Yazdır

Doğalgaz abonesi borcuna sadık çıktı

Tarih: 27 Ekim 2013 - 13:41

Doğalgaz aboneleri, elektriğin aksine faturalarını düzenli ödüyor. Peki borcunu ödemeyenlerin oranı hangi seviyede? Teknik kayıplar ne kadar?..

Son yıllarda doğalgaz kullanımı hızla yaygınlaştı. 71 il doğalgaz kullanırken abone sayısı ise 10 milyonu geçti. Sektör Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) işbirliğiyle Antalya’da masaya yatırıldı.
Zaman Gazetesi'nden İsmail Altunsoy'un haberine göre GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, sektörün en önemli konularından birisi olan fatura tahsilat sorununun yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Arslan’ın verdiği bilgiye göre 10 milyon müşterinin yüzde 65’i faturalarını düzenli ödüyor. Yaklaşık 3,5 milyonluk kesim de ihbarname gidince ödüyor. Geriye kalan yüzde 5 kesim ise büyük çoğunluğu esnaf olup, bir miktar faiz ödeyerek faturasını yatırıyor. Arslan, kaçak oranının sıfır olduğu doğalgazda düşük miktarda teknik kayıpların olduğunu, bunun da tarifeye yansıtılmasını istediklerini söyledi.

SAYAÇLAR MEVCUT HALİYLE MÜŞTERİNİN LEHİNE
EPDK, Türkiye’de şehir içi doğalgaz dağıtımını yapan şirketlerin çatı örgütü GAZBİR’le Antalya’da bir araya geldi. Sektörün gelecekteki en önemli konularından birinin ‘teknik kayıplar' olduğunu ifade eden GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz sayaçlarının mevcut haliyle müşteri lehine işlediğini savundu.
Arslan konuya açıklık getirerek “Elektrik sayaçlarında olduğu gibi doğalgaz sayaçlarında da minimum ve maksimum aralıkları vardır. Bu yüzden nasıl elektrikte sadece şarj için kullanırsanız faturada görünmüyorsa bizde de tüketim azaldıkça müşteri lehine işleyen bir süreç yaşanıyor” dedi.
Arslan, doğalgazın yalnızca mutfak-ocakta kullanılması halinde müşteri lehine bu sapmanın yüzde 10’lara kadar çıkabildiğine vurgu yaptı. Arslan’a göre ısınma amaçlı doğalgaz kullanımında bu oran düşüyor. Ancak, teknik kayıplar tarife dönemleri doldukça daha çok konuşulacak.

HEDEFİ TUTTURAMAYAN ŞİRKETE CEZA ÖNERİSİ
Teknik kayıpların doğalgaz dağıtım şirketlerince karşılandığını ifade eden Arslan Avrupa’dan örnekler vererek sözlerini şöyle sürdürdü:
“İngiltere’de kayıpları gaz şirketleri, ilgili düzenleyici kuruma bildiriyor. Hemen ardından ilgili kurum gereken incelemeleri yapıyor. Gaz dağıtım şirketleri 2,6 milyar kaybımız var diyor. Bağımsız kurum, hesaplama yapıyor ve ‘hayır 1,9 milyar’ olduğunu belirtiyor. Sonunda söz konusu rakam üzerinden bir sonraki tarife döneminde bu miktar yansıtılıyor ve ödeniyor.”
Türkiye için bizim yüzde 1’lik gibi bir hedef konularak bunu tutturamayan şirketlere ceza verilebileceğini kaydeden Arslan, “Biz başvurduk, eğer EPDK da onaylarsa ve doğruysa bir sonraki tarife döneminde eklenecek” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dogalgaz-abonesi-borcuna-sadik-cikti/398591