Böyle mi finans merkezi olacağız?
Tarih: 08 Ekim 2013 - 13:00
TSPAKB Başkanı Attila Köksal, sermeye piyasasında eğitimli ve tecrübeli kadro eksikliğinden yakındı...
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, sermaye piyasasının gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birinin kurumlardaki uluslararası düzeyde eğitimli ve tecrübeli kadroların eksikliği olduğunu belirtti.
Köksal, Sermaye Piyasasında Gündem'in ekim ayı sayısında, sermaye piyasalarının gelişmesindeki en önemli etkenlerden biri olan eğitim alanındaki eksikliklere ilişikin değerlendirmede bulundu. Sektörde çalışan sayısının azlığına değinen Köksal, "Sermaye piyasamızın gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biri kurumlarımızdaki uluslararası düzeyde eğitimli ve tecrübeli kadroların eksikliğidir" dedi.
Haziran 2013 itibariyle aracı kurumlarda yaklaşık 5 bin 400 kişi çalıştığını ve bu rakamın son on yıldır hemen hemen aynı düzeyde olduğunu kaydeden Köksal, şunları aktardı:
"Sektörümüzün tamamında araştırma departmanında çalışan sayısı 240 kişi. Kurumsal finansman departmanlarında 180, yurt dışı satış departmanlarında 185 çalışanımız var. Uluslararası finans merkezi olup bütün dünyadan gelecek olan finansal taleplere bu kadroların cevap veremeyeceği açıktır. Bir de tabi çalışanlarımızın niteliklerinin geliştirilmesi konusu var.
Varlık yönetimi ve yatırım danışmanlığı alanında uluslararası bir sertifika olan CFA (Chartered Financial Analyst) sınavlarına Türkiye'den yılda sadece 100 kişi giriyor. Bu sayı Hindistan'da 4 bin, Çin'de ise 8 bin. Tabi ki nüfus etkeni var ama nüfusa oranla bakıldığında dahi aramızda çok ciddi bir fark var. Rakamlardan görüldüğü üzere, dünya standartlarına ulaşmak istiyorsak, ağırlık vermemiz gereken en önemli konu eğitim olmalı."
Sermaye Piyasasında Gündem'in bu ay ki sayısında ayrıca aracı kurumların 2013 yılının ilk yarısına ait faaliyet verileri ve finansal yapıları incelendi. Buna göre, aracı kurum sektörünün toplam varlıkları 2013 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 32 artarak 12 milyar liraya yükseldi, özkaynaklar ise 3,1 milyar lira oldu.
2013 yılının ilk altı ayında sektörün toplam gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 683 milyon liraya çıktı. Aracı kurumlar 2012 yılının ilk altı ayında 227 milyon kar elde ederken, 2013 yılının ilk altı ayında net kar yüzde 13 düşerek 199 milyon liraya geriledi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/boyle-mi-finans-merkezi-olacagiz/397156