Zorlu'dan dev yatırım
Tarih: 29 Eylül 2013 - 07:26
Türkiye’nin en büyük, dünyanın sayılı jeotermal santrallerinden biri olan Kızıldere Jeotermal Santrali bugün devreye alınacak
Santralin devreye alınması dolayısıyla düzenlenecek törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılacak. 30 yıllığına Zorlu Enerji’nin 2008’de özelleştirmeden aldığı Kızıldere Jeotermal Santrali, Sarayköy’ün jeotermalle ısınması, bölgedeki seralar ve oteller için gerekli sıcak suyu sağlıyor. Ayrıca, santralin yanındaki bir fabrikaya da karbondioksit gazı temin ediyor. Santralde kullanılan sıcak suyun tamamı reenjeksiyon ile yer altına tekrar basılarak kaynağın sürdürülebilirliği sağlanırken, santralin kurulu gücü yapılan iyileştirmelerle 15 megavata çıkarıldı.
EN GENİŞ SAHA
Türkiye’nin en büyük kombine çevrim santrali olacak 80 megavat gücündeki Kızıldere 2 Jeotermal Santrali ise elektrik üretimine uygun keşfedilmiş ilk ve potansiyeli en geniş saha olma özelliğine sahip alanda yer alıyor. Santral faaliyete geçtiğinde yıllık 600 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisi üretecek. Toplamda, 95 megavat kurulu güçle dünyanın sayılı jeotermal santrallerinden biri olacak Kızıldere projesi kapsamında, 2 bin 500 konut ısıtması ve 500 dönüm sera ısıtması gerçekleştirilecek. Kızıldere jeotermal sahasında 3. ve 4. faz yatırım çalışmalarına başlanırken, jeolojik, jeofizik ve jeokimyasal arama ve değerlendirme çalışmaları devam ediyor.
HEDEF 600 MEGAVAT
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin 11 yıl önce 17 megavat olan jeotermaldeki elektrik kurulu gücü 246 megavata çıktı. Seralarda jeotermal kullanımı 6 kat artarak 3 bin dönüme, jeotermal enerji ile ısınan konut sayısı 2 kat artarak 90 bine, termal turizm ve sağlık uygulaması sayısı ise yüzde 100 artışla 350 tesise ulaştı. MTA’nin yakın zamanda keşfettiği 92 jeotermal saha, elektrik üretimi, konut ısıtması, termal turizm ve seracılık yapılmak üzere yatırımcıya devredildi. Türkiye halen birincil enerji üretiminin yüzde 6’sını jeotermalden karşılıyor. 10 yıl sonraki jeotermal kurulu güç hedefi 600 megavat.
Elektrikte 13 milyar dolarlık özelleştirme
Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) elindeki toplam 24.7 bin megavat kapasiteli santralin 11.7 bin megavatının özelleştirilmesi planlanıyor. Toplam 13 milyar dolar gelirle özel sektöre açılacak tesislerin 3 bin 677 megavatı hidrolik, 8 bin 100 megavatı termik güçle elektrik üretiyor. Seyitömer Termik Santrali 2 milyar 248 milyon dolara, Kangal Termik Santrali 985 milyon dolara, Hamitabat Santrali ise 105 milyon dolara özel sektöre açıldı. Bundan sonraki süreçte ilk olarak Çatalağzı Termik Santrali’nin özelleştirme ihalesinin gerçekleştirilmesi beklenirken, bunu Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan santrallerinin ihaleleri izleyecek. Yeniköy ve Yatağan santrallerinin aynı portföyde ihale edilmesi de söz konusu olabilecek. EÜAŞ’ın elindeki toplam 24,7 bin megavat kapasitenin 16,7 bin megavatı özelleştirme kapsamında yer alırken, Keban, Karakaya, Atatürk ve bazı santraller EÜAŞ’ta kalacak. Uzan Grubu’ndan EÜAŞ’a intikal eden santraller ise henüz özelleştirme kapsamına alınmadı. Afşin A ve Afşin B santrallerinin statüleri ise farklı olduğu için bu sürece dahil olmayacaklar.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/zorludan-dev-yatirim/396163