En pahalı gaz İran’dan!
Tarih: 11 Ekim 2013 - 10:11
Azerbaycan’dan 380 dolara alınan doğalgaz için İran’a 570 dolar ödeniyor...
Geçen yıl 23 milyar dolar doğalgaz faturası ödeyen Türkiye, pahalı gaz tüketmeyi sürdürüyor. Türkiye, dışa bağımlı olduğu enerjiye geçen yıl 60.1 milyar dolar fatura ödedi. Enerji ithalatının en önemli kalemleri arasında yer alan doğalgaza ödenen tutar ise 23 milyar doları buldu. Türkiye’nin bin metreküp başına ödediği fiyat geçen yıl ortalama 513 dolar olurken, doğalgaz ithal edilen ülkeler arasında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en fazla ücret İran’a ödendi. Türkiye, doğalgaz ihtiyacının tamamına yakınını tedarik ettiği üç ülke olan İran, Rusya ve Azerbaycan içinde en fazla doğalgaz ücretini 570 dolar ile İran’a ödüyor. Hazar Strateji Enstitüsü’nün (HASEN) düzenlediği etkinlikte konuşan HASEN Uzmanı ve Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatih Macit, Türkiye’nin 2012 sonu itibariyle 50 milyar metreküp doğalgaz tükettiğini belirterek, “Bu rakam önümüzdeki yıllarda 80 milyar metreküpe çıkacak, Türkiye şu anda en pahalı doğalgazı bin metreküpü 570 dolar ile İran’dan alıyor. İran’ı 500 dolar ile Rusya izlerken, bu ülkeyi 380 dolar ile Azerbaycan takip ediyor” dedi. Türkiye geçen yıl İran’dan alınan gaza 530, Rusya’dan alınana 445, Azerbaycan’dan alınan gaza ise 354 dolar ödüyordu.
4 MİLYAR $’LIK KATKI
Toplantıda konuşan HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras da, enerji projelerinin Türkiye’yi Avrupa Birliği nezdinde önemli hale getirdiğini söyledi. TAP ve TANAP projelerinin önemine değinen Aras, “TANAP’ın 10 milyar dolarlık bir maliyeti söz konusu. Güney Gaz Koridoru’nun maliyeti toplamda 50 milyar dolar civarında. TANAP projesinde Türkiye’nin ortaklığı yüzde 20, Azerbaycan’ın ise yüzde 80... Ayrıca geçtiği ülkelerde muazzam istihdam oluşturacak bir proje. Doğrudan inşaat sektörüne de katkısı var. Hepsinden önemlisi Avrupa’ya gidecek yeni bir enerji hattının Türkiye üzerinden geçmesi” dedi.
TANAP’ın finans modeli üzerinde çalışıldığını ifade eden Aras, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın öngörüsüne göre proje gerçekleştirdiğinde ülkemizin geliri 4 milyar dolar civarında olacak. TANAP’la Türkiye alternatif bir enerji kaynağına sahip olacak, bu da ileriki aşamada doğalgaz fiyatlarını aşağı yönde etkileyecek” ifadelerini kullandı.
BAKÜ-TİFLİS’LE BOĞAZ TRAFİĞİ %23 AZALDI
HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Koordinatörü Efgan Niftiyev, Rusya’da üretilen günde 2 milyon varilin Boğaz’dan geçtiğini belirterek, “Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Boğaz trafiğini yüzde 23 azalttı. Rusya’dan gelen 1 milyon varil petrol, boru hatlarıyla gelmeye başladı” diye konuştu. TANAP projesinin geçtiği bölgede tahmini olarak 30 bine yakın yeni işyerinin ortaya çıkacağını da ifade eden Niftiyev, “Kuzey Irak’taki gaz kaynaklarının da buraya dâhil olma ihtimali var” dedi.
OPEC’İN ÜRETİMİ 23 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Eylül ayında petrol üretimi Ekim 2011’den bu yana görülen en düşük seviyeye indi. OPEC’in verilerine göre, OPEC üyesi ülkelerin toplam üretimi Eylül ayında 389 bin 700 varil/gün azalarak 30.5 milyon varil/gün olarak gerçekleşti. OPEC üretiminin gerilemesinde Irak, Libya ve Suudi Arabistan’ın üretimlerindeki azalma etkili oldu. Irak’ın Ağustos ayında 3.18 milyon varil/gün olan üretimi, Eylül ayında 2.81 milyon varil/gün seviyesine geriledi. Libya’nın üretimi de 553 bin varil/günden 501 bin varil/gün seviyesine indi. Suudi Arabistan’ın üretimi ise 49.500 varil/gün azaldı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/en-pahali-gaz-irandan/397475