Yazdır

Piyasaları nasıl bir hafta bekliyor?

Tarih: 22 Eylül 2013 - 02:12

Hiçbir şeyin tesadüf olmadığını, dünyadaki her siyasi gelişme ya da olayın arkasında paranın ve buna hükmetmeye çalışan güçlerin olduğunu düşünürüm

'Hiçbir şeyin tesadüf olmadığını, dünyadaki her siyasi gelişme ya da olayın arkasında paranın ve buna hükmetmeye çalışan güçlerin olduğunu düşünürüm' diyen Zaman Gazetesi yazarı Selim Işıklar' Türkiye piyasalarının ayrı hikâyesi olduğunu vurgularken, döviz, faiz ve hisse senedi opiayasalarına ilişkin beklentilerini yazdı. İşte ışıklar'ın o yazısı:
Açıkçası ABD Merkez Bankası, yıllardır piyasalara yön veren kararlar alırken belki de bugüne kadar 18 Eylül’de aldığı kararlar ve başkanın yaptığı açıklamalar kadar tartışılmamıştır. Ünlü spekülatör ve yatırımcı Warren Buffett, son kararlardan oldukça memnun. Ocak ayında görevden ayrılacak FED Başkanı Ben Bernanke için ‘görevde kalmalı’ diyen Buffett, Bernanke’nin merkez bankasını bir hedge fon gibi yöneterek tahvil alımlarından kâr elde etmeyi başaran bir yönetici olduğunu ifade etti. Gerçekten de konuşmanın içeriğinin yanı sıra basın toplantısında verilen cevapları bile elindeki notlardan cevaplayan Bernanke, mayıs ayından beri süregelen tahvil azaltımıyla ilgili aşırıya kaçan algıyı bir anda tersine çevirmeyi başardı.
Piyasalarda kimilerine göre çok sürpriz olan, bize göre ise beklenen FED kararları özellikle Türkiye piyasalarında aşırı olumlu karşılandı. Çok değil mayısta başlayan kırılganlıklarla 93 bin puandan 64 bin puana kadar sürekli değer kaybeden Borsa İstanbul’un (BIST) ancak böylesine bir gelişmeyle toparlanması beklenirdi. Türkiye piyasaları birçok olumlu gelişmenin sona ermesi sonucunda adeta paraşütsüz bir iniş yapmaktaydı. Özellikle Suriye ile sıcak çatışma içine girileceği beklentileri, FED’in tahvil azaltım kararları beklentisiyle birleşince aşırı tepkiler geldi. Ancak, önce ABD’nin Suriye saldırısını ertelemesi, sonrasında şahin olarak kabul edilen Summers’ın FED başkanlık adaylığından çekilmesi ve son olarak zayıf gelen olumlu verileri göz önüne alarak aşırı yükselen faizlerin etkisiyle beklenen karar yabancıların Türkiye’ye yeniden aşırı ilgi göstermesini sağladı.
Borsa biraz abartılı bir şekilde yükselerek 80 bini zorladı ve geri çekilmeye başladı. Muhtemelen boşluklara doğru geri çekilme devam edebilir. Gerçi yukarıda da bazı boşluklar var ama son olarak bazı FED yetkililerinin, abartılı iyimserlik pompalandığını düşünerek ekim ayında bir miktar tahvil alımı azaltılabilir görüşü bir anda kâr satışlarını hızlandırdı. Bu kâr satışları önümüzdeki haftalarda da devam edebilir. Endeksin 75 bin seviyesinde bir boşluğu var. Geri çekilmelerde 75 bin ve bana göre artık kısa ve orta vadede herhangi bir savaş ya da çatışma ihtimali artmazsa 70 bin puan alım fırsatı olacaktır. Bu noktada Suriye ile ilgili her haber olumlu ya da olumsuz şekilde piyasalara yansıyacaktır. Ama ilk gün bankalar aşırı yükselmiş ve diğer hisselere çok önemli yansımaları olmamıştı. Belki bu geri çekilmelerde hisse bazında yükselişler devam da edebilir.
Son haftalarda fiyatları aşırı düşen spor kulüplerinde yükselişler dikkat çekmeye başladı. Bu noktada Beşiktaş hisseleri başı çekerken, piyasa değeri olarak  Galatasaray’ı hızlı bir şekilde geride bırakarak nerdeyse Fenerbahçe’nin değerine yaklaşması ilginç bir gelişmeydi. Ayrıca bundan sonra piyasalar ABD’den gelecek ekonomik verilere göre hareket edecek. İstihdam, enflasyon verilerinde artışlar bizim piyasalar için kötü haber, azalışlar iyi haber olmaya devam edecektir.
DOLAR, ALTIN VE TAHVİLDE GERİ ÇEKİLME SÜREBİLİR
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke ve FED üyeleri piyasa dostu olduklarını kanıtlamak istercesine 18 Eylül’de en yumuşak kararı bile vermek bir yana algının değişmesi yönünde özenle çaba sarf etti. Başkanın konuşması tam anlamıyla parasal genişlemenin devamından yana olarak algılandı. Gerçi konuşması sırasında ocak ayına işaret etti ama piyasalarda dört aydır gelişmekte olan ülkelerin aleyhine esen rüzgârlar bir gecede tersine döndü. Dolar lira karşısında bizim Merkez Bankası başkanımızın dediği 1.92 seviyesine oldukça yaklaşarak 1.935 lira seviyesine kadar gerilerken, tahvil fiyatları ağustos ayı sonunda gördüğü 10.2 seviyesinden bir hayli uzaklaşarak 7,55’e kadar düştü. Dolar tüm dünyada değer kaybederek hem menkul kıymet piyasalarında yaşanan son haftalardaki yükselişi destekledi hem de altın ve petrol fiyatlarındaki düşüşü engelledi. Sonuç olarak Suriye ile ilgili endişelerin azalması ve sonrasında FED’in yaklaşımları iyimser havanın yeniden dönmesinde etkili oldu. Bu aşamadan sonra işler sanıldığı kadar kolay olmayabilir. En azından doların düşüşten sonraki atağı ve altın fiyatlarının yeniden düşüşe geçmesi ABD 10 yıllıklarının düşmemekte direnmesi, iyimser rüzgârların FED açıklamalarıyla yeterli olmayabileceğini gösterdi. Önümüzdeki hafta bu sert hareketlerin oluşturduğu boşluklara doğru geri çekilmeler devam edebilir. Unutulmamalıdır ki iyi haber öncesi beklenti zaten satın alınmıştı ve açıklamalar iyi hazırlanmış konuşma metni önceden tahmin ediliyordu. Oluşan fiyatlar çok sürpriz olmadı. Altın, FED kararı ile değil bundan sonra savaş rüzgârlarıyla yol alabilir.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/piyasalari-nasil-bir-hafta-bekliyor/395366