İş var, işçi yok!
Tarih: 12 Eylül 2013 - 16:10
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye genelinde 258 bin 82 kişilik açık iş olduğunu açıkladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye genelinde 258 bin 82 kişilik açık iş olduğunu söyledi. Çelik, her 3 iş yerinden birinde açık iş olduğunu belirtirken, işçi bulmakta zorlanan meslekleri sıraladı.
Bu kez konumuz işsizlik değil, işçi bekleyip de bulamayan meslekler. Türkiye'nin ara eleman eksiği nedeniyle 'açıkta' kalan işler... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)'nun Mayıs ve Haziran aylarında tüm illerde gerçekleştirdiği İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile Türkiye genelinde 258 bin 82 kişilik açık iş olduğunun tespit edildiğini açıkladı.
AÇIK İŞ ORANI YÜZDE 4,4
Türkiye genelinde ‘açık iş oranı’nın yüzde 4,4 olarak hesaplandığını ifade eden Çelik, 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle istihdamda 263 bin 906 kişilik net artış beklendiğini vurguladı. Çelik, başka bir deyişle, işverenlerin bugüne kıyasla, 31 Aralık 2013 tarihinde istihdamın net olarak yüzde 4,7 artmasını beklediğini dile getirdi.
3 İŞYERİNDEN BİRİNDE AÇIK İŞ VAR
Çalışma kapsamında Türkiye genelinde 258 bin 82 kişilik açık iş olduğunun tespit edildiğini, buna ek olarak, Türkiye genelinde ‘açık iş oranı’ yüzde 4,4 olarak hesaplandığını kaydeden Bakan Çelik, şöyle devam etti: “Başka bir deyişle, Türkiye genelinde her 100 kişilik kadronun 95,6’sı dolu 4,4’ü ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 29’u, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 3 işyerinden birinin açık işi bulunmaktadır. Türkiye’de ara elemana duyulan ihtiyaç yapılan çalışma ile bir kez daha ortaya konulmuştur."
YÜZDE 44'Ü İMALATTA
Çelik, en fazla açık iş sırasıyla imalat, toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörlerinde olduğunu belirterek, açık işlerin yüzde 44’ü imalat sektöründe bulunduğunu, imalat sektöründe açık iş oranının ise yüzde 5,4 olduğunu dile getirdi. Çelik, başka bir deyişle, imalat sektöründe her 95 çalışanın yanında 5 kişiye daha ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.
EN NAZLI 5 MESLEK!
İşgücü Piyasası Talep Araştırması'na katılan işverenlerin, Türkiye genelinde ilk 6 ayda 340 bin 950 kişinin temininde güçlük çekildiğini belirttiğine işaret eden Çelik, şunları söyledi: "Piyasada işverenlerce temininde en fazla güçlük çekilen ilk 5 meslek; dikiş makinesi operatörü, satış danışmanı, kaynakçı, garson ve tornacı şeklinde sıralanmaktadır. Bu mesleklerde eleman ihtiyacı ortaya çıktığında işverenler söz konusu ihtiyaçlarını ya hiç karşılayamamakta ya da bu ihtiyaçlarını karşılarken ciddi şekilde zorlanmaktalardır
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/is-var-isci-yok/394446