Tekstilbank o davayı kaybetti
Tarih: 27 Eylül 2013 - 13:51
Galatasaray Kulübü eski başkanı işadamı Selahattin Beyazıt, Turgut Yılmaz’ın sahibi olduğu Tekstilbank’a açtığı davayı kazandı
Galatasaray Kulübü eski başkanı işadamı Selahattin Beyazıt, Turgut Yılmaz’ın sahibi olduğu Tekstilbank’a borcuna karşılık icradan satılan Kandilli’deki Prenses Monheim Yalısı’nın (Neslişah Sultan Yalısı) değerinin çok altında gittiği iddiasıyla açtığı davayı kazandı.
Hürriyet'ten Ali Dağlar'ın haberine göre, Tekstilbank’ın 10 milyon liralık alacağına karşılık icradan 40 milyon 811 bin liraya aldığı yalının değerinin bilirkişi raporunun davalı Beyazıt’ı doğrulaması üzerine ihalenin feshine karar verildi. Beyazıt’ın avukatı Cüneyt Özen, “Haklılığımız mahkemece kabul edildi. Bir temyiz süreci yaşanacak tabii ama yalı hali hazırda müvekkilime aittir” dedi.
Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti, yalının değerini bahçedeki anıt ağaç ve nadir bitkileri ekleyerek 80 milyon 318 bin 437 lira olarak belirlemişti. Yalı bahçesi için “Bitki cenneti” denilen raporda en yüksek bedel 260 bin lirayla 3 metre çapındaki fıstık ağacına biçildi.
1 GÜN İÇİNDE ÖDEYİN İHTARI
Üsküdar 1. İcra Hukuk Mahkemesi’nde Selahattin Beyazıt’ın avukatı Cüneyt Özen tarafından Tekstil Bankası aleyhine açılan davaya konu olaylar şöyle gelişti:
İşadamı Beyazıt’a ait Kaksan Karaisalı Kireç San. ve Tic. A.Ş., Tekstilbank’tan kullanılan 7,5 milyon liralık krediye 9 Eylül 2009 tarihli sözleşmeyle kefil oldu. Borç ödenmeyince, Tekstilbank 4 Ocak 2012’de Beyazıt’a ihtar çekerek faiziyle 8 milyon 121 bin lirayı “1 gün içinde” ödemesini istedi. Ertesi gün ödeme olmayınca banka 6 Ocak’ta takibe geçti ve yalı için satış tarihi alındı. Mahkemenin 68 milyon lira kıymet biçtiği yalı, bedelinin yüzde 60’ı üzerinden 40 milyon 811 bin liraya sadece Tekstilbank’ın katıldığı, Üsküdar 5. İcra Müdürlüğü’nde yapılan 25 Haziran 2012 tarihli ihalede satıldı. Beyazıt, satışın ardından İcra Hukuk Mahkemesi’nde ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla fesih davası açtı. Dava dilekçesinde usulsüzlük iddiaları şöyle sıralandı:
NESLİŞAH SULTAN ŞERHİ
“Müvekkilimiz davalı banka tarafından kandırılarak ihaleye müvekkillerimin tanıdıklarının katılması engellendi ve bu sebeple ihaleye fesat karıştırıldı. İcra Müdürlüğü’ndeki ihaleye 3. kişilerin katılımı engellendi, sadece alacaklı banka katılarak müvekkilimizin malı ucuza satıldı. Gerçek bedel tespit edilmeden ihale yapıldı. Yalının değeri 68 değil en az 80 milyon TL. Taşınmaz 400 değil, 480 metrekaredir. Yalı üzerinde Neslişah Abdülmümin (Osmanoğlu) lehine “Ölünceye kadar bakıp besleme şartı ile temlik” mevcut. Neslişah Sultan 2 Nisan 2012’de vefat etti, şerh kıymet takdiri ve ilandan sonra kaldırıldı. Şerhin kaldırılması değeri yükseltti. Yalının bahçesinde çok değerli ağaç ve bitkiler olup, artı değerin hesabı için peyzaj uzmanı bilirkişi olmalı. Beyazıt ipotek tesis edilirken 79 yaşındaydı, sağlık raporu alınmadı. Bu ipoteğe dayalı ihale usulsüzdür, feshine karar verilmelidir.”
Rapor doğruladı
Sahattin Beyazıt’ın kıymet takdirine itiraz davasında Anadolu 7. İcra Hukuk Mahkemesi’nce atanan bilirkişi heyeti yalıda keşif yaptı. İnşaat mühendisi Tansun Baştuğ, peyzaj mimarı Şaziye Tortop Altın, ziraat mühendisi H. İlyas Tuna, işletme mühendisi Gönen Güldal, harita mühendisi Bahri Eyüboğlu’ndan kurulu heyetin raporunda şöyle denildi: “Prenses İkbal Monheim Yalısı olarak bilinen yalı, 1971-72 yıllarında Dr. Mürsel Saviç tarafından Mimar Sedad Hakkı Eldem’e yaptırılmıştır. Taşınmaz, muhteşem boğaz manzaralı olması, tarihi dokusu, mimari özelliği, konumu itibariyle üstün özelliklere sahiptir. Kandilli İskelesi ile Küçüksu Plajı arasında yer almakta, belediye hizmetlerinden yararlanmaktadır, ulaşımı çok rahattır. 1957 metrekarelik alan üzerinde 1 yalı, 1 müştemilat, bahçesinde peyzaj düzenlemesi yapılmış birçok ağaç ve 3 adet tarihi sütun vardır. Yalı mal sahibi tarafından halen mesken olarak kullanılmaktadır. Binada Türk tipi geniş saçaklar vardır. Bahçede, deniz kenarında 30 metrekarelik yüzme havuzu, 40 metrelik rıhtımı vardır. Zemin ve çatı katı alanı toplam 485 metrekaredir. Arsa, bina, havuz, duvar, rıhtım, müştemilat değeri 79 milyon 134 bin 785 liradır.”
PEYZAJ RAPORU: YALI BAHÇESİ, BİTKİ CENNETİ
Raporun bahçedeki ağaç ve bitkilerin kıymet takdiri yapılan bölümünde, “bitki cenneti” ifadesi kullanılarak anıt değerindeki 68 ağaç ve bitkinin değerleri sıralandı. Bitkilerin değeri 1 milyon 183 bin 652 lira, bitkilerle birlikte yalının toplam değeri 80 milyon 318 bin 437 lira olarak belirlendi.
En düşük fiyat 10 lira ile Hercai Menekşe’ye, en yüksek fiyat 260 bin lira ile 3 metre çapındaki fıstık çamına biçildi. Raporda Büyük Manolya 26 bin lira, Adi Porsuk 25 bin lira, Servi 19 bin 500 lira, Mavi Ladin 13 bin lira, At Kestanesi 4 bin lira, Dişbudak 3 bin lira, Katalpin 3 bin lira, Palmiye 3 bin lira, Ceviz ağacı 2 bin 500 lira, İncir ağacı 1750 lira, Trabzon Hurması 1200 lira, Limon 1500 lira, Akasya 1500 lira, Japon Elması 1000 lira tespitleri yer aldı. Mahkeme bilirkişi raporunu dikkate alarak davacının talebi doğrultusunda ihalenin feshine karar verdi. Karar temyiz sürecinden geçecek.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tekstilbank-o-davayi-kaybetti/396050