dolar; çimento, maden ve üretim gibi gelişmiş sanayi süreçli ve enerji verimli makineler kullanabilecek olan sektörlerde 60 milyar dolar; su kaynaklarının enerji üretimi dahil olmak üzere verimli kullanılması alanında 70 milyar dolar.
-Enerji sübvansiyonları ve tutarlı devlet teşvikleriyle artan fonlar, vergi muafiyetleri, feed-in-tariff (FiT)uygulamaları ve getirilen zorunlu verimlilik standartları sayesinde bu rakamın toplam 1 trilyon dolara ulaşabileceği öngörülüyor.
-Bölge içerisinde en büyük yatırım fırsatı Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Pakistan’da bulunuyor.
-Türkiye’de 2020 yılına kadar toplam 89 milyar dolar iklim dostu yatırım fırsatı bulunuyor. Bu tutarın 42 milyar dolarının enerji üretimi alanında, 22 milyar dolarının yenilenebilir enerji sektöründe; 4.5 milyar dolarının ticari sektördeki enerji verimliliği projelerinde, ve 30 milyar dolarının ise tüketici sektöründeki enerji verimliliği projelerinde bulunduğu belirtiliyor.
IFC, Dünya Bankası Grubu küresel stratejisi ile doğru orantılı olarak 2015yılına kadar özel sektöre iklim yatırımları için yılda 3 milyar dolar yatırım yapmayı ve bu yatırımın en az yüzde 20’sini doğrudan iklim değişikliği projeleri için uzun vadeli kredi olarak vermeyi planlamaktadır. IFC, son 4senedir EMENA bölgesindeki iklim yatırımlarına 2.5 milyar dolar kredi sağlamıştır.
IFC Hakkında
Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, özel sektörün gelişimini desteklemeye odaklanan, dünyanın en büyük kuruluşudur. 100’den fazla ülkede özel şirketlerle çalışan IFC, yoksulluğu azaltmak ve zenginliğin paylaşılmasını sağlamak üzere, sermaye, uzmanlık ve nüfuzunu kullanıyor. 2013 mali yılında özel sektörü ve değişimi desteklemek üzere yaptığı yatırımlar yaklaşık 25milyar USD’ye yükselerek, tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/89-milyar-dolarlik-yatirim-firsati/399372