Yazdır

Sabri Ülker kitap oldu

Tarih: 23 Ekim 2013 - 07:28

Türk sanayiinin önemli aktörlerinden Yıldız Holding’in kurucusu Sabri Ülker’in hayatı kitap oldu

1944 yılında sadece bir bisküvi çeşidi ile üretime başlayan Ülker’i, bir gıda devine dönüştüren ve merhum işadamı Sabri Ülker’in hayatı kitap oldu. Gazeteci yazar Hulusi Turgut tarafından kaleme alınan kitap, Doğan Kitap’tan çıkacak. Turgut’un 5-6 yıldır üzerinde çalıştığı kitap, Ülker’in savaşlar ve yıkımlar nedeniyle oldukça güç koşullarda geçen çocukluk yıllarından, Ülker’in kuruluş dönemine kadar yaşamına ait önemli mihenk taşları yer alıyor.

Bisküvici dede olarak anılıyordu
Hayatında en çok ‘bisküvici dede’ unvanını seven Sabri Ülker, 1920 Kırım doğumlu. Çocukluk dönemi, Kırım’daki Sovyet ihtilalinin etkisiyle oldukça zor geçen Ülker, ailesiyle birlikte 1929 yılında İstanbul’a göç etmiş.
Sabri Ülker, yüksek öğrenimini bitirdiğinde, savaş da sona ermiş. O dönem ağabeyi Asım Ülker’le birlikte bisküvi işine girmeyi planlayan Sabri Ülker, Nohutçu Han’daki atölyede ilk yıl günde 200 kilo bisküvi üretmişler...
Şirketi giderek büyüten Sabri Ülker yıllar sonra ana işi gıda ve içecek olan Yıldız Holding’i kurdu. 12 Haziran 2012 tarihinde vefat ettiğinde Yıldız Holding, Türkiye dahil 10 ülkede üretim yapan, 54 fabrika ve 300 markası olan, 80’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren bir büyüklüğe ulaşmıştı.

Oğluna tıp tahsilini önermiş
Sabri Ülker, oğlu Murat Ülker’in doktor olmasını istiyormuş. Murat Ülker attığı tweette o günleri şöyle anlatıyor: “Seçme hakkım vardı ama babamın yanında olmayı tercih ettim. Rahmetli, bana tıp tahsilini önerdi; riskli gördüğüm için reddettim. İş hayatında yanında yer almak istediğimi söyleyince, kendisinin de hep olmayı dilediği makine mühendisi olmamı istedi. Şükür; üç puanla mühendisliği kaçırdım; Boğaziçi Üniversitesi’nde İdari Bilimler okudum. Okulun son yıllarında mesleğimi sevdim. Hatta son sınıfta aynı zamanda master derslerine dinleyici öğrenci olarak katıldım.”

Ünlü simaların anılarını yazdı
Gazeteci - yazar Hulusi Turgut, Türkiye’de pek çok ünlü simanın öyküsünü de kaleme aldı.
Turgut’un, aralarında “Demirel’in Dünyası”, “Türkeş’in Anıları: Şahinlerin Dansı”, “Atatürk’ün Sırdaşı Kılıç Ali’nin Anıları”,
“Kadir Has’ın Anıları: Vatan Borcu Ödüyorum”, “Lozan: Ali Naci Karacan” ve “Yassıada’da Yaptırılmayan Savunmalar” isimli eserlerinin de yer aldığı, yirminin üzerinde biyografi ve belge-kitabı bulunuyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sabri-ulker-kitap-oldu/398243