Yazdır

'Bölgesel havaalanı' kurmaya talipler

Tarih: 26 Eylül 2013 - 09:14

Kahramanmaraş iş dünyası ortak aracılığıyla Karabıyıklı mevkinde Gaziantep'in de yararlanacağı bölgesel özel bir havaalanı kurmayı hedefliyor.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkan Kemal Karaküçük, oda olarak önlerinde büyük ve global projeler  olduğunu belirterek, "Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi, bölgesel özel havaalanı, serbest bölge ve Germanicia Antik Kenti gibi projelerinin hızla hayata geçirilmesi için çalışma yapacağız" dedi. Tomsuklu OSB konusunda sona yaklaşıldığını kaydeden Karaküçük, “Valimizin gayretleri ile kamu yararı kararı da çıktı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gönderildi. İkinci bir büyük heyet gelecek ve bakan beyin onayıyla OSB’yi resmen kuracağız.Bunun yanında Tekstil OSB için ÇED müracatına başlandı.Yıl sonuna kadar bitirmeyi düşünüyoruz. Göreve geldiğimde 3 tane büyük proje söyledim. Birincisi OSB, ikincisi havaalanı, üçüncüsü serbest bölge diye. Birincisini sona erdirme aşamasındayız"şeklinde konuştu.
Bölgesel havaalanı konusundaki taleplerini ise Kahramanmaraş ve Gaziantep valilerinin Ulaştırma Bakanlığı'na ilettiğini  aktaran Karaküçük, "İki il arasındaki STK’lar arasında görüşmeler yapıldı ve bu görüşmelerden olumlu sonuçlar çıktı. Bölgedeki insanlar buna olumlu bakıyor. Bakanlığın incelemesinin ardından olumlu sonuç çıkarsa özel sektör lisansına başvuru yapacağız. “Devletimiz sıcak bakmıyorsa bölgesel havaalanını sanayiciler olarak yap-işlet-devret modeliyle biz yapalım” dedi.
Havaalanı için özel sektör lisansına müracaat edeceklerini vurgulayan Karaküçük, “Yarın bu bölgede havaalanı yapılacak olursa yeri belli ve burası Antep yolu üzerindeki Karabıyıklı. Bu projeyi yeniden ortaya koyduk ve fikirler dolaşmaya başladı. Büyük bir memnuniyet duyuyor ve heyecanlanıyorum. Milletvekillerimiz, valimiz Belediye Başkanımız, Ak Parti İl Başkanımızla birlikte bu fikir oluştu" açıklamasını yaptı.
Karabıyıklı  mevkinin askeriyenin katkılarıyla helikopterle fotoğraflarının çekildiğini belirten Karaküçük, "Rafa konulan bu proje tekrar gündeme gelecek. İşadamları olarak biz bu bölgenin yeni bir bölgesel havaalanı yapılması konusunda özel sektör lisansına müracaat edeceğiz. Biz sanayici ve işadamları olarak kuracağımız ve herkesi dahil edeceğimiz bir şirketle bu lisansı alabilirsek, yap-işlet-devret modeliyle bölgesel bir havaalanı yapma arzusu içindeyiz. Ütopik olan şeyler bugün ortak noktada düşünen yetkililerle hayat bulmaya başladı. Bu havaalanı sadece tüccar ve sanayiciye değil Hem Kahramanmaraş, hem Gaziantep  halkına lazımdır. Şehrimizin ve bölgemizin gelişmesi için istiyoruz.  Devletimizin yapması mümkün değilse, devlet bu işe sıcak değilse bize özel lisans versin biz yapalım’ diyoruz. Bundan daha güzel bir şey olamaz diye düşünüyorum. Bunu da Kahramanmaraş tüccar ve sanayicisinin kendine olan özgüveni olarak düşünüyorum. İnşallah devletimizin yetkilileri de bu heyecanımıza ortak olurlar ve önü açılır" diye konuştu.
Serbest Bölge ihracat kapısı olmalı
Başkanı Karaküçük, Serbest Bölge konusunun da bir önce çözüme kavuşması için beklediklerini söyledi. Mevcut serbest bölgelerin üretime direkt cazibe sağlamadığını belirten Karaküçük, "Daha önce Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın 'Her Şey Dahil Serbest Bölgeler' sloganıyla başlattığı çalışmaların, mevzuat değişiklerinin neticelenmesini bekliyoruz. Kahramanmaraş’a kurulacak serbest bölgenin üretime dönük olmasını istiyoruz. Bu şart sağlandığında serbest bölge kentin Ortadoğu’ya açılacak ihracat kapısı olacak. Kahramanmaraş’ta kurulmasını arzu ettiğimiz serbest bölgede tamamıyla üretime dönük, emek yoğun sektörleri istiyoruz. Sadece lojistik anlamda mal depolaması yapılan, kar realizasyonu yapılan bir yer değil, gerçekten tekstil, hazır giyim üretilen, altın işletmeciliği yapılabilen, metal mutfak eşya sektörlerinin olduğu bir yer istiyoruz. 5 milyar dolar ihracat hedefinin sadece hamasi söylemlerle gerçekleşemeyeceğini , bizim bunların altyapılarını kurmamız gerektiğini düşünüyoruz. Şu anda yapmış olduğumuz gayret, sadece geleceğin altyapısının oluşturulması adınadır” şeklinde konuştu.
Germanicia Antik Kenti gün yüzüne çıkarılmalı
Karaküçük, Kahramanmaraş’ın sadece sanayisiyle değil, tarihi ve kültürel varlıklarıyla da bölgenin en önemli merkezlerinden biri olduğunu ifade etti. Kentin turizm noktasında da bir cazibe merkezi olabilmesi için Germenicia Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılmasını gerektiğini vurgulayan Karaküçük şöyle devam etti:  "Antik mozaikler bizim kültürel varlıklarımız. Bunların ön plana çıkması noktasında maalesef Kültür ve Turizm Bakanlığı ciddi ödenekler aktaramıyor. Ama Kentsel Dönüşüm Yasasıyla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bunu yapabileceği, bu bölgede yaşayan insanlara TOKİ'nin birer ev kamulaştırılmasının yapılabileceği masalarda konuşuldu. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum ve şu anki yasal düzenleme de buna kafi. Önümüzdeki dönemde bunun da ciddi anlamda gelişim göstereceğine inanıyorum."
Türkiye'nin çözüm bekleyen 3 sorunu var
Türkiye’nin çözüm bekleyen 3 sorunun çözüm süreci, cari açık ve sosyal güvenlik giderleri olduğunu dile getiren Karaküçük, "Şu anda olumlu gittiğine inandığımız çözüm sürecinin başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Bu sürecin tamamlanması ile birlikte yıllardır enerjisini terör için harcayan Türkiye, bölgesinde ve dünya da daha güçlü bir ülke olacaktır. Ülkemizin 2023 vizyonu 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması için yeni bir ekonomik modele ve yeni teşvike ihtiyacı var. Türkiye Anadolu'daki büyüme ve ekonomi modeliyle bu seviyeye geldi. Bölgesel ve sektörel teşvikler, sanayiciye sadece vergisel anlamda sağlanan teşvikler ile üretime ve istihdam sağlamaya yönelik teşvik modeliyle 2023 hedeflerine ulaşabiliriz" açıklamasını yaptı. Devletin sosyal güvenlik yükünü  giderlere halkın da katılımını da sağlayarak azaltması gerektiğini  kaydeden  Karaküçük, "Bunun yanında sosyal yardımlarla asalak gibi yaşamaya alışmış insanlar üretime kazandırılarak ülke ekonomisine katkıları sağlanmalı" dedi.
Şehir artık makro projeler üretmeli
Karaküçük, KMTSO’da daha aktif bir yönetim ve daha aktif bir meclis olması arzusuyla çalışmalara başladıklarını ifade ederek, hem sanayicinin önünün açılması hem de Kahramanmaraş’ın daha yaşanılabilir bir kent olması için gayret göstereceklerini söyledi. Yeni büyükşehir yasası ile birlikte büyükşehir statüsüne kavuşacak olan Kahramanmaraş’ta sanayicinin beklentisinin ilin imar planında konut arazilerinin, sanayi tesislerinin üretileceği bölgeler olduğunu belirten Karaküçük, "Şehrin artık makro projeler üretmesi gerek. Büyükşehir olarak bundan sonraki dönemde planlı, projeli, tarım arazilerinin ayrıştığı bir il olmayı arzu ediyoruz.Büyükşehirle birlikte daha iyi ve güzel hizmetler alacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.
Fort Bend Ticaret Odası ile kardeş oda protokolü
Teksas Türk-Amerikan Ticaret Odası (TTACC) Başkanı Tarık Çelik’in çabaları ile  Teksas Eyaleti Houston Şehri Belediye Başkanı, Fort Bend Ticaret Odası temsilcileri ve Houston Üniversitesi Dekan ve Yardımcısının da yer aldığı heyet ile  Ankara’da “Kardeş Oda Protokolü” imzalandı. Ekonomi ve ticaret, eğitim ve öğretim, çevre koruma, kültürel değişim konularında işbirliğini içeren protokolün imza törenine KMTSO Meclis Başkan Yardımcısı Ali Cilve,y  KMTSO Meclis Başkan Yardımcısı Ali Cilve, KMTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ertuğrul Tanrıverdi, Fürkan Bayazıt, Sıddık Ciğer ile KMTSO Meclis Üyesi Fehmi Büyükdereli katıldı. Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ile Huston Belediye Başkanı Annise Parker arasında da ‘Kardeş Şehir’ protokolü imzalandı. (Ali Eskalen/Dünya)
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bolgesel-havaalani-kurmaya-talipler/395849