Allah bereketini artırsın
Tarih: 03 Ekim 2013 - 08:22
Sukuk ihracında her saat 1 milyar dolarlık talep geldi
Hazine’nin sukuk ihracına yurtdışından büyük talep oldu. Öğle saatlerinde talep 4 milyar doları aştı. Hazine, 1 milyar dolar borçlandı. Sukuklara neredeyse her saat 1 milyar dolarlık talep geldi.
Kısa bir süre öncesine kadar İslami finansmana sıcak bakmayan ve ihtiyacı olan finansmanı daha çok batıdan sağlamaya odaklanan Hazine’nin uluslararası piyasalardaki ikinci kira sertifikası (sukuk) ihracı büyük ilgi gördü. Hazine 1 milyar dolarlık borçlanma yaparken gelen talep öğle saatlerinde 4 milyar doları aştı. Başka bir ifadeyle ihraç edilen sukuklara her saat başı yaklaşık 1 milyar dolarlık talep geldi.
İslami finansmanda yasal altyapıdan yeni bankacılık lisanslarına kadar farklı alanlarda düzenlemeler yapan ve siyasi çekincelerle kaybettiği zamanı telafi etmek isteyen Türkiye’nin 5 yıl vadeli yeni ihracında ilk getiri beklentisi midswaps artı 325 baz puan ile yaklaşık yüzde 4.82 olarak belirlendi. İhraç hakkında bilgi sahibi bir bankacı, “Gelen talep Ortadoğu ağırlıklı olmak üzere coğrafi olarak dengeli bir dağılım gösteriyor” dedi.
Biraz pahalı ama...
Hazine 19 Eylül’de uluslararası sermaye piyasalarında kira sertifikası ihracı olanaklarını araştırmak üzere HSBC, QInvest ve Standard Chartered’a yetki vermişti.
Uluslararası piyasalarda ilk sukuk ihracını 2012 yılı sonunda 1.5 milyar dolar ile gerçekleştiren Hazine, o tarihten bugüne kadar yurtiçinde ise yaklaşık 4.8 milyar TL tutarında üç TL cinsi ihraç daha gerçekleştirdi.
Hazine’nin 26 Mart 2018 itfalı 1.5 milyar dolarlık ilk uluslararası sukuk ihracında yatırımcıya getiri ilgili dönemdeki midswaps artı 185 baz yani yüzde 2.8030 olmuştu. Aynı tahvil bugün yeni ihraç açıklaması öncesi midswaps artı 286 baz puandan işlem gördü. Son haftalarda diğer gelişmekte olan ülkelerin dolar cinsi uluslararası ihraçlarında da benzer vadedeki mevcut tahvillere göre ilk getiri beklentilerinde 40 ila 50 baz puan aralığında prim sunuldu. Bazı işlemciler, Türkiye’nin maliyeti bugünlerde sukuk ihraçlarına sınırlı bir miktar düşük olan klasik eurobond ihracını tercih etmemesine şaşırırken, işlemciler bunun hükümetin ülkede İslami finansmanı geliştirmek konusundaki kararlılığın bir göstergesi olduğunu de belirtti.
İslami finansman olanaklarının artışında ABD ve Avrupa ekonomilerindeki krizlerin ardından global likidite imkanlarının özellikle petrol geliri olan Körfez ve Ortadoğu ülkelerinde yoğunlaşması da etkili oldu. Türkiye laik bir ülke olması nedeniyle şeriat kuralları taşıyan bir finansal enstrümana kısa süre önceye kadar sıcak bakmıyordu. Ancak Müslüman nüfusun neredeyse yok denebilecek kadar az olan ülkelerin ve hatta Almanya’daki bazı eyaletlerin bile bu enstrümanları ihraç etmesi ardından Türkiye’de İslami finansmana bakış açısı önemli ölçüde değişti.
İhraçlar devam edecek
Hazine sağlıklı bir TL cinsi İslami borçlanma verim eğrisi oluşturmak adına yılda iki kez Şubat ve Ağustos aylarında olmak üzere Türk Lirası cinsi sukuk ihraçlarına devam etmeyi planlıyor. Hazine’nin Nisan ayında gerçekleştirdiği 30 yıl vadeli eurobond ihracıyla birlikte bu yıl uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen ihraçlar 4.2 milyar dolar oldu. Böylece 2013 ylı programının üçte ikisine ulaşıldı. Türkiye’nin 2013 yılında uluslararası sermaye piyasalarından geleneksel eurobond, yen ve kira sertifikası ihraçları yoluyla yaklaşık 6.5 milyar dolar dış finansman sağlaması öngörülüyor. Uzmanlar, ihraç edilen sukukların maliyetinin eurobondlara göre az da olsa yüksek olduğunu ancak Hazine’nin yeni ürünün önünü açmayı tercih ettiğini düşünüyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/allah-bereketini-artirsin/396636