Bu emtialar yeni çıktı
Tarih: 02 Ekim 2013 - 08:03
Saxo Capital, portakal suyu ve kereste gibi az bilinen emtialara da yatırım imkanı sunuyor
Geçtiğimiz yıllarda global krizle emtialar gözde olurken, bu yıl ‘güvenli liman’ özelliklerini kaybetmiş görünüyorlar. Ancak, dönem dönem tekrar gündemdeki yerlerini koruyorlar. Yatırımcılar, en fazla altın ve petrolü takip ediyor.
Milliyet'in haberine göre, bir de az tanınan, fazla likit olmayan emtialar var. Bunlar arasında kahve, kakao, canlı hayvan, kalorifer yakıtı kontratlarının yanı sıra portakal suyu ve kereste dikkat çekiyor. Karbon emisyonları ise gündemde.
Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Uzmanı Burak Demirpehlivan, 175’in üzerinde emtia kontratı sunduklarına dikkat çekerek, emtiaların yatırımcılar için alternatif bir yatırım aracı olduğunu söyledi. Demirpehlivan, her emtianın farklı bir hikayesi olduğunu, en fazla ilginin ise altın ve petrole geldiğini belirterek, daha sonra bakır ve tahıllara yatırım yapıldığını kaydetti. Demirpehlivan, az bilinen emtiaları daha çok şirketlerin hedge amaçlı kullandığını söyledi.
Yatırımcılar tarafından az bilinen ‘portakal suyu’ ve ‘kereste’ye de değinen Demirpehlivan, “Portakal suyunu tüketimin yanı sıra hava koşulları etkiliyor. Daha çok spekülatif yatırımcıların ilgisini çekiyor. Diğer ürünler kadar likit değil. Özellikle Brezilya ve ABD etkili fiyatlar üzerinde. ‘Kereste’yi ise konut satışları etkiliyor. Özellikle ABD ve Kanada verileri takip ediliyor” diye konuştu.
Demirpehlivan’ın bazı emtialarla ilgili değerlendirmesi şöyle:
ALTIN: Güvenli liman özelliğini kaybetmiş durumda. Ancak, kasım vadeli kontratlarda yön yukarı görünüyor. 1.400 dolar seviyelerini test edebilir. Ancak sene sonu opsiyon fiyatlamaları aşağı yönlü ve 1.275 dolar destek seviyesi önemli kılıyor. Yılsonunda ise 1.200 dolar gündeme gelebilir.
GÜMÜŞ: Altının küçük kardeşi özelliğini geride bırakmış durumda. Altın kadar negatif bir görünümü yok. Altının çıkarma maliyeti tartışılsa da gümüş bu tip bir tartışmaya konu değil ve endüstriyel metal talebinde de olumlu etkilenebiliyor.
ŞEKER: Fiyatlar uzun süredir baskı altında. Yeterince stok var. Öte yandan, talepte de bir gerileme var. 18.20 doları aşmadan yükseliş beklemek zor. Tayland ve Brezilya ana üretici konumunda. Son dönemde kur fiyatlarından dolayı ithalatçılar indirim talebinde bulunması baskı etkisi yaratmış olabilir. Kurlardaki rahatlama fiyatı etkiler. Özellikle Brezilya ve Tayland para birimlerindeki değer kaybı olursa baskı oluşabilir. Ancak 18.20 direnci üzerinde kalıcı olabilecek bir seyir uzun vadeli bir yükseliş ihtimalini akıllara getirecektir.
BUĞDAY: Ciddi stok nedeniyle fiyatlarda baskı sözkonusu. Avrupa, ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve Türkiye önemli üreticiler. Uzun vadede biodizel üretiminde kullanılması dikkat çekse de piyasadaki fokusun yem için üretimi öne çıkardığı izleniyor.
MISIR: ABD’de hava koşullarının olumlu olması baskı yarattı. Üretimde ABD öne çıkıyor. Tatlandırıcı ve yem olarak kullanılıyor. Hava koşulları da fiyatları etkiliyor.
PETROL: Arz talep dengesi fiyatları etkiliyor. Küresel talep dengeli ancak arz tarafından gelen haberler fiyatları yukarı itebiliyor. Brent 120 dolar seviyeleri, ABD ham petrolde ise 110 seviyeleri görünüyor 2014 içinde gündeme gelebilir. Ayrıca, bölgesel riskler de fiyatları etkiler.
DOĞALGAZ: Yükselen fiyatlar, yatay durumda. Hava koşullarına bağlı olarak hareket bekliyoruz. Özelikle kışın soğuk geçmesi fiyatları destekler.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bu-emtialar-yeni-cikti/396489