Yazdır

Paketin düğümü çözülüyor

Tarih: 30 Eylül 2013 - 02:17

Kürt sorununda 'çözüm sürecinin' parçası olarak gündeme gelen 'Demokratikleşme Paketi' 11:00'de Başbakan Erdoğan tarafından açıklanacak

 Yazılı ve görsel basının yayın yönetmenleri ve temsilcilerinin bir kısmının davet edildiği Başbakanlık Yeni Bina’daki basın toplantısı, İngilizce ve Arapçaya simültane çevrilecek.
 İçeriği uzun süredir ısrarla kamuoyu ile paylaşılmayan paket, Başbakan Erdoğan tarafından “Birçok kesimini şaşırtacak ve memnun edecek” diye nitelendiriliyor.
 Başbakan’ın “Her kesimini ilgilendiren düzenlemelerle Türkiye’yi ağırlıklarından kurtaracak” diye özetlediği paketin, salt çözüm süreciyle ilişkili olmadığını vurgulamak için özellikle 30 Eylül’de açıklandığı belirtiliyor.
Başbakan Erdoğan, 63 maddelik “2023 Siyasi Vizyon Belgesi”ni de kamuoyuna partisinin kongresinde geçen yıl 30 Eylül'de duyurmuştu.
MUHALİF BASINA SANSÜR
Öte yandan aralarında Özgür Gündem, Evrensel, BirGün, Aydınlık, Sözcü, Sol, Yeniçağ, Ulusal Kanal, IMC TV, Hayat TV ve Halk TV’nin bulunduğu “muhalif” basın ise ‘yer darlığı’ gerekçe gösterilerek toplantıya davet edilmedi.
 İSKELETİNİ BEŞİR ATALAY OLUŞTURDU
PKK’nın ateşkes ve silahlı güçlerini sınır dışına çıkarma adımlarının ardından gündeme gelen ve “İkinci Aşama” kapsamında hazırlanan “Demokratikleşme Paketi” için Hükümet kanadında Temmuz ayından beri yoğun bir çalışma sürüyor.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında “dar bir kadronun” ilk şeklini verdiği paketin başlıkları yine Temmuz ayının sonunda Başbakan’a sunuldu. Başbakan’ın başkanlığında yapılan mini zirvelerde ise somutlaştırıldı.
Başbakan’ın, Ağustos ayındaki Ramazan Bayramı ve sonrasındaki haftada üzerinde çalıştığı belirtilen paketin, Ağustos sonunda açıklanması bekleniyordu. Bu kapsamda TBMM’nin eylül ayının ikinci haftasında açılması da öngörülüyordu.
PKK'NIN TAKVİMİ İLE ÖRTÜŞÜYOR
Hükümetin pakete ilişkin takvimi, BDP ve PKK kanadından gelen “Çözüm sürecinde hükümetin ikinci aşamada atması gereken adımlar konusunda 1 Eylül’e kadar hazırlıklarını tamamlaması ve 15 Ekim’e kadar bazı pratik adımların atılması” şeklinde özetlediği takvimle de örtüşüyordu.
Ancak çeşitli spekülasyonların ardından Erdoğan paketin 30 Eylül’de, yani TBMM’nin açılışından bir gün önce açıklanacağını duyurdu.
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik ise paketin açıklanmasıyla birlikte kendini “öteki” hissedenlerin taleplerinin giderileceğini belirtti. Çelik’in basına verdiği bilgilere göre pakette, “Gayrimüslim, Alevi ve Kürt vatandaşların kültürel haklarına ilişkin düzenlemeler” olacağını belirtti.
MHP: BOMBALI PAKET
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "bombalı paket" diye nitelendirdiği düzenlemelerin PKK'nın talepleri doğrultusunda hazırlandığını iddia etti.
Vural, düzenlediği basın toplantısında, "Hem devletimizin dili hem de eğitim dili bozulmak istenmektedir. KCK paralel devlet yapılanması meşrulaştırılmakta ve dağdakini ovaya getirmek istenmektedir." diye konuştu.
CHP: EĞİTİM DİLİNDE TAVİZ OLAMAZ 
Paketin içeriği konusunda kimseye bilgi verilmemesini eleştiren CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ise pakette yer alacağı ileri sürülen anadilde eğitim konusunda çekinceleri olduğunu belirtti. Koç  'anadilde eğitim' konusunda partisinin tavrını şöyle tarif etti: "Eğitim dili Türkçedir. Anadili Türkçe olmayan öğrenciler, zorunlu Türkçe eğitiminin yanı sıra kendi dillerini öğrenmek ve kullanmak hakkına sahiptir. Devlet bu hakkın etkili bir şekilde kullanılması için gerekli tedbirleri alır, nokta."
BDP: AKP PAKETİNE DÖNÜŞTÜ
Pazar günü İmralı Adası'nda hapiste bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, paketin AK Parti'nin kendi paketine dönüştüğünü belirterek şöyle dedi: "Ortaklaşabilecek tüm partiler ortaklaşarak Meclis'e sunmalıydı. Üstünde birlikte çalışabilirdik, AKP-CHP-BDP ortak bir demokrasi paketi olarak Meclis'e sunabilirdik."
PAKET SÜRECİN KİLİDİ HALİNE GELEMEMİŞTİR
Öcalan'ın Kürt sorununa 'çözüm süreci' ile ilgili olarak 'kamuoyuna doğrudan seslenme', 'demokratik siyaset yollarının açılması' ve 'hakikat komisyonu' önerilerini aktaran Demirtaş, "Paket sürecin kilidini haline gelememiştir. Hazırlanma yöntemi içeriğinin belirsizliği paketi süreçten kopuk hale getirdi." diye konuştu.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/paketin-dugumu-cozuluyor/396216