Yazdır

Doların geri dönüş zamanı geldi!

Tarih: 25 Eylül 2013 - 16:24

Dolar, euro, İsveç Kronu, Yeni Zelanda Doları, Japon Yeni... Kısa vadede para birimlerini neler bekliyor?..

Dün FOMC (Fed Para Politikası Komitesi) sonrası hareketlerin başka bir bacağını daha gördük ve bununla birlikte FOMC açıklamasının üzerinden 5 gün geçmiş oldu. Eğer bir olayın ardından 4 gün içinde ani bir hareket gelmezse, bir düzeltme hareketinin görülmesi olasılığının ciddi miktarda arttığına inanırım. Bana kalırsa içinde bulunduğumuz seviyeler USD’nin bir geri dönüş yapması için ideal. EURUSD’de geri dönüş sinyalleri alınıyor, bu görünüm özellikle 1.3450/00 bölgesinde sert satışların gelmesi halinde güç kazanacaktır.
EURSEK (Euro/İsveç Kronu), İsveç hükümetinin elinde kalan 3 milyar USD değerinde %7 Nordea hissesini satacağı haberiyle değer kaybetti. Bu haberin öncesinde de geçtiğimiz haftalarda aşırı güçlü bir görünüm sergilemişti. Her şeye rağmen SEK (İsveç Kronu) hala aşırı değerli ve bu haberin kalıcı bir etkisinin olmasını beklemiyorum. 8.60/55 bölgesini bir desteğin gelip gelmeyeceğini görmek için ve 8.65 üzerine bir hareketi yukarı yönlü potansiyel açısından izleyeceğim.
Yeni Zelanda, Ağustos ayı için tüm zamanların en büyük ticaret açığı verisini açıkladı. İhracat azalırken son birkaç aydır ithalat sertçe yükselmekte. Yatırımcılar faiz oranı farklarındaki pozitif gelişmelere, yapısal kaygılara ve devasa boyutlardaki birikmiş cari hesap açığına dikkat etmeliler. NZDUSD sert şekilde düştü ve bu döngü için tepe seviyelerini arkada bırakmış olabiliriz. Eğer risk iştahı yeniden artar ve Yeni Zelanda Merkez Bankası faizleri arttırırsa, NZD (Yeni Zelanda Doları) son bir kez daha alım görebilir. 0.8160 seviyesi önemli bir destek.
Resmi verilere göre Çin’de gelen veriler daha iyi görünüyor. Ancak Bloomberg özel anketlerin özellikle de imalat ve taşımacılıkta zayıflama gösterdiğini belirten bir haber yayınladı. Eğer Çin’in büyümesi hakkındaki şüpheler artarsa bunun piyasalar üzerinde ciddi etkileri olabilir.
Dün hoşuma giden düşüncelerden biri, ABD’de borç tavanı tartışmaları nedeniyle resmi kurumlar kapanacak olursa bir süreliğine ekonomik verilerin toplanmayacak olmasıydı. Göründüğü kadarıyla bazı çekirdek Cumhuriyetçiler ne kadar bozucu olurlarsa o kadar kazanacaklarını düşünüyor. 
İleri bakış
Bugün bir “pivot” günü olduğunu düşünüyorum. Birkaç USD bacaklı kur direnç seviyelerini geçebilir ya da USD ayaklarını sert basıp tam tersini de yapabilir. Kısa vadede yukarı yönlü USD hareketi için önemli seviyeler; EURUSD’de 1.3450, GBPUSD’de 1.59500, USDCHF’de 0.9150 ve AUDUSD’de 0.9350/25.
Eğer risk iştahı geri gelirse piyasaların iki aşırı ucu "zayıf taraf"ta Avrupa, "güçlü taraf"ta emtia para birimleri olabilir. Bugün JPY bacaklı kurlar risk/tahvil piyasalarındaki yöne göre de işlem görecek. EURJPY rallisi eğer bugün de yaşam emaresi görülmezse bitmişe benziyor.
John J Hardy – Saxo Bank FX Baş Stratejisti
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolarin-geri-donus-zamani-geldi/395769